Σε τακτικισμούς της κυβέρνησης αποδίδει ο Γιάννης Δραγασάκης την επίθεση που δέχτηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αφορμή την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Οικονόμου είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω Δραγασάκη, για σχεδιαζόμενη «κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκ νέου επιβολή επιπλέον φορολόγησης της μεσαίας τάξης», εάν κερδίσει τις εκλογές.
«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου – με αφορμή χθεσινή μου ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο – αποκαλύπτει την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης.
Και σημείωσε πως «η τακτική της συνίσταται στο εξής: από τη μία θα καταγγέλλει το ‘φάντασμα’ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ‘φορομπηχτική πολιτική’ και από την άλλη θα κρατά κρυφή την ατζέντα των μέτρων που θα πάρει στην περίπτωση που εκλεγεί».
Ο Γιάννης Δραγασάκης διευκρίνισε ότι στη χθεσινή ομιλία του, «ουδεμία φορολογία ‘προανήγγειλα’ όπως ψευδώς γράφουν τα κυβερνητικά φερέφωνα, ούτε αναφέρθηκα στην πρόταση φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έχει διατυπώσει με σαφήνεια στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2022».
Αντιθέτως, υποστηρίζει, «επανέλαβα την κριτική, που έχω και άλλοτε ασκήσει, στην άνιση και άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση: «1) να απαντήσει αν έχει ήδη αναθέσει προκαταρκτικές μελέτες για την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα μεσαία στρώματα, ποιες είναι οι εισηγήσεις των εν λόγω μελετών και ποιες από αυτές έχει υιοθετήσει και 2) να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε, ποιος και πώς θα πληρώσει το χρέος Μητσοτάκη, δηλαδή την κληρονομιά των 45 δισ. ευρώ με τα οποία έχει αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο 2019-2022».
Τι είχε πει ο Δραγασάκης για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης
«Η δεύτερη πρόκληση που θα ήθελα να αναφέρω είναι οι ανισότητες.
»Παλαιότερα θα έπρεπε να αιτιολογήσω τη σημασία του θέματος, αλλά τώρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτό αφού όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πρόκληση, προτεραιότητα μεγάλη το θέμα της μείωσης των ανισοτήτων και μεταξύ κρατών αλλά και εντός των κρατών και εντός των κοινωνιών.
»Την προηγούμενη τετραετία παρόλο που ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την περίοδο 2015-2019 είχαμε μια κάμψη των δεικτών ανισοτήτων και της φτώχειας, του δείκτη gini και άλλων.
»Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη, αλλά που είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται.
»Οι ανισότητες στο εισόδημα ιδίως μετά τον πληθωρισμό επιδεινώνονται, διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων και αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά.
»Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% περίπου τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες.
»Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση, τις γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτή τη χώρα;
»Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών».