Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν νέες στρατηγικές προκειμένου να προσελκύσουν δυσαρεστημένους αλλά και αναποφάσιστους ψηφοφόρους και διορθώνουν λάθη και αστοχίες που στοίχισαν – σε κάποια κόμματα – ακριβά στις προηγούμενες κάλπες.
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχουν δημοσιοποιηθεί τρεις δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο είναι ότι είναι πολύ πιθανό να προκύψει επτακομματική Βουλή καθώς φαίνεται να υπάρχουν αρκετές προοπτικές να περάσουν το κατώφλι του 3% τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.
Το δεύτερο είναι, ότι δεν φαίνεται να αλλάζουν οι συσχετισμοί που καταγράφηκαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων, φαίνεται να παγιώνεται η μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και να κυμαίνεται κοντά στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο μικροσκόπιο των κομμάτων οι δημοσκοπήσεις
Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί αναθεωρούν κάποιες από τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί στην προηγούμενη εκλογική μάχη, τα κομματικά επιτελεία «διαβάζουν» τα δημοσκοπικά ευρήματα, προσπαθώντας να αφουγκραστούν τους ψηφοφόρους.
Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Marc για το Πρώτο Θέμα) στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,5%.
Το ΜέΡΑ25 υπολογίζεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.
Εάν είχαμε σήμερα εκλογές και επαληθευόντουσαν αυτά τα στοιχεία, τότε η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό που θα κυμαινόταν από 39,4% έως 43%, θα πετύχαινε τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού θα είχε 160 βουλευτές έναντι 146 που διέθετε στις προηγούμενες εκλογές.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται από 19,2% έως 22%, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή, από 71 στην πρώτη κάλπη.
Απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού με ποσοστό 10,4%-13% θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ με ποσοστό από 6,4%-8,2% θα διαθέτει 19 έδρες (από 26), η Ελληνική λύση με ποσοστό 3,5%-4,9% θα διαθέτει 11 (από 16). Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%-5,8% θα εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη με ποσοστό 3,3%-4,7% θα εκλέξει 1 βουλευτή.
Παγιώνεται η διαφορά των 20 μονάδων
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες, επιβεβαιώνεται η παγίωση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 20 μονάδες ενώ και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε επτακομματική Βουλή.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά.
Εκεί βλέπουμε την άνοδο και είσοδο στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%.
Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%.
Στο… μυαλό των ψηφοφόρων
Ωστόσο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα και πιθανότατα να τους οδηγήσει σε αναθεώρηση στρατηγικής, είναι ότι στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, φαίνεται πως σχεδόν 1 στους 4 ψηφοφόρους σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό στις εκλογές τις 21ης Μαΐου.
Ειδικότερα, στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά ναι ή μάλλον ναι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς θα κινηθούν στις δεύτερες κάλπες.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78,3% λέει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλο κόμμα, το ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του φτάνει το 65,4% ενώ το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 47,5%.
Ναι ή μάλλον ναι στην προοπτική αλλαγής κόμματος, λέει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 23,6% και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ το 25%.