«Τους λέμε: ‘Μάθετε από την ιστορία, μην μπείτε σε μπελάδες, μην μπείτε σε νέες περιπέτειες, μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού σας για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών’. Χωρίς να παρασυρόμαστε από τις προκλήσεις της Ελλάδας, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και δεν θα κάνουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και πεισμωμένοι ως προς αυτό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την παρουσία του στη Ναυτική Διοίκηση προκειμένου να επιθεωρήσει το νέο – υπό κατασκευή – τουρκικό υποβρύχιο Piri Reis. Επαναφέροντας τις απειλές με φόντο το 1922.
Ο Ακάρ επέμεινε σε δηλώσεις ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των έξι μιλίων, με την Άγκυρα να δείχνει τη διάθεση να συνεχίσει και να κλιμακώσει την εργαλειοποίηση των ελληνοτουρκικών, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Τα όπλα της Τουρκίας
Ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία διά στόματος Ερντογάν διαφημίζει το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα, εγχώριας κατασκευής.
Τα τουρκικής κατασκευής αεροπλανοφόρο Ανατολού, η φρεγάτα Ιστανμπούλ αλλά και τα τουρκικά υποβρύχια, ήταν στις δηλώσεις Ερντογάν που θέλησε να δείξει την ενίσχυση του τουρκικού στόλου και τη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο εγχείρημα, κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Απειλές, παραβιάσεις και υπερπτήσεις
Στο πλαίσιο της πολεμικής ρητορικής και των απειλών η Άγκυρα συνεχίζει και την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων, με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας να σημειώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των εν λόγω κινήσεων.
Δηλαδή κατά πόσο οι παραβιάσεις γίνονται από μαχητικά ή από UAV, πόσα από αυτά είναι οπλισμένα και αν σημειώνονται εμπλοκές.
Η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει να συντηρήσει το κλίμα της «απειλής σε αναμονή», την οποία αξιοποιεί και στο εσωτερικό της. Αλλά όχι μόνο.
Εκβιασμοί
Για την Τουρκία οι απειλές δεν έχουν στόχο όμως μόνο την Αθήνα. Αλλά και την Ουάσιγκτον, που δείχνει να θέλει να αντισταθεί στον όποιο επιδιωκόμενο ενορχηστρωμένο εκβιασμό.
Είναι σαφές άλλωστε ότι η Άγκυρα έχει ανάγκη και θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμβόλαια για νέα αμερικανικά F-16 και αναβάθμιση αυτών που έχει ήδη, καθώς η αεροπορία της αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.
Ο ρόλος του ενεργειακού
Την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ρόλου στους νέους ενεργειακούς δρόμους που θα χαραχθούν στη σκιά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ανακαλύψεις στην Κύπρο καθώς και οι έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης δημιουργούν ένα νέο τοπίο που ίσως να αναγκάσει την Άγκυρα να έρθει πιο κοντά σε λύσεις, αναζητώντας σαφώς το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Με το ερώτημα να παραμένει αν είναι έτοιμη και για συμβιβασμούς ή λόγω εκλογών θα επιμείνει μέχρι τέλους στους εκβιασμούς.
Το ενδεχόμενο ατυχήματος
Στην ατζέντα της Άγκυρας – με βάση πάντα τη ρητορική των απειλών και την πρακτική των προκλήσεων στην οποία επιμένουν οι τούρκοι αξιωματούχοι με τη γραμμή να δίνει ο ίδιος ο Ερντογάν – δείχνει να παραμένει και το ενδεχόμενο ατυχήματος.
Ένα ατύχημα που η Τουρκία θα θελήσει – εφόσον προκληθεί – να εμφανιστεί ως αμυνόμενη και η Ελλάδα ως εκείνη που προκαλεί την ένταση.
Η Ελλάδα, επιμένει στην ψυχραιμία και στο διεθνές δίκαιο, με την πάγια απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να είναι ότι η Αθήνα «δεν δέχεται υποδείξεις και απειλές για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική, την πολιτική για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που απειλεί, ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, που συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες για διεθνοποίηση των προκλήσεων και των απειλών της Τουρκίας.