Αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ «χτυπά» η υπόθεση Γεωργούλη, δίνοντας πατήματα στους πολιτικούς «αντιπάλους» και δη σε προεκλογική περίοδο. Εμφανής και η οργή στο εσωτερικό του κόμματος για επιπόλαιες επιλογές προσώπων με προφανή στόχο το μικροπολιτικό -και πάντα όμως πρόσκαιρο- όφελος, κριτική που ασκήθηκε και για πρόσφατες επιλογές του προέδρου – και δεν έχει λάβει τη στάθμιση που θα έπρεπε μήπως και αποφευχθούν νέες κακοτοπιές.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα αναλαμβάνουν να σβήσουν τη φωτιά στρέφοντας τα πυρά τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σύνολό του. Αφήνουν ωστόσο στην άκρη, προφανώς λόγω εκλογών, την αναγκαία αυτοκριτική σε επίπεδο κόμματος, με αποτέλεσμα ερωτήματα ουσίας να μένουν αναπάντητα.
Τη μάνικα έπιασε και ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, που ήταν άλλωστε αυτός που καλωσόρισε στο κόμμα τον Αλέξη Γεωργούλη, επαναχαράσσοντας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ από πρακτικές βίας και πατριαρχικές αντιλήψεις. Αναγκάστηκε δηλαδή να θυμίσει τα αυτονόητα για την Αριστερά, θα πουν με νόημα κάποιοι που επιμένουν στα αυστηρά πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια στην επιλογή των προσώπων και των ονομάτων που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια, συνειδητοποιώντας ότι τέτοια φαινόμενα πληγώνουν τη βάση του κόμματος.
Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, καμία σκιά
«Σε ό,τι μας αφορά σε ζητήματα που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, έμφυλη βία, βία κατά των γυναικών, για μας δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά, ούτε ίσες αποστάσεις. Είμαστε και θα είμαστε πάντα με τα θύματα. Το μήνυμα που στείλαμε ήταν απολύτως σαφές καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, καμία σκιά όσο ψηλά και αν βρίσκεται κάποιος και όποιος και αν είναι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε αυστηρό ύφος, αναφερόμενος στη «δυσάρεστη έκπληξη για εμάς. Ο μέχρι χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, κατηγορείται για κάτι πολύ σημαντικό».
Αδιαπραγμάτευτες Αρχές και Αξίες
«Είναι σε όλους γνωστές οι πολύχρονες και επίμονες μάχες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα των γυναικών. Από θέση αρχών και αξιών, που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες, στηρίζουμε τη γυναίκα αυτή που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει όσα υπέστη» ανέφερε σε παρέμβασή του (ΑΝΤ1) ο Νίκος Φίλης εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «για λόγους μικροπολιτικής, προσπαθούν να μετατρέψουν την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη ενός ευρωβουλευτή σε συλλογική ενοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο».
«Στηρίζουμε τον αγώνα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Γυναικών που δέχονται καθημερινά έμφυλη βία, εξευτελισμούς και κακοποίηση. Φαινόμενα που οφείλονται στις εκμεταλλευτικές σχέσεις στην οικονομία και στις πατριαρχικές σχέσεις στην κοινωνία και στην οικογένεια» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.
Δίνοντας έμμεση απάντηση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας ο κ. Φίλης τόνισε αυστηρά «είναι απόλυτη η συμπαράστασή μας στο πρόσωπο της καταγγέλλουσας. Η διαρροή του ονόματός της δεν είναι μόνο παραβίαση της δεοντολογίας, συνιστά ποινικό αδίκημα. Πρέπει λοιπόν να επέμβει ο εισαγγελέας. Την κατηγορία ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το όνομά της, την επιστρέφουμε αυτούσια. Είναι σαφές ότι αντίθετα, μια σειρά από φιλοκυβερνητικα έντυπα και sites δημοσίευσαν όνομα και φωτογραφίες».
Τον απομακρύναμε ακαριαία
Κατηγορία που προσάπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ότι έδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά – δεν λείπουν όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη ανοχή- ενώ είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την καταδικαστέα συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη ήδη από πέρυσι.
Τη διαλεύκανση αυτή της σκιάς ανάλαβε καταρχάς ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «εγώ ζήτησα αρμοδίως από τον κ. Γεωργούλη όταν ακούστηκε κάτι αόριστο να με ενημερώσει αν υπάρχει κάτι. Το διέψευσε κατηγορηματικά».
Ο κ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε δε ότι δεν γνώριζε κανένα στοιχείο για την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου, το έμαθε μόλις προχθές, διαβεβαιώνοντας ότι εάν γνώριζε θα είχε φροντίσει να επικοινωνήσει μαζί της και θα είχε εισηγηθεί την αποπομπή του Γεωργούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε όταν η υπόθεση βγήκε στο φως.
Περισσότερες πληροφορίες για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες για τον Αλέξη Γεωργούλη έδωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου (MEGA), επισημαίνοντας ότι «η φήμη για κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όταν τον καλέσαμε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση. Αυτό συνέβη το 2022 και μάλιστα είπε πως αφορούν φήμες και μάλιστα ένιωσε προσβεβλημένος».
Μάλιστα η κυρία Τσαπανίδου επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν μείναμε όμως εκεί, πήγαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και δεν βγάλαμε κάτι καθώς οι διαδικασίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο. Με αυτά τα ζητήματα δεν παίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κάποια καταγγελία τότε. Όταν η φήμη έγινε καταγγελία, τότε έφυγε και ο κ. Γεωργούλης από το κόμμα. Εάν είχε κληθεί να καταθέσει ο κ. Γεωργούλης, τότε θα ήταν γνωστό και στο Κοινοβούλιο. Και στο Κοινοβούλιο έφτασε χθες η απόφαση».
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αδιαφόρησε για τις φήμες που ήθελαν τον Αλέξη Γεωργούλη να συμπεριφέρεται με καταδικαστέο τρόπο σε γυναίκα επιβεβαίωσε και ο Νίκος Φίλης.
«Όταν πριν από ένα χρόνο έφτασε ανεπίσημα η πληροφορία για μια τέτοια πράξη του ευρωβουλευτή Γεωργούλη, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Ο ίδιος τα διέψευσε όλα. Επίσημα στοιχεία δεν υπήρχαν τότε. Τώρα που η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε την άρση της ασυλίας του, προχωρήσαμε ακαριαία στην απομάκρυνσή του από την Ευρωομάδα και το κόμμα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά του ζητάμε να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και να επιστρέψει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά τη γνώμη μας, το σωστό είναι να προσέλθει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του (γιατί, βεβαίως, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας) χωρίς τη θεσμική κάλυψη του αξιώματός του» τόνισε ο Νίκος Φίλης.
Μα είναι κάτι πιο βαθύ…
Για την υπεράσπιση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση της οποιαδήποτε σκιάς και έστω και μικρής υποψίας για συγκάλυψη της υπόθεσης μίλησαν από το πρωί της Τρίτης πολλά στελέχη με όλους να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το κόμμα δεν γνώριζε τίποτα και ότι σε περίπτωση που υπήρχαν στοιχεία η αντίδραση θα ήταν η ακαριαία απομάκρυνση του Αλέξη Γεωργούλη, όπως και έπραξε προχθές (Μ.Δευτέρα), αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και σωματική βία.
Όντως η αποπομπή του Αλέξη Γεωργούλη από το κόμμα και την ευρωομάδα ήταν άμεση -γεγονός ωστόσο που από κάποιους (έστω κακεντρεχείς) διαβάζεται ανάποδα, δηλαδή ως, αν μη τι άλλο, ένδειξη ότι κάτι είχαν ψυλλιαστεί ή τουλάχιστον δεν είχαν πειστεί από τις διαψεύσεις Γεωργούλη. Λιγότερη δόση κακεντρέχειας και καχυποψίας χρειάζεται ωστόσο για να σκεφτεί κανείς ότι ένα κόμμα που πρεσβεύει τις αρχές της Αριστεράς, έπρεπε να κινήσει γη και ουρανό για να διαλευκάνει την υπόθεση και να βρει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι όποιες φήμες δεν ευσταθούν. Και όσο σφίγγα και αν είναι οι βελγικές αρχές το ευρωκοινοβούλιο το περιγράφουν πολλοί ως «μικρό χωριό» που τα πάντα μαθαίνονται και κυκλοφορούν.
Τέλος, ακόμη και οι πιο καλόπιστοι ασκούν κριτική για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τα τελευταία χρόνια πρόσωπα που θα «κοσμήσουν» τα ψηφοδέλτιά του. Και εδώ οι Αριστεροί είναι πιο αυστηροί, δεν συγχωρούν «θυσίες» στο βωμό της μικροπολιτικής και εκπτώσεις με φθηνές δικαιολογίες «αυτόν αναγνωρίζει ο κόσμος» ή «αρέσει στις γυναίκες» ή «έχει πολλούς ακολούθους στα social media» ή «είναι εχθρός του εχθρού μου». Γιατί το θέμα πάντα καταλήγει τελικά, ακόμη και μετά από μακρύ δρόμο, στην ύπαρξη ουσίας. Κοινώς τα όμορφα περιτυλίγματα, όμορφα σκίζονται και αν από κάτω δεν έχει τίποτα ή έχει κάτι άσχημο η ευθύνη πάντα βαραίνει και όποιον επέλεξε το «δώρο».
Και στο σημείο αυτό αρχίζει ο Αναγνωστάκης να απαγγέλει
«Το θέμα είναι τώρα τί λες
Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ώς εδώ
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας
Το θέμα είναι τώρα τί λες.»