Στο τραπέζι των συζητήσεων το υπουργού Εργασίας με την αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τέθηκαν οι αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, έθεσε μία σειρά θεμάτων προς τον Άδωνι Γεωργιάδη για την Ψηφιακή Κάρτα, με στόχο την πρόοδο του επιχειρείν η οποία μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης.
«Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που πλήττονται από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «σήμερα είχα την πρώτη μου θεσμική συνάντηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στόχος της πολιτικής μας στο υπουργείο Εργασίας είναι οι όποιες αλλαγές που θα νομοθετήσουμε να λαμβάνουν υπόψιν την μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το σύστημα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» να δουλεύει υπέρ και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Με τον υπουργό συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε το νέο τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας, η οποία δίνει μια νέα ώθηση σε ένα πρόβλημα που πραγματικά απασχολεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους».
«Εκτιμώ ότι και στις άλλες προτάσεις που κάναμε στον υπουργό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, βρήκαμε έναν υπουργό που ακούει και όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις σε θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και η χώρα να πάει μπροστά» πρόσθεσε.
Η ψηφιακή κάρτα
Η ψηφιακή κάρτα για την ώρα εφαρμόζεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.
Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μία από τις αλλαγές που έρχονται αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης τους και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους.