Στα παρασκήνια του κυβερνητικού επιτελείου εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με την ευρωκάλπη, κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεση… παρενέργεια του Qatargate με εμπλεκόμενη την έκπτωτη πια αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πράγματι, κατά πληροφορίες, στο μυαλό του όχι μόνο τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου για την αναμέτρηση του 2024, αλλά επιπλέον και το ίδιο το σύστημα των εκλογών.
Ειδικά στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο έχει στρέψει συνολικά τους προβολείς στις Βρυξέλλες, γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι μια αλλαγή στη μέθοδο εκλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για την προώθησή της επίσημα στο πολιτικό τραπέζι θα συμπεριληφθούν ακόμα και στις πρωθυπουργικές σκέψεις του… βουνού μέσα στις γιορτές.
Τη συζήτηση είναι προφανές ότι αναζωπύρωσε και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει ανοίξει εκτάκτως τη διαβούλευση με τους επιτελείς του, ώστε να μαρτυρά ότι βιάζεται για επείγουσες αποφάσεις.
Εγκυρες πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των εναλλακτικών σχεδίων και μέσα στο συρτάρι του κρατά ως τελική εισήγηση την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές.
Δεν θέλουν έκτακτες κινήσεις μέσα στο 2023
Αν και κανείς δεν προεξοφλεί τον χρόνο που ο Μητσοτάκης θα επιλέξει τελικά να ανοίξει το συρτάρι, δεδομένου ότι προέχει η αξιολόγηση άλλων εισηγήσεων που έχει δεχθεί, ειδικά εκείνες για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, υπάρχουν στελέχη που προδιαγράφουν ότι το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης για κατάργηση της σταυροδοσίας στην ευρωκάλπη θα λυθεί εντός του 2023, το αργότερο αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές – εφόσον βεβαίως η ΝΔ θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων -, καθώς το ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση οι νέοι κανόνες στο εκλογικό παιχνίδι να ισχύσουν το 2024.
Υπάρχουν δηλαδή οι φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για έκτακτες κινήσεις στους πρώτους μήνες του 2023 και παραπέμπουν στο σκεπτικό του Μητσοτάκη ότι οι όποιες αλλαγές σε εκλογική νομοθεσία είναι καλύτερα να έρχονται στην πρώτη περίοδο μιας κυβερνητικής θητείας.
Το βέβαιο είναι ότι εντός και εκτός Μαξίμου υπάρχουν «πολέμιοι» του σταυρού, ενώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κάποιοι μιλούν για επιβεβαίωση της ανάγκης μεγαλύτερου ελέγχου της ευρωομάδας.
Αξιόπιστες πηγές περιγράφουν ότι μια πιθανή αλλαγή δεν είναι περίπλοκη διαδικασία, αφού θα πρόκειται ουσιαστικά για νομοθετική «αντιγραφή» του συστήματος που ίσχυε μέχρι και το 2009, εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες πληροφορίες ότι το Μαξίμου δεν προκρίνει πια την εναλλακτική επιλογή να παραμείνει ο σταυρός προτίμησης αλλά με την επικράτεια σπασμένη σε πέντε (το λιγότερο) εκλογικές περιφέρειες.
Κοινώς, η κυρίαρχη σκέψη είναι η επαναφορά ευρω-ψηφοδελτίων όπου θα περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι σε σειρά προτεραιότητας στην εκλόγιμη θέση, με καθαρά αρχηγικές επιλογές από το κάθε κόμμα, συνεπώς, και όχι με αλφαβητική σειρά με στόχο τον σταυρό, όπως είχαν εξελιχθεί οι αναμετρήσεις του 2014 και του 2019.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»