Περισσότερες από 500 εταιρείες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και 523 έχουν αποσυρθεί πλήρως.
Επιπλέον 152 «υποχωρούν», 177 «αγοράζουν χρόνο» και για 227 εταιρείες, τίποτα δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Ο Δρ Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και η ομάδα ερευνητών και φοιτητών του στο Yale Chief Executive Leadership Institute ενημερώνουν τη βάση δεδομένων για να αντικατοπτρίζουν τις νέες ανακοινώσεις των εταιρειών όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο.
Τους τελευταίους 15 μήνες, η απάντηση των επιχειρήσεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δει 330 αμερικανικές εταιρείες να ανακοινώνουν ότι περιορίζουν ή διακόπτουν εθελοντικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Oι σημαντικότερες αποχωρήσεις
Ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινήτων Volkswagen πούλησε τις επιχειρήσεις του – συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου του στην πόλη Καλούγκα με 4.000 υπαλλήλους – στον ρωσικό όμιλο αντιπροσώπων αυτοκινήτων Avilon.
Η BP, η Exxon και η Shell έχουν δηλώσει ότι εκχωρούν δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που λάβαμε ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP», δήλωσε ο Bernard Looney, διευθύνων σύμβουλος της BP.
Στη δεκαετία του 1980, μια παρόμοια εκτεταμένη ανταπόκριση από ιδιωτικές εταιρείες συνέβαλε στο τέλος του απαρτχάιντ στηΝότια Αφρική.
Η πλειοψηφία εγκαταλείπει τη Ρωσία
Από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, πάνω από 1000 εταιρείες έχουν εθελοντικά περιορίσει τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία σε κάποιο βαθμό – πέραν από του ελάχιστου που απαιτείται νομικώς από τις διεθνείς κυρώσεις. Συνολικά από τις 1582 επιχειρήσεις χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μόνο οι 227 εξακολουθούν να λειτουργούν όπως παλαιότερα. Επιπλέον, 177 κερδίζουν χρόνο μέχρι να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Αν στις 1.026 εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, προσθέσουμε και τις 152 που κλιμακώνουν την επιστροφή τους, καταλαβαίνουμε ότι ο αντίκτυπος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι τεράστιος και οι οικονομικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δραματικές.
Η Ελλάδα
Από τις 13 ελληνικές εταιρείες που επιχειρούν στη Ρωσία, οι 2 εγκατέλειψαν τη χώρα, ακόμα 2 βρίσκονται σε αναστολή εργασιών, μία θέτει τις βάσεις για αποχώρηση και 6 λειτουργούν όπως και πριν.
Οι υπόλοιπες χώρες
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου έχουν αποχωρήσει ή αναστείλει την λειτουργία τους 330 εταιρείες, σε σύνολο 468.
Επιπλέον, 112 από τις 127 εταιρείες της Βρετανίας αποχώρησαν ή έθεσαν σε αναστολή την λειτουργία τους.
Εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου έχουν αναστείλει τις εργασίες τους ή έχουν αποχωρήσει λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από τις 82 εταιρείες, μόλις οι 39 έχουν αποχωρήσει ή αναστείλει τις εργασίες τους.
Η θέση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας
Η τράπεζα υποβάθμισε τον αντίκτυπο της φυγής των δυτικών επιχειρήσεων στην αγορά συναλλάγματος όταν το ρούβλι υποχώρησε στις αρχές Απριλίου, αλλά το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εισαγάγει ένα μηνιαίο ανώτατο όριο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Ιούνιο για να αγοράσουν οι κάτοικοι ξένου νομίσματος προκειμένου να διευθετήσουν τέτοιες συμφωνίες.
«Ο μεγάλος όγκος αγορών συναλλάγματος που απαιτούνται για τον διακανονισμό συναλλαγών, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος, επομένως συνιστάται στους αγοραστές να κατανέμουν ομοιόμορφα τις αγορές συναλλάγματος». είπε η κεντρική τράπεζα.
Η κεντρική τράπεζα συμμετέχει σε μια κυβερνητική επιτροπή που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις, η οποία δίνει έγκριση για συναλλαγές και έχει απαιτήσει από τις εταιρείες που αποχωρούν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση τουλάχιστον 50%.
Η Επιτροπή επιδιώκει να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δίνοντας προτεραιότητα σε αγοραστές με σχετική εμπειρία στον κλάδο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Πολλές εταιρείες που αποσύρουν έχουν συμπεριλάβει ρήτρες επαναγοράς, κάτι που η κεντρική τράπεζα είπε ότι βοήθησε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς διακοπή.
*Με στοιχεία από Yale School of Management και Graphic News
Πηγή: Ot.gr