«Εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό 31%, θα είναι πολύ δύσκολο να πάει τη δεύτερη Κυριακή στο 37%. Άρα ο κόσμος δε θα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα» δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και έθεσε το ερώτημα: «Ποιος θα πάρει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα συνέχεια σε εκλογές; Η μη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δε θα γίνει πρόβλημα της χώρας».
Υπολογισμοί
Η παραπάνω δήλωση έστω και αν γίνεται από ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτυπώνει τον άξονα με βάση τον οποίο τα κομματικά επιτελεία στο σύνολό τους κάνουν τους προεκλογικούς και μετεκλογικούς υπολογισμούς τους και χαράσσουν τη στρατηγική τους ενόψει των εκλογών για την επίτευξη των στόχων τους.
- Απειλές πολέμου και δίαυλοι επικοινωνίας – Το εκλογικό 2023 σε Ελλάδα και Τουρκία
Οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική (δηλαδή χωρίς μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα) και ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή κυβέρνηση που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία και ουσιαστικά ζητούν πρωτιά στις κάλπες της απλής αναλογικής για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και ειδικότερα με το σύστημα του κλιμακωτού μπόνους. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να προκύψει αυτοδυναμία με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο 37 με 38%.
Από την άλλη πλευρά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο καθένας από την πλευρά του έχει δεσμευτεί –θέτοντας ο καθένας τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις- για συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.
Πήχης
Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ο πήχης να βρίσκεται κάπου στο 30% για το πρώτο κόμμα και αυτό το ποσοστό να αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τις μετέπειτα εξελίξεις. Δηλαδή η συζήτηση για το αν οι δεύτερες κάλπες μπορούν να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση θα γίνει με διαφορετικούς όρους ανάλογα με το αν το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο ή μικρότερο του 30%.
Η συζήτηση αυτή πρωτίστως αφορά τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με δεδομένο ότι ο εν δυνάμει κυβερνητικός του εταίρος πριν από την περίοδο των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πλέον απορρίπτει μετά βδελυγμίας μια επανάληψη της συγκυβέρνησης του 2012-2014.
Παράλληλα η ΝΔ έχει κάψει το σενάριο να αναζητήσει εκ δεξιών στηρίγματα όπως του Βελόπουλου και ως εκ τούτου έχει μείνει μόνο ένα ενδεχόμενο με τα ως τώρα δεδομένα. Να κυνηγήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Εν ολίγοις να διατηρήσει λίγο πολύ τις δυνάμεις (με μια απώλεια της τάξης έως και 2% περίπου) που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2019, που ανήλθαν στο 39,85%.
Να πείσουμε τους «καχύποπτους»
Ο πρωθυπουργός σήμερα από την Ημαθία κάλεσε σε κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς στις εκλογές και σημείωσε καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας εκλογικής χρονιάς ότι «θα τα δώσουμε όλα για να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας».
«Είμαστε σίγουροι ότι κι αν χρειαστούμε δύο εκλογές και όχι μία, πάλι ο τελικός στόχος θα είναι ένας: αυτοδύναμη ΝΔ για αυτοδύναμη και ισχυρή Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Πλέον το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ συνολικά θέσει ως επιχείρημα κατά της προσφυγής σε δεύτερες εκλογές τη συλλογιστική που εξέφρασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος τι θα κάνει σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο κόμματα σε επίπεδο ρητορικής μιλούν για προοδευτική κυβέρνηση, εννοώντας κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επανέλαβε τη δέσμευσή του αυτή για «προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ημαθία.
Πρώτη Κυριακή και προοδευτική κυβέρνηση
Η μόνη προϋπόθεση που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για μια προοδευτική κυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με μια ψήφο. Από την άλλη πλευρά όμως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απαντώντας στα πυρά της ΝΔ για ταύτιση των δύο κομμάτων και τις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη κατά του κ. Ανδρουλάκη ότι θέλει να γίνει ο «σοσιαλ-Καμμένος» του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση ούτε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.
Βεβαίως η ακριβής εκλογικός συσχετισμός όλων των κομμάτων που θα προκύψει από τις κάλπες θα δείξει σε ποιες από τις παραπάνω διακηρύξεις θα επιμείνουν τα κόμματα και σε ποιες περιπτώσεις θα βάλουν νερό στο κρασί τους.
Σε κάθε περίπτωση προς ώρας η ΝΔ και το μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε καθημερινή ανταλλαγή πυρών με το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ομιλία Ανδρουλάκη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και την αποστροφή του για να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση.
Ξεπέρασε τα εσκαμμένα
Μετά τα όσα διημείφθησαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Κατρίνη κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η συνέχεια δόθηκε εκ νέου σήμερα στη Βουλή και στην αντιπαράθεση που είχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδη.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τον Tύπο, ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ξεπέρασε τα εσκαμμένα, αφού με αφορμή όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης περί προοδευτικής διακυβέρνησης, είχε το θράσος τα ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη με τους Καμμένους. Να του θυμίσω ότι ο κ. Καμμένος είναι σάρξ εκ της σαρκός σας και η κατηγορία επιστρέφει στον ίδιο, γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ καμία διάθεση να συγχρωτιστεί με τέτοιες δυνάμεις», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στον κ. Οικονόμου που βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα.
Δεν μπορούμε με αυτή τη ΝΔ και αυτόν τον πρωθυπουργό
«Εξάλλου, για τη ΝΔ υπάρχουν όμοροι χώροι με το κυβερνών κόμμα, με τους οποίους θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες, τώρα που ο στόχος της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά, μια απομάκρυνση που φαίνεται να εκνευρίζει τον κ. πρωθυπουργό», είπε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:
«Προφανώς, ο κ. πρωθυπουργός θέλει να μας εγκαλέσει επειδή εμείς δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Με έναν πρωθυπουργό που συγκαλύπτει, που χειραγωγεί τους θεσμούς, που ασκεί πολιτική για τους λίγους και φτωχαίνει τους πολλούς, που διαθέτει με αδιαφάνεια στους αρεστούς τούς πόρους της χώρας. Δεν μπορούμε με αυτή τη ΝΔ και με αυτόν τον πρωθυπουργό. Το τι είναι προοδευτικό πραγματικά, ο καθένας το καθορίζει με βάση το πρόγραμμα του, την πρακτική του, την ιστορική του διαδρομή.
»Εμείς έχουμε πει με σαφήνεια τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Πάνω από όλα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που κυβερνάει η ΝΔ, τον ελιτισμό, τον αυταρχισμό και την ταξική της κατεύθυνση ούτε έχει πολύ σχέση με τον τρόπο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαϊκισμό και την χειραγώγηση των αρμών της εξουσίας».
Θα μας επιτρέψετε, επέμεινε ο κ. Σκανδαλίδης να πιστεύουμε ότι «ο λαός μπορεί να φέρει μια δημοκρατική ανατροπή και να δώσει στο ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις με γνώμονα τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και με βάση το πρόγραμμα μας να διεκδικήσουμε να παίξουμε ρόλο σε αυτές».
Η εξίσωση
Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου.
«Άκουσα τον κ. Σκανδαλίδη να υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας αυτόνομης πορείας του κόμματος του και της διεκδίκησης από τους εκλογείς, της δύναμης να παίξει αυτή την πορεία. Δικαίωμα σας, προφανώς. Όμως θυμίστε μου, ποιος είπε ότι στόχος σας και εκλογικό διακύβευμα είναι «να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική με δημοκρατικό πρόσημο»; Μάλιστα. «Να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να κυβερνήσουν οι υπόλοιποι». Ποιοι είναι οι υπόλοιποι;
»Και αν εσείς ισχυριστήκατε σήμερα ότι, κατά την άποψή σας, η αυτοδυναμία για τη ΝΔ απομακρύνεται, θα συμφωνήσουμε ότι με βάση τις ίδιες δημοσκοπήσεις που μάλλον επικαλείστε, μάλλον είναι απίθανο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ ή να είναι πρώτο κόμμα», είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και συνέχισε:
Παρακολούθημα
«Αν βάλεις αυτά τα δύο στην εξίσωση, προκύπτει ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική διακυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Άρα με ποιους; Με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Βαρουφάκη. Αυτή είναι η εξήγηση και το συμπέρασμα, από την πολιτική και την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.
»Απόφαση η οποία τεκμαίρεται και από μια σειρά άλλα πράγματα, από την φωτοτυπικού τύπου προσέγγιση στο θέμα της κυρίας Καϊλή, και από μια σειρά άλλα πράγματα. Συνεπώς, οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων είναι επιλογές που χαρακτηρίζουν την προσέγγιση, την άποψη την ταυτότητα, τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούν την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Τα πράγματα εδώ είναι συγκεκριμένα, επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθυνόμενος στον Κώστα Σκανδαλίδη: «Για δικούς του λόγους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει να γίνει παρακολούθημα του κ. Τσίπρα. Ο κόσμος το κρίνει, το βλέπει. Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά την κυβέρνηση που προτείνουμε εμείς και έχει μπροστά του την αναβίωση μιας κυβέρνησης, την επιστροφή του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη και με εσάς να συμπληρώνετε αυτό που κατά την άποψή σας συνιστά σοσιαλδημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση».
Η λαϊκή ετυμηγορία
«Ο κ. υπουργός βγάζει από την εξίσωση τη λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συνέχισε:
«Εμείς θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με πρωθυπουργό που μπορεί να μην είναι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Είπαμε ότι με αυτή τη ΝΔ και με αυτόν τον πρωθυπουργό, με τον τρόπο που πολιτεύεται, δεν υπάρχει συνεννόηση. Εσείς στη θέση του κ. Ανδρουλάκη, όταν ξέρετε ότι σας παρακολουθεί ο πρωθυπουργός, όταν ξέρετε ότι δεν αφήνει να βγει τίποτα στο φως, όταν ξέρετε ότι υποβάλλει τους θεσμούς σε μια σκληρή πολιτική συγκάλυψης, αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, μπορεί να εκφράζει μια προοδευτική δύναμη; Σε αυτό το μοντέλο εμείς λέμε όχι».
«Αν ο λαός αποφασίσει να μας δώσει μια πρωτοβουλία στις εξελίξεις, δεν λέω ότι θα βγούμε πρώτο κόμμα, δεν λέω ούτε και δεύτερο. Λέω να μας δώσει όμως μια δύναμη, να μπορούμε να παίξουμε ρόλο στις εξελίξεις και επειδή η κυβέρνηση πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μας, μετά τη λαϊκή εντολή που θα είναι αυθεντική εκδήλωση της λαϊκής ετυμηγορίας, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στη βάση προγραμματικής διακήρυξης ανάμεσα σε κόμματα, γενικά. Επαναλαμβάνω και μετά από ήττα της ΝΔ», είπε επίσης ο Κώστας Σκανδαλίδης και προσέθεσε:
«Αν όμως ο λαός δεν μας δώσει αυτό, υπάρχει ένας δρόμος, αν μοιάζουν τόσο πολύ τα μοντέλα διακυβέρνησης, το δικό σας με του κ. Τσίπρα, γιατί να μην κυβερνήσετε μαζί; Δεν είναι μια λύση; Δεν μιλάω για καταστάσεις εθνικής ενότητας ή για θέματα που έχουν σχέση με κυβερνήσεις που έχουν αναγκάζουν οι συνθήκες τα κόμματα να συμμετέχουν. Γιατί κάνετε εξισώσεις;».