Οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας έχουν διαπράξει συνολικά 713 αεροπορικές και 30 ναυτικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, αναφέρει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2023 (στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη).
Επανέναρξη των συνομιλιών
Επαναλαμβάνει επίσης αίτημα της Λευκωσίας, ζητώντας από το Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στον διορισμό ενός απεσταλμένου που θα διευκολύνει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Η επιστολή συνοδευόταν από 12 ξεχωριστά παραρτήματα στα οποία καταγράφονταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, οι παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου και η παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι 269 από τις 713 παραβιάσεις του εναέριου χώρου αφορούσαν στη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ η Τουρκία εξέδωσε οκτώ παράνομες ειδοποιήσεις προς αεροπόρους (ΝΟΤΑΜ), δήθεν για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου.
«Οι συνεχείς παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στο νησί και οι σχεδόν καθημερινές προελάσεις στη νεκρή ζώνη, οι οποίες επιδεινώνονται από τη συνεχή αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στις ήδη έντονα στρατιωτικοποιημένες κατεχόμενες περιοχές, δεν αποτελούν παρά ένα κομμάτι της επίμονα επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Κύπρο», συνεχίζει ο πρέσβης Χατζηχρυσάνθου.
«Σοβαρή κλιμάκωση των περιορισμών»
Και προσθέτει ότι «η αποσχιστική οντότητα δεν έκρυψε τις απειλές της για εκδίωξη της ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών από τις κατεχόμενες περιοχές, σε μια σοβαρή κλιμάκωση των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί στις μετακινήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».
«Μια τέτοια κατάφωρη πρόθεση παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρεμβαίνοντας στο καθεστώς και την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με έναν τρόπο, αν τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν να προστατεύσουν την ίδια την ακεραιότητά τους:
»βάζοντας ένα γρήγορο και αποφασιστικό τέλος σε τέτοιες ριζοσπαστικές ιδέες και καθιστώντας απολύτως σαφές ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να εκφοβιστεί για να διασκεδάσει τις απειλές, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από παράνομα καθεστώτα», τονίζεται.
«Ως επιτιθέμενη και κατοχική δύναμη στην Κύπρο, η Τουρκική Δημοκρατία εντείνει τις προσπάθειές της να επιβάλει μια “λύση δύο κρατών” στο νησί.
»Ακολουθώντας μια προσέγγιση a-la carte στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκική Δημοκρατία επιλέγει να τα χαρακτηρίζει ως παρωχημένα όταν δεν ταιριάζουν με τη ρητορική της και καλεί τη διεθνή κοινότητα να “αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους” σε μια προσπάθεια να ισχυριστεί ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει έγκυρη νομική ισχύ», συνεχίζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου
«Μια θλιβερή στάση»
Και συμπληρώνει ότι η Τουρκία έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία πως είναι η κατοχική δύναμη στο νησί, «μια θλιβερή στάση για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στο σύνολό του, όταν ο επιτιθέμενος κατηγορεί το θύμα για τα δικά του λάθη».
Υπενθυμίζει την έκθεση Μπραχίμι, στην οποία αναφέρεται ότι «η αμεροληψία για τις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει επομένως να σημαίνει την τήρηση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ως ακόμη πιο επίκαιρη στο σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, και ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να συσπειρώνεται πίσω από την Ουκρανία.
Και ο κ. Χατζηχρυσάνθου καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη και ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών που δέχονται επιθέσεις πρέπει να τυγχάνουν υπεράσπισης, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι επιθέσεις ή πόσος χρόνος έχει περάσει.
«Αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής.
Η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος
»Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην Κύπρο μέσω της χρήσης βίας και των αδιάκοπων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, είναι αυτό που πραγματικά δείχνουν οι τουρκικές “πραγματικότητες επί του εδάφους”, ότι εδώ οι παραβιάσεις του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν γίνει ο κανόνας», υπογραμμίζει ο κύπριος διπλωμάτης.
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να σταθεί πίσω από τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίζει ότι αυτά έχουν νόημα, «διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά».
Σημειώνει επίσης ότι οι επιθετικές ενέργειες και η ρητορική της Τουρκίας αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα τόσο επί του εδάφους στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η συνεχής παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κύπρου, και κατ’ επέκταση του Χάρτη, καταδεικνύει την κατάφωρη περιφρόνηση της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των Βαρωσίων, όπου η παράνομη μετατροπή της περιφραγμένης περιοχής συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τη σαφή έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (βλ. S/PRST/2021/13) προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αναστρέψει τις παραβιάσεις του status quo, και αγνοεί πλήρως το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο το Συμβούλιο ζητά την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους και τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», προστίθεται.
Διορισμός απεσταλμένου
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη σε μια διευθέτηση, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, παρά τα εμπόδια που θέτει ενώπιόν μας η Τουρκική Δημοκρατία και η υποτελής σε αυτήν τοπική διοίκηση.
»Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να προχωρήσετε στο διορισμό ενός απεσταλμένου που θα διευκολύνει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων», καταλήγει η επιστολή.
Πηγή: ΚΥΠΕ, philenews.com