Αντιμέτωπος με τις καταγγελίες για σοβαρά αδικήματα σεξουαλικής φύσεως θα βρεθεί ο Αλέξης Γεωργούλης που από το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα έχει τεθεί εκτός ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκτός κόμματος.
Οι αρχές του Βελγίου, έχουν καταθέσει αίτημα άρσης της ασυλίας του, με το θέμα, να έχει μεταφερθεί στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Η Επιτροπή θα ψηφίσει επ’ αυτού σε μια ή δυο εβδομάδες προκειμένου το αίτημα να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του.
Την εξέλιξη γνωστοποίησε χθες, δρομολογώντας τη σχετική, θεσμική διαδικασία η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Συγκεκριμένα, η κυρία Μετσόλα ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, περίπου στις έξι χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ότι υπάρχει αίτημα από την Εισαγγελία του Βελγίου για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη, αναφέροντας σχετικά πως «έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται την επιτροπή νομικών υποθέσεων».
Η καταγγελία
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, νομική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατήγγειλε πως την παρενόχλησε σεξουαλικά και την κακοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης. Οι απαράδεκτες, αυτές πράξεις φέρεται να έγιναν όταν ο Αλέξης Γεωργούλης και η καταγγέλλουσα είχαν σχέση.
Βάσει των πληροφοριών όλα συνέβησαν στις Βρυξέλλες πριν από τρία χρόνια, οπότε η καταγγέλλουσα εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν έγινε η καταγγελία ήταν υπάλληλος της Ευρωβουλής, ενώ πλέον είναι υπάλληλος της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το παρασκήνιο της εξόδου
Στο άκουσμα της είδησης προκλήθηκε αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου, φέρεται να τηλεφώνησε στον Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για ψευδή καταγγελία και ζήτημα προσωπικού χαρακτήρα, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό και σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».
Ακολούθησε και η ανακοίνωση από την ευρωομάδα του κόμματος: «Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Αλέξης Γεωργούλης σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία», ενώ γνωστοποίησε πως κατέθεσε αίτημα άρσης της ευρωκοινοβουλευτικής του ασυλίας και παραίτησης του από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με δική του πρωτοβουλία.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Από πλευράς της, η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε αργά χθες το βράδυ τις καταιγιστικές εξελίξεις, χωρίς να κατονομάζει το καταγγέλον στέλεχός του και φερόμενο ως θύμα, αλλά επισημαίνοντας την ίδια ώρα για την υπόθεση πως «αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη». Προσθέτει μάλιστα ότι «κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος», ενώ επισημαίνει με νόημα πως «οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές».
Παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διαρροή του ονόματος της καταγγέλουσας. «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Διευκρινήσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτηματικά ζήτησε από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η υπόθεση και η Νέα Δημοκρατία, διερωτώμενη αν «έγινε σήμερα για πρώτη φορά;» σχετική καταγγελία κατά του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ.
«Προηγήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν έγινε από εμάς η διαρροή»
«Με το που πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ζήτημα έμφυλης βίας -για εμάς είναι από τα μέγιστα κοινωνικά θέματα- θέσαμε τον κ. Γεωργούλη εκτός κόμματος», είπε στο MEGA, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Η δική μου ενημέρωση είναι ότι προηγήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της ανακοίνωσης του ίδιου. Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα διαχείρισης δικαιωμάτων, από την μεταχείριση που έγινε στην καταγγέλλουσα από σημαντική μερίδα του Τύπου. Αυτό δεν είναι μόνο κατάπτυστο αλλά μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα υπό όρους με κακουργηματικό χαρακτήρα», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε δε πως «είναι ένα ποινικό θέμα. Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο είπε επίσης. Ποια αμηχανία βλέπετε όταν η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία;».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η διαρροή του ονόματος της καταγγέλουσας δεν έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Σίγουρα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή είδα μία αναφορά του ΠΑΣΟΚ χθες διευκρίνισα από την ευρωομάδα μας και από το κόμμα μας ότι δεν έχει γίνει από εμάς η διαρροή. Είναι νόμος από το 1997 για τα προσωπικά δεδομένα. Αμέσως αντιδράσαμε ακαριαία και δεύτερον δεν είναι δικαίωμα επιλογής του δημοσιογράφου εάν θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, είναι υποχρέωσή του να μην δημοσιοποιήσει, και τρίτον, αυτό είναι το κολοσσιαίο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας ή αυτό θέλετε να φτιάξετε; Εμείς ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου».
«Να προστατευθεί το θύμα – Δεν ξέρω αν η καταγγέλουσα είχε ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ»
«Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω μία υπόθεση για την οποία έχουμε ελάχιστα ουσιώδη στοιχεία, πλην των τυπικών πληροφοριών. Θα πρέπει να προστατεύονται το θύμα και η καταγγέλλουσα στην προκειμένη περίπτωση. Και σε άλλες πολύ λεπτές υποθέσεις δεν υπήρξε προστασία των θυμάτων άρα είναι απαράβατος κανόνας να είμαστε προστατευτικοί», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.
Με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να δώσει πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα, ο κ.Καστανίδης, σημείωσε: «Με ενοχλεί, γενικότερα, όταν κάποιος κακοποιός ή κάποιος που βαρύνεται με εγκληματική συμπεριφορά ανήκει σε κάποιον χώρο, να γίνεται μία συνολική επίθεση σε βάρος του κόμματος που ανήκει, σαν να εγκλημάτησε το ίδιο το κόμμα.
Θέλει προσοχή αυτό. Για να κάνουμε πιο ποιοτική την πολιτική αντιπαράθεση, δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει κάτι ότι ευθύνεται το κόμμα που ανήκει. Φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική μετατράπηκε σε συζήτηση επί του προσωπικού και όχι επί των ιδεών και των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στην αλήθεια».
Πρόσθεσε δε πως δεν γνωρίζει αν η καταγγέλουσα είχε ενημερώσει το κόμμα: «Άλλο είναι να είσαι βουλευτής και να μετέχεις σε εξωχώρια εταιρεία, και άλλο πράγμα να υπάρχει μια εγκληματική συμπεριφορά που δεν αφορά στην πολιτική σου ιδιότητα αλλά τον χαρακτήρα και την «ανθρώπινη» κατάστασή σου. Είναι πολιτικό το θέμα, για έναν άνθρωποι που υποκρίνεται ανάμεσα στη ζωή και στις ιδέες του. Και αυτό αξίζει σχολιασμού. Έχει σημασία να διαλέγουμε το είδος της συζήτησης. Δεν γνωρίζω εάν έχει ενημέρωση το ΠΑΣΟΚ για το εάν είχε ενημερώσει το κόμμα η καταγγέλλουσα», επεσήμανε ο κ. Καστανίδης.
Για την υπόθεση μίλησε και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης: «Μετά την πρόταση της κ. Μετσόλα γεννήθηκε αυτό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, είναι ένα ποινικό ζήτημα και περιμένουμε τις εξελίξεις για το τι έχει συμβεί», δήλωσε.