Με την σοβαρή υπόθεση να έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μονοπωλώντας σχεδόν την επικαιρότητα ο Αλέξης Γεωργούλης χαράσσει υπερασπιστική γραμμή και δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις. Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής κριτικής και επιθέσεων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά την άμεση αποπομπή του Γεωργούλη μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας σε βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό με θύμα τη δικηγόρο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Επιβαρυντικά λειτουργούν για τον Γεωργούλη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που τον επέλεξε, και τα όσα ακούγονται περί κακοποιητικής συμπεριφοράς σε συνεργάτες του με ανοικτό το ενδεχόμενο μέχρι η υπόθεση να φτάσει στη Δικαιοσύνη να έχουν υπάρξει και άλλες επίσημες καταγγελίες.
Ο Αλέξης Γεωργούλης από την πλευρά του επιμένει στην αθωότητά του και αρνείται όλες τις κατηγορίες στη γραμμή που χάραξε από την πρώτη κιόλας στιγμή, επαναλαμβάνοντας πως όσα ακούγονται είναι «ψεύδη και συκοφαντίες», ενώ δίνει και πολιτική διάσταση στο θέμα επιμένοντας ότι δεν θεωρεί τυχαία τη στιγμή που όλα αυτά δημοσιοποιήθηκαν.
Το επικοινωνιακό τρικ
Παράλληλα ο Αλέξης Γεωργούλης ζήτησε ακρόαση από τις βελγικές αρχές προτού πραγματοποιηθεί η άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
Πολλοί εκτιμούν πως η παραπάνω ενέργεια του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ, με σκοπό να δείξει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και είναι στη διάθεση των Αρχών.
Όπως όλα δείχνουν η άρση της ασυλίας θα πάρει καιρό, κάτι που θα συμβεί και με την «άφιξη» της υπόθεσης στη βελγική δικαιοσύνη.
Το αίτημα των βέλγικων αρχών που έλαβε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα πρέπει να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την επομένη εβδομάδα, 24 και 25 Απριλίου.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό, ότι το ζήτημα της άρσης ασυλίας του κ. Γεωργούλη, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια συνεδρίαση προκειμένου να οριστούν οι συντονιστές για το συγκεκριμένο φάκελο και σε μεταγενέστερο στάδιο θα κληθεί ο πρώην ευρωβουλευτής να μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή αλλά και να γίνει η ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας.
Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 30 Μαΐου, όμως δεν πρέπει να αποκλείεται έκτακτη συνεδρίαση αν αυτό ζητηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπει στην ατζέντα η υπόθεση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα λυθούν τα χέρια της εισαγγελέως και το θέμα θα πάρει τη δικαστική οδό.
Δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία – Αντικρούει τις κατηγορίες
Την υπεράσπιση του Αλέξη Γεωργούλη ενώπιον των βελγικών Αρχών έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Olivia Venet και Cedric Vergauwen. Η δικαστής στις Βρυξέλλες που ερευνά την καταγγελία αρνήθηκε να τους δώσει τον φάκελο της δικογραφίας, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι ίδιοι μέσω ανακοίνωσής τους.
Την ίδια ώρα αποκάλυψαν πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε ενημερωθεί από τις αρχές Απριλίου για την καταγγελία εις βάρος του, με αφορμή το αίτημα άρσης της ασυλίας του.
«Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη» σημειώνει στην ανακοίνωση η Olivia Venet.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη.
Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.
Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».
«Θα λάβουν τη δικογραφία, όταν αρθεί η ασυλία»
Ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας που εργάζεται στις Βρυξέλλες πήρε θέση στην υπόθεση μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News.
Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη θα λάβουν τη δικογραφία, μόνο όταν αρθεί η ασυλία του.
«Δεν υπάρχει άρση της ασυλίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία. Για να υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία θα πρέπει να προσλάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για να ασκήσει δικαιώματα. Δεν του δίνουν έγγραφα της δικογραφίας, μπορεί να το κάνουν, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι. Χωρίς να έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του» εξήγησε ο κ. Ντάλτας.
Το ενδεχόμενο της προφυλάκισης
Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο προφυλάκισης του Αλέξη Γεωργούλη απάντησε:
«Εφόσον αρθεί η ασυλία θα τον καλέσουν για ακρόαση και ανάλογα με τις απαντήσεις οι αξιωματικοί που θα είναι σε συνεννόηση με τον ανακριτή θα ζητήσουν οδηγίες. Οποιοσδήποτε ανακριτής πολιτισμένης χώρας έχοντας απέναντί του το κακούργημα του βιασμού, έχει στο μυαλό του την πιθανότητα επιβολής προσωρινής κράτησης» σημείωσε.