Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις, μετά την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκρινε αναρμόδια την ΑΔΑΕ να ανταποκριθεί σε αιτήματα ενδιαφερομένων να μάθουν αν είχαν πέσει θύματα υποκλοπής.
Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρει, με ανάρτησή του στο Twitter, πως «όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη».
Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη.
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) January 11, 2023
Τσίπρας: «Έλα να με συλλάβεις»
Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, ενώ σε ανάρτησή του στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τον… συλλάβει!
«Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.
»Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.
»Κύριε εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του.
Ανδρουλάκης: «Η γνωμοδότηση Ντογιάκου εμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ»
Έντονη είναι και η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί ότι «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ» για τις υποκλοπές, ενώ αποδίδει ευθύνες και στην κυβέρνηση.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «κακοποίηση των θεσμών» και συγκάλυψη, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση «δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποδίδει τα παραπάνω στο ότι «ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης».
ΚΚΕ: «Η γνωμοδότηση Ντογιάκου υλοποιεί τον αντιδραστικό νόμο της ΝΔ»
Την αντίθεσή του στην γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, που παρεμποδίζει τους ελέγχους τις ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές, εκφράζει και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ».
Το ΚΚΕ επισημαίνει το ρόλο τής «δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης», ενώ κρατάει παράλληλα αποστάσεις και από την ΑΔΑΕ, λέγοντας ότι οι «δήθεν ανεξάρτητες αρχές» αποτελούν «μέρος του προβλήματος» και λειτουργούν ως «φύλλο συκής του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις».
ΜέΡΑ25: «Εκτροπή» η γνωμοδότηση Ντογιάκου
«Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επί της ουσίας απειλεί την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, να μην κάνει όσα είναι επιφορτισμένη εκ του Συντάγματος να κάνει, συνιστά αδιανόητη παρέμβαση και εκτροπή, που, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης, εναρμονίζεται πλήρως με τη βούληση του επιτελικού παρακράτους των υποκλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε.», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
«Απολύτως εύλογη, συνεπώς, ήταν η έντονη αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, στον οποίο και εκφράζουμε την στήριξη μας απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών αυτήν την φορά από την δικαιοσύνη, που δυστυχώς λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του Μητσοτακικού παρακράτους», σχολιάζει.
Και επισημαίνει πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 είχε θέσει ήδη από τον Οκτώβριο στην κυβέρνηση τα ζητήματα των στοιχείων των παρόχων της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια ανταπόκριση από όσους ήταν σαφές πως ήθελαν να συγκαλύψουν τις υποκλοπές που έγιναν με ευθύνη του πρωθυπουργού».
«Γαλάζιες» αιχμές για τη γνωμοδότηση
Πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, υπάρχουν αντιδράσεις και από βουλευτές της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση Ντογιάκου για τα όρια της ΑΔΑΕ προκάλεσε την αντίδραση και των Κώστα Τζαβάρα και Όλγας Κεφαλογιάννη.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε εκπομπή στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1), είπε πως οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα – αφήνοντας σαφείς αιχμές – ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, πρέπει να διευκολύνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές, η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».
Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.
«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη.
»Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα, που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.