Στις 20 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, Ελληνες από κάθε γωνιά της γης, κάτοικοι Λουξεμβούργου και Ελβετίας, κάτοικοι Καναδά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κάτοικοι Ντύσελντορφ και Σιγκαπούρης, ψηφίζουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν, για εθνική κάλπη που στήνεται στην Ελλάδα, που για εκείνους επηρεάζει τόσο το αν ποτέ θα αποφασίσουν να επιστρέψουν όσο και το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειάς τους που ζει στην Ελλάδα.
Στις 11 Απριλίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις των 200.000 απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν τις προϋποθέσεις να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr και να ζητήσουν να λάβουν μέρος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Υστερα από την κινητοποίηση των κομματικών επιτελείων, που κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 30.300 με τις 23.286 να έχουν εγκριθεί έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
«Η προσέλευση και η συμμετοχή εξαρτάται από δύο παράγοντες», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς για το κυβερνών κόμμα.
«Πρώτον, από τις αποστάσεις που θα έχουν να διανύσουν οι ψηφοφόροι, γιατί σε πολλά εκλογικά τμήματα είναι σαν να πηγαίνεις να ψηφίσεις από τη Θεσσαλονίκη στην Τρίπολη. Και υπάρχουν περιπτώσεις με αποστάσεις ακόμα μεγαλύτερες, σαν να πηγαίνεις με το τρένο από την Αθήνα στη Βουδαπέστη. Είναι αποστάσεις, με λίγα λόγια, που δεν τις κάνει κανείς εύκολα. Αρα, θεωρούμε ότι λόγω απόστασης κάποιοι από τους 30.300 που έκαναν αίτηση, γύρω στους 2.000, δεν θα τα καταφέρουν να φτάσουν στην κάλπη. Και, δεύτερον, οι αιτήσεις κάποιων, περίπου 2.000-3.000, θα απορριφθούν γιατί μπορεί να μην έχουν συμπληρωθεί σωστά. Οπότε, τελικά οι απόδημοι που όντως θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές θα είναι γύρω στις 25.000».
Αιτήσεις
Σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους συνεχίζεται. Ενας ρεαλιστικός στόχος λέγεται ότι είναι στην κάλπη του Ιουλίου, οι αιτήσεις των απόδημων Ελλήνων να έχουν φτάσει τις 36.000, ενώ δεν αποκλείεται, αν υπάρξει ενδιαφέρον, να αγγίξουν και τις 40.000 με 45.000.
Η εικόνα τους, μάλιστα, την παραμονή των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα αναμένεται να κινητοποιήσει και τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδας να σηκωθούν από τον καναπέ και να ψηφίσουν, αφού θα βλέπουν την προηγούμενη ημέρα σε Ιντερνετ και τηλεόραση εικόνες απόδημων Ελλήνων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο να σχηματίζουν ουρές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Και αυτό το 0,5% που θα αντιστοιχεί τελικά στις 25.000 των απόδημων Ελλήνων που θα φτάσουν στην κάλπη τον Μάιο, δεν αποκλείεται να παίξει και κάποιον ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών με απλή αναλογική – για όποιον το κερδίσει ή το χάσει ως ποσοστό – ανάλογα με τον βαθμό που θα έχει κινητοποιηθεί για να πείσει, ως κόμμα, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, οι οποίες κινούνται σε πέντε βασικές θεματικές.
Πρώτον, ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα εκπαίδευσης, ελληνική γλώσσα, καλά ελληνικά σχολεία σε πόλεις του εξωτερικού, τα οποία αφορούν κυρίως τους άνω των 40 με οικογένεια.
Δεύτερον, θέματα (πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά) που επηρεάζουν το brand της Ελλάδας και το προσωπικό τους πρεστίζ ως Ελλήνων στο εξωτερικό στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους συναναστροφές.
Τρίτον, το κομμάτι που αφορά θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, επενδύσεις και φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό.
Τέταρτον, η βελτίωση της λειτουργίας των προξενείων και η διάρκεια των διαβατηρίων και, πέμπτον, ό,τι αφορά ψηφιοποίηση υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την παράλληλη διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο των παροχών του κοινωνικού κράτους, από τις οποίες επωφελούνται οι οικογένειές τους που βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα.
Ευκαιρίες
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στα «ΝΕΑ» έξι απόδημοι Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τα θέματα που απασχολούν εδώ την επικαιρότητα της προεκλογικής περιόδου, ναι μεν φτάνουν στα μάτια και τα αφτιά τους μέσω των social media, των sites και των τηλεοπτικών εκπομπών τις οποίες παρακολουθούν μέσω Διαδικτύου, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν για εκείνους κριτήρια που θα επηρεάσουν την ψήφο τους.
Οι ίδιοι στην κάλπη θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο εκείνο που θα τους εξασφαλίζει ευκαιρίες επαναπατρισμού, αξιοκρατία, μοντέρνο μοντέλο διακυβέρνησης με δημοκρατία και ανοιχτούς όρους συμμετοχής, αλλαγή νοοτροπίας, ψηφιακό κράτος με κοινωνικό πρόσωπο, μια χώρα θωρακισμένη αμυντικά, με εξωστρεφές προφίλ, στιβαρή οικονομία και δυνατό brand.
Με λίγα λόγια, οι 25.000 απόδημοι θα ψηφίσουν εκείνον που θα τους πείσει ότι μπορεί να τα βάλει με όλα τα κακώς κείμενα που οδήγησαν τους ίδιους εκτός συνόρων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ