Τον Ιούνιο του 2019, έναν μόλις μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, μια κοινότητα νεαρών ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ από την Αθήνα, η Colour Youth, αποφάσισε να στείλει επιστολές σε έξι πολιτικά κόμματα που διεκδικούσαν τη συμμετοχή τους στη Βουλή. Η ανταπόκριση ήταν ισχνή: μόλις ένα από αυτά έστειλε απαντήσεις με τις οποίες διευκρίνιζε τις θέσεις του για τα καυτά ζητήματα που απασχολούσαν τους ερωτώντες. Τέσσερα χρόνια μετά, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Τα θέματα φύλου βρίσκονται πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα και μια ξέφρενη κούρσα εκτυλίσσεται ενώπιον του εκλογικού σώματος με διακύβευμα την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+. Σε δηλώσεις, ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κόμματα πλειοδοτούν σε… προοδευτικότητα: οι εξαγγελίες για την άμεση νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου πέφτουν βροχή, η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ για πρώτη φορά υπουργοί που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι δίνουν συνεντεύξεις μιλώντας για τις επιλογές τους. Στην προεκλογική αρένα πέφτουν «υπερόπλα» για την άγρα ψήφων από μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων: τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Δεν είναι τυχαίο: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγα χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αναγνωρίζει ως «σημαντική» την ψήφο της, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της στην εκλογική διαδικασία. Η έρευνα επισήμαινε πως η δυναμική παρουσία του ΛΟΑΤΚΙ+ εκλογικού σώματος, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποχής του γενικού πληθυσμού, δύναται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Την ίδια στιγμή, από τα ευρήματα προέκυπτε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ καθορίζουν την ψήφο τους με βάση τη στάση που κρατούν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθετήματα.
Ως εκ τούτου δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων – πλην της Ελληνικής Λύσης – συμμετείχαν σε ένα άτυπο debate του ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικού «Antivirus». Ο αρχισυντάκτης του επισήμαινε στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Στα τόσα χρόνια που η κοινότητα αυτή παλεύει για τα δικαιώματά της, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν προεκλογικά σε ένα μέσο της. Αφού το αναγνωρίσουμε αυτό μπορούμε να περάσουμε στο «πώς» και το «γιατί» απαντούν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρότι έφερε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δείχνει να… απολογείται προεκλογικά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επειδή δεν ικανοποίησε πιο προωθημένα αιτήματά της. Μιλώντας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «ίσως στην πιο δύσκολη συγκυρία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα ζητήματα του φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν ήταν ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα στη δημόσια συζήτηση. Κυρίαρχο ήταν το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας», ενώ έκανε γνωστό για ακόμα μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, την τεκνοθεσία αλλά και τη διευκόλυνσή τους για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Το ΚΙΝΑΛ
Τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα είχε προσελκύσει πριν από λίγους μήνες και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ένα σχόλιο της γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του κόμματος, Κατερίνας Λάσπα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απέδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει το ΛΟΑΤΚΙ+ ακροατήριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Κατερίνα Λάσπα δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του οργισμένου «βέτο» που έθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πρόσφατα πως «προτεραιότητά μου είναι η σύνθεση και εντέλει η λύση των ανοικτών κοινωνικών αιτημάτων και όχι η ένταση».
Η ΝΔ
Ανοιγμα στον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει κάνει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη ρητορική της «σκληρής Δεξιάς» που κάνει λόγο για «δικαιωματισμό». Πριν από ένα έτος, στο συνέδριο του κόμματος, γαλάζια στελέχη έδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ότι μια νέα τάση διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ. Παρότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού τον κατηγορούν πως παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, στελέχη της δεξιάς παράταξης επισημαίνουν πως η δική τους κυβέρνηση συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ως υπουργό έναν Ελληνα που έχει δηλώσει ανοικτά ομοφυλόφιλος, τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, και έναν γκέι σύμβουλο πρωθυπουργού, τον Αλέξη Πατέλη.
ΤΟ ΚΚΕ. Ανεπηρέαστο από τη νέα κατάσταση φαίνεται να είναι το ΚΚΕ που διατηρεί μια σταθερή θέση: «καταδικάζει και καταγγέλλει ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά σε κάθε χώρο και υποστηρίζει την ισότητα κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου αλλά δεν τη συνδέει με τον υποκριτικό θεσμό του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας στη συνέντευξή του, «υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε κοινωνικό και οικονομικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή της και στα ομόφυλα ζευγάρια».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ