Πολλές είναι οι καταγγελίες για τη μη τήρηση της υποχρεωτικής παύσης εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 παρά την υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών που επιφέρει ο καύσωνας «Κλέων».
Σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν ότι εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων εργοδότες αναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα.
Μόνο το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου η ΓΣΕΕ δέχτηκε σε δύο ώρες παραπάνω από 100 καταγγελίες τέτοιων περιστατικών. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν ντελιβεράδες, διανομείς, εργάτες σε οικοδομικές εργασίες και τη σιδηρουργία.
Η ΓΣΕΕ συστήνει στους εργαζόμενους να τηλεφωνούν ακόμα και ανώνυμα στο 1555 του υπουργείου Εργασίας για να καταγγείλουν τις παραβάσεις.
Η υπουργική απόφαση
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε τη 12η Ιουλίου αναφέρει ότι:
- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
Δείτε ολόκληρη την υπουργική απόφαση εδώ
Η «τρύπα» που εκμεταλλεύονται εργοδότες
Μία από τις κριτικές που γίνεται από τα σωματεία των εργαζόμενων στην υπουργική απόφαση είναι ότι αναφέρει πως οι εργασίες σταματούν σε περιπτώσεις που ο υδράργυρος ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία είναι πάνω από 20%.
Όπως είναι λογικό, ο κάθε εργαζόμενος δεν έχει μαζί του ένα θερμόμετρο για να ελέγχει τις συνθήκες στις οποίες εξαναγκάζεται να εργαστεί…
Η καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σε καταγγελία για τον θάνατο συμβασιούχου εργάτη στην Τανάγρα προχώρησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στους Δήμους αναφέρει: «Συμβασιούχος υπάλληλος του Δήμου Τανάγρας έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας. Άφησε την τελευταία του πνοή στον προαύλιο χώρο σχολείου όπου εργάζονταν ως βοηθός σιδερά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για το τραγικό περιστατικό και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένεια του θανόντος.
Ο θάνατος του άτυχου συμβασιούχου του προγράμματος απασχόλησης 55 έως 67 ετών εγείρει ταυτόχρονα ερωτήματα, ιδίως για το αν ο Δήμος Τανάγρας εφάρμοζε τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας που προβλέπονται ή αν αυτοί παρέμειναν κενό γράμμα. Πόσο μάλλον σε συνθήκες δύσκολες, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι οι κανόνες Υγείας και Ασφάλειας είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται πλημμελώς με συνέπεια να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την ειδικότητα τους, αλλά και με τις κατευθύνσεις του Ιατρού Εργασίας.
Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις στον 61χρονο συμβασιούχο του Δήμου Τανάγρας; Αν όχι, γιατί; Κυβέρνηση και Δήμαρχοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη μη εφαρμογή των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, κάτι που έχει οδηγήσει σε πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το αυτί των ιθυνόντων δεν ιδρώνει».
Καταγγελίες από ΕΝΕΔΕΠ και Συνδικάτο Μετάλλου
Σε καταγγελίες για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η υπουργική απόφαση προχώρησαν η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
«Μετά από μήνυμα της εταιρείας ενημερωθήκαμε ότι οι εργασίες για το εργατικό προσωπικό θα σταματήσουν από τις 14:00 έως τις 16:00 αντί να σταματήσουν από τις 12:00 έως τις 17:00», κατήγγειλε η ΕΝΕΔΕΠ.
«Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της επιχείρησης ‘Αφοί Μαραγκάκη – Μεταλλικές Κατασκευές’, η οποία κράτησε 28 εργαζόμενους για δουλειά στις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα σε συνθήκες που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι πολύ υψηλός, όπως προσδιορίζεται με τους δείκτες της απόφασης 65581 και διατηρώντας ελλείψεις στις θεσμικές υποχρεώσεις προσαρμογής του χώρου με βάση τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που προβλέπονται», αναφέρει στη δική του καταγγελία το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες
Τις παραπάνω καταγγελίες έρχεται να επιβεβαιώσει ο φακός της Τατιάνας Μπόλαρη από την Ευρωκίνηση, η οποία απαθανάτισε εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα ντάλα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, τόσο στις 13 όσο και στις 14 Ιουλίου.
Ανάμεσα σε αυτούς που συνέχιζαν να δουλεύουν ήταν εργαζόμενοι σε λαϊκές, σε οικοδομικά έργα (και του Δημοσίου), ντελιβεράδες και σερβιτόροι. Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες: