«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σκιάχτρο που περιφέρει η ΝΔ»: αυτή η φράση του Παναγιώτη Δουδωνή, γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να κερδίσει έδαφος το επόμενο διάστημα απέναντι στο δίπολο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερμηνεία που δίνεται από τα πιο έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά ενός πιο κεντρώου ακροατηρίου εντός του κόμματος.
Οι εκροές που παρατηρούνται από την πασοκική πλευρά προς την πλευρά της ΝΔ επιβεβαιώνουν πως μια τέτοια τάση υπάρχει, όμως η εκτίμηση είναι πως αυτή μπορεί να ανατραπεί.
Τα στελέχη του κόμματος και οι υποψήφιοι βουλευτές προσπαθούν να περιλαμβάνουν στο πεδίο της κριτικής τους και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα και τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης – ειδικά τις δύο διαδοχικές συμμαχίες με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
«Επικρατεί ένα διπολικό τοξικό κλίμα, που ενισχύεται και από τις δύο πλευρές. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απειλούν ο ένας με το φόβητρο του άλλου, για το ποιος έκανε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, προβάλλοντας, όπως και οι υπόλοιποι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, τις προτάσεις του κόμματος για την οικονομία, την ενέργεια και την υγεία, που θεωρούνται ρεαλιστικές και κοστολογημένες, σε αντίθεση με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Προγραμματική συμφωνία
Παράλληλα, όπως τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης (Σκάι), στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τον όρο «προοδευτικό», ο οποίος στη δημόσια συζήτηση ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή έγινε σαφέστερη μετά την επίθεση της κυβέρνησης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα όσα είπε για τις μετεκλογικές συνεργασίες στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, με τη Χαριλάου Τρικούπη να θέτει και ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο για την οποιαδήποτε συμμετοχή της σε κυβερνητικό σχήμα.
Παράλληλα με την κριτική, στο ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν το «σκιάχτρο» του ΣΥΡΙΖΑ και προσεγγίζοντας διάφορες αντιπολιτευτικές δεξαμενές με πιο «αξιόπιστο τρόπο» από ό,τι θεωρούν πως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τόσο σε θέματα που αφορούν ένα πιο νεανικό κοινό προοδευτικών ψηφοφόρων, όπως η κοινωνική κατοικία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και σε ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ έχει παραδοσιακά παρεμβατικό χαρακτήρα, όπως η δημόσια υγεία ή η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί, μετά και την παρακολούθηση του προέδρου του κόμματος. Ευθεία αντιπαράθεση, βέβαια, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει – όχι ενδεχομένως γιατί δεν θα το ήθελαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά γιατί η άλλη πλευρά έχει επιλέξει μια άλλη τακτική όσον αφορά τις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»