Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αντί για φυσικές καταστροφές, θα γίνουν «μη ασφαλιστέες», καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά.
Τα ασφαλιστικά στελέχη είναι σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια σχετικά με συστημικούς κινδύνους, όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή, που δοκιμάζουν την ικανότητα του κλάδου να παρέχει κάλυψη. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι απαιτήσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια (113,5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα, εξπέρ στην κλοπή κρυπτονομισμάτων
Αλλά ο Μάριο Γκρέκο, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich, είπε στους Financial Times ότι ο κυβερνοχώρος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.
«Αυτό που δεν θα ασφαλίζουμε θα είναι ο κυβερνοχώρος», είπε. «Τι γίνεται αν κάποιος πάρει τον έλεγχο ζωτικών τμημάτων της υποδομής μας, ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού;»
Μπαράζ επιθέσεων
Οι πρόσφατες επιθέσεις που έχουν διαταράξει νοσοκομεία, έχουν κλείσει αγωγούς και στοχεύουν κυβερνητικά τμήματα έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία για αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο μεταξύ των στελεχών του κλάδου. Στην Ιρλανδία, το HSE in δέχθηκε κυβερνοεπίθεση τον Μάιο του 2021.
Και μάλιστα ο Γκρέκο έδωσε και μια νέα διάσταση στις επιθέσεις στο διαδίκτυο: «Πρώτα, πρέπει να υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πρόκειται απλώς για δεδομένα… πρόκειται για πολιτισμό. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τη ζωή μας».
Οι απώλειες στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια έχουν ωθήσει τις ασφαλιστικές να περιορίσουν την έκθεσή τους. Εκτός από την άνοδο των τιμών, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν με τροποποιήσεις των πολιτικών, ώστε οι πελάτες να διατηρούν περισσότερες ζημίες.
Και μάλιστα ορισμένες ασφαλιστικές εξαιρούν κάποιους τύπους επιθέσεων. Το 2019, η Ζυρίχη αρχικά αρνήθηκε αξίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία τροφίμων Mondelez, που προέκυψε από την επίθεση στο NotPetya, με τη βάση ότι η πολιτική απέκλειε μια «πολεμική ενέργεια». Οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν αργότερα.
Τον Σεπτέμβριο, η Lloyd’s του Λονδίνου υπερασπίστηκε μια κίνηση περιορισμού του συστημικού κινδύνου από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ζητώντας τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν γραφτεί στην αγορά να έχουν εξαίρεση για επιθέσεις που υποστηρίζονται από το κράτος.
Ο Γκρέκο είπε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορεί να απορροφήσει ο ιδιωτικός τομέας, όσον αφορά την ανάληψη όλων των ζημιών που προέρχονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Κάλεσε τις κυβερνήσεις «να δημιουργήσουν ιδιωτικά-δημόσια προγράμματα για να χειριστούν συστημικούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, «παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν σε ορισμένες δικαιοδοσίες για σεισμούς ή τρομοκρατικές επιθέσεις».
Πηγή: OT.gr