Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, να κληθεί σε απόρρητη συνεδρίαση, για να ενημερώσει τα μέλη της για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.
Άθλια συμπαιγνία και σκοτεινά παιχνίδια
Η άρνηση αυτή των βουλευτών της ΝΔ να κάνουν αποδεκτό το επείγον αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Βουλή για τους ελέγχους της ανεξάρτητης αρχής για τις υποκλοπές είχαν και «παράπλευρες απώλειες», καθώς η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την οργή του ΚΚΕ που κατήγγειλε «άθλια συμπαιγνία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ΝΔ για να μην συζητηθεί το θέμα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού από το 2016 μέχρι το 2022.
Μάλιστα η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα, το κυβερνών κόμμα να παραδεχτεί ότι υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, αλλά εστίασε αποκλειστικά στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκοτεινά παιχνίδια».
Ουσιαστικά με αυτή την παραδοχή, η κυβερνητική πλειοψηφία επιβεβαιώνει και από την δική της πλευρά ότι οι δύο από τις τρεις καταγγελίες που ερευνήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή -η οποία σημειωτέον έκλεισε άρον άρον τις εργασίες της χωρίς να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες- ισχύουν. Εν ολίγοις ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος της Βουλής και το τέταρτο κόμμα της Βουλής τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από μυστικές υπηρεσίες.
Δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις
Σε ότι αφορά την κόντρα για το αίτημα Ράμμου η ΝΔ αιτιολογεί την άρνησή της να το κάνει αποδεκτό λέγοντας ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν τους εισαγγελείς και τη Βουλή.
«Δεν υποδεικνύει ο ίδιος πότε θα έρθει μπορεί να κάνει το αίτημα αλλά πρέπει να δεχτεί πρόσκληση. Δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στην επιτροπή αν πρέπει να είναι ανοιχτή ή κλειστή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Το κλίμα είχε δυναμιτίσει και η καθυστερημένη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον πρόεδρό της Θανάση Μπούρα, ο οποίος όπως είπε δεν είχε δει την επιστολή του κ. Ράμμου από τις 17 Ιανουαρίου λόγω της ονομαστικής του εορτής.
Συνταγματική εκτροπή
«Συνεργοί σε μια συνταγματική εκτροπή, σε μια προσπάθεια αυτοκατάργησης της επιτροπής δεν θα γίνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία» ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Βουλής επισήμανε τη μείζονα θεσμική σημασία τα κόμματα της Βουλής να ανταποκριθούν στο αίτημα του Ράμμου ομόφωνα και όχι από την πλειοψηφία των μόλις 2/5 που προβλέπεται.
«Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται. Μάταιος κόπος, που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε παράλληλα λόγο για «δημοκρατική εκτροπή». Ακραίο αντιπολιτευτικό μένος καταλόγισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Οικονόμου.
«Απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ» δήλωσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το – σωστό – αίτημα για την πρόσκληση στην Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ και αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ, αποχώρησαν από την Επιτροπή. Ο στόχος είναι προφανής: Να θαφτεί για μια ακόμη φορά η υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, με την άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» λέει το ΚΚΕ.
Τι κατέθεσαν εισαγγελείς, δικαστές και ΑΔΑΕ
Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν οι υποκλοπές – συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό. Η συζήτηση τελικά έγινε χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αποχώρησής του.
Στην Επιτροπή είχαν κληθεί σε ακρόαση, μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ στο οποίο συμφώνησαν και όλα τα κόμματα, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν μέχρι σήμερα την υπόθεση, οι υπεύθυνοι από την κρατική ασφάλεια η οποία ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση και τα μέλη των Ομάδων Ελέγχου της ΑΔΑΕ που έκαναν την έρευνα για τις συνακροάσεις. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε για λόγους υγείας, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, όπως ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Θανάση Μπούρα.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Νούλης, έκανε λόγο για «παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι έγιναν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. «Στην καταγγελία για παρεμβολή στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και εξαντλήθηκαν όλα όσα έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελικές αρχές. Αν το ΚΚΕ είχε ζητήσει περαιτέρω ενέργειες θα το κάναμε. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νούλης.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Βάια Ακριβού, ανέφερε ότι έβαλε την υπόθεση στο αρχείο με βάση τα στοιχεία που της έδωσε η ΑΔΑΕ με το πόρισμα της, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης τόνισε ότι λειτούργησε με βάση τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που μετέτρεπε σε πλημμέλημα από κακούργημα το αδίκημα της παραβίασης του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών.
Από τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ, τονίστηκε ότι η Αρχή κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδρασε άμεσα και η έκθεση ελέγχου που κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές ήταν πλήρως εμπεριστατωμένη και καθόλου πρόχειρη.
Πρώτη φορά έγινε ουσιαστική συζήτηση
Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα στα οποία συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών που είχαν κληθεί στην Επιτροπή. Πρώτον, ότι δεν αναβρέθηκαν ύποπτα ίχνη που μπορεί να συντελούν στην παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού και δεύτερον, ότι παραμένει θολή η περιοχή για τον εντοπισμό των αριθμών τηλεφώνων ή mail -που φαίνεται ότι έχουν σχέση με το εξωτερικό- καθώς η έρευνα ήταν δύσκολη είτε επειδή δεν υπήρχε η δικαστική συνδρομή για το ερευνώμενο κεφάλαιο είτε γιατί ήταν αδύνατη η περαιτέρω διερεύνηση και έτσι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα.
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, είπε ότι «για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού», συμπληρώνοντας ότι «στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί, με διάφορους τακτισμούς που έγιναν δεν επετράπη η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης». «Ήταν μια Εξεταστική του «ήλθον είδον και απήλθαν» και υπάρχουν ευθύνες όλων των συναρμόδιων αρχών που ήταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.
Οι μάσκες έπεσαν
Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ προχώρησε σε αναλυτική δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής σχολιάζοντας τα όσα διειμήφθησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Η πρώτη μονοθεματική συζήτηση για την υπόθεση των συνακροάσεων 2016 – 2022 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οι μάσκες έπεσαν!
Μεθοδευμένο, κραυγαλέο θάψιμο της αλήθειας
»Επαληθεύεται περίτρανα, ότι στην υπόθεση σε βάρος του ΚΚΕ, υπάρχει μεθοδευμένο, κραυγαλέο «θάψιμο» της αλήθειας. Έλαμψε δια της απουσίας του από την ακρόαση, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος αρρώστια, χωρίς να μπει στον κόπο να ενημερώσει, αν τελικά θα παραστεί ή όχι στη συνεδρίαση της επιτροπής.
»Ενισχύονται τα ερωτηματικά για την απουσία του, σε συνδυασμό, με την μεθοδευμένη προσχηματική αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή, επικαλούμενοι ζητήματα άλλης συνεδρίασης και αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ.
»Αφορούσε, ένα σωστό μεν αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στήριξε το ΚΚΕ, την πρόσκληση δηλαδή, στην Επιτροπή του νυν προέδρου της ΑΔΑΕ, αλλά με προφανή στόχο, να υποβαθμίσει τη συζήτηση για τις υποκλοπές στην έδρα του ΚΚΕ που ο ίδιος ο ΣΥΡΖΑ -προσχηματικά είχε συνυπογράψει- και τελικά να αποχωρήσει από την αίθουσα. Μια βολική στάση, την αξιοποίησε η ΝΔ, επαναφέροντας κάθε τόσο στην συνεδρίαση της Επιτροπής, το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ το κυρίως θέμα ήταν η υπόθεση του ΚΚΕ.
Έχει τη μύγα και μυγιάστηκε
»Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη μύγα και μυγιάστηκε», διότι οι συνακροάσεις – υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, έγιναν την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Είχε κάθε λόγο, όχι μόνο να υποβαθμιστεί η συζήτηση αλλά και να θαφτεί! Την «έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» από την Επιτροπή! Ας τον κρίνει ο λαός και ιδίως ο αγνός, ριζοσπαστικός κόσμος που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ!
»Το ΚΚΕ κατέθεσε και σήμερα, ατράνταχτα στοιχεία για τις ευθύνες όλων των συναρμόδιων αρχών ΑΔΑΕ – Κρατική Ασφάλεια – Εισαγγελία, που έχουν άμεση εμπλοκή και ευθύνη στην έρευνα των παρακολουθήσεων σε βάρος του, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί κυβέρνησης ΝΔ. Απευθύναμε δεκάδες ερωτημάτων, χωρίς να δοθούν στα περισσότερα ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις, παρόλο που ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε κάνει αναφορά για διεθνείς προεκτάσεις της υπόθεση του ΚΚΕ.
Σκόπιμες καθυστερήσεις και παραλείψεις
»Τους καταλογίσαμε σκόπιμες καθυστερήσεις και παραλείψεις, τεράστια ερωτηματικά για τη δράση της ΑΔΑΕ, των εισαγγελικών αρχών και της κρατικής ασφάλειας, αλλά και των Εταιρειών – Παρόχων τηλεπικοινωνιών.
»Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία γύρω και από την υπόθεση των υποκλοπών, δημόσια και πλατιά στον λαό και τη νεολαία, για να βγάλει ο λαός τα αναγκαία συμπεράσματα, να αντιμετωπίσει με τη δράση του όλα τα αντιδραστικά μέτρα που εξυφαίνονται σε βάρος του, από όλες τις κυβερνήσεις και να καταργήσει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια.
»Η ρίζα του προβλήματος, βρίσκεται βαθιά στο ίδιο το σύστημα. Είναι η εξουσία του κεφαλαίου και το κράτος της, που αξιοποιεί την παρακολούθηση, για την θωράκισή της απέναντι στον εχθρό λαό και τους αγώνες του. Μόνο ο λαός μπορεί να την ανατρέψει, με ισχυρό ΚΚΕ, στη Βουλή και στο λαό».