Η Τουρκία απέσυρε από στρατόπεδο στα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4 (φωτογραφία αρχείου, επάνω).
Δραστική αναβάθμιση
Τα άρματα, 42 στον αριθμό, στάθμευαν σε στρατόπεδο επιλαρχίας, με έδρα στο σύνταγμα τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού στην Κυθρέα.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας ποιοτικά αλλά και ποσοτικά τον κατοχικό στρατό με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής.
Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Εβρο όπου ήταν ενταγμένα στην 1η τουρκική Στρατιά.
Τα Leopard-2A4, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αποσυρθεί όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Σίγμα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του, και για την ακρίβεια είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.
Καρποφόρησαν οι πιέσεις
Μπορεί ν’ αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, ωστόσο αντικαταστάθηκαν τον Μάρτιο του 2021 από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2, όπως προσθέτει η κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι πεπαλαιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard.
Σε σχέση με το τι οδήγησε στην απόσυρση των γερμανικών αρμάτων σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να τ’ αποσύρει από το 2018.
Υπήρχε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ.
Τον Μάρτιο του ΄21 καρποφόρησαν οι πιέσεις και η Τουρκία απέσυρε τα Leopard, αντικαθιστώντας τα με τα αμερικανικά Μ-48.
Διευκολύνσεις
Η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει διευκολύνσεις στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο πολεμικό ναυτικό της, και ήταν η δεύτερη φορά που η Αγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα παλιά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan.
Για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου η απόσυρση των Leopard είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι λόγω της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους μπορούν σε μεγάλο αριθμό ν’ αποβούν καταλυτικά.
Απαγόρευση από ΗΠΑ και Γερμανία
Τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύουν τη μεταφορά στην Κύπρο οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν, σημείωνε τον Ιούλιο του 2019 tovima.gr.
Μια απόφαση την οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι Τούρκοι που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, πυραύλους, πυροβόλα και είδη ατομικού οπλισμού) αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής και εντέλει τα γερμανικά Leopard.
Η μεταφορά των Leopard-2A4 από τις δυνάμεις κατοχής δεν ήταν ζήτημα που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλους της Ενωσης.
Δεν σκοπεύει να ζητήσει την απόσυρση
Ωστόσο, στις 14 Ιανουαρίου του 2021, σε άρθρο της η Deutche Welle ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του τότε γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ότι «η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία ν’ αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα».