Η πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η κατηγορηματική, πλέον, πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης για την όποια προεκλογική συνεργασία το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αποκλείοντας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να συναινέσει στην επιλογή είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο προεκλογικού διακυβεύματος και για τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες.
Για τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι ούτε νέα ούτε ξαφνική.
Με ισχυρό διψήφιο ποσοστό εδώ και μήνες στο ΠΑΣΟΚ λένε πως θα επιδιώξουν κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, με βάση συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις – και, σε περίπτωση που αυτές γίνουν, το κόμμα θα μπει στο κυβερνητικό σχήμα με πρόσωπα και με τον γνωστό, πλέον, όρο για τον πρωθυπουργό, που αφορά τόσο τον Μητσοτάκη όσο και τον Τσίπρα.
Στις κατηγορίες της ΝΔ για αντιθεσμική στάση ο Ανδρουλάκης απάντησε χθες από τη Σπάρτη: «Να πάρω την εντολή και να προτείνω για πρωθυπουργό έναν από τους πρωταγωνιστές της απαξίωσης;», αναρωτήθηκε.
«Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Οπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα υπουργεία και βεβαίως του πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε, με αφορμή την πίεση που ασκείται κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης να αναφέρει προεκλογικά ποιο πρόσωπο θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Τα σενάρια
Ποιος θα μπορούσε όντως να είναι ο «άγνωστος Χ», μια επιλογή που δυνητικά θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να αναλάβει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Με βάση τα λεγόμενα του Ανδρουλάκη περί πολιτικού προσώπου, οι δεξαμενές προέλευσης σε επίπεδο σεναρίων είναι τρεις: είτε θα προταθεί ένα στέλεχος του πρώτου κόμματος με θετικό πρόσημο και εντός του κεντροαριστερού μηχανισμού, είτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως επιλογή ανανέωσης ή ένα σημαίνον πρόσωπο «κοινής αποδοχής» που δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, το οποίο ή θα προέρχεται από τη μια πλευρά ή από την άλλη.
Σ’ αυτήν την τελευταία κατηγορία καταγράφεται μεταξύ άλλων και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου το όνομα ακούστηκε έντονα τις προηγούμενες μέρες ως πιθανή επιλογή Ανδρουλάκη – ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε πως η θετική του στάση για τις κυβερνήσεις συνεργασίας (όπως εκφράστηκε από συνεργάτες του στο Mega) είναι «θεσμικά αυτονόητη» και δεν τον καθιστά ενδιαφερόμενο για τη θέση.
Τα οφέλη
Σε τι ωφελεί το ΠΑΣΟΚ ο όρος για τον πρωθυπουργό; Παρότι τολμηρή, τονίζουν κεντροαριστερά στελέχη, τραβάει μια διαχωριστική γραμμή από τις κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος, όταν τα κόμματα που συμμετείχαν αντιμετωπίζονταν ως ή ήταν όντως «συμπληρώματα» – και αυτό είναι σημαντικό και για τη συσπείρωση της πασοκικής βάσης, η οποία παρά την τριχοτόμησή της σχετικά με τις προτιμήσεις για κυβερνητικό εταίρο έχει καθαρή αναφορά στην αυτονομία της παράταξης.
Παράλληλα, η «κόκκινη γραμμή» για τον πρωθυπουργό δίνει στον Ανδρουλάκη ένα επιπλέον επιχείρημα που αφορά τη νοοτροπία διακυβέρνησης που καλλιεργήθηκε από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση (ο Ανδρουλάκης αναφέρει συχνά τις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και των υποκλοπών ως τεκμήριο).
Αντλεί δύναμη, εξηγούν, από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις η επιλογή «Κανένας από τους δύο» φαίνεται πως προηγείται τόσο του Μητσοτάκη όσο και του Τσίπρα, ενώ ο δικομματισμός είναι ακόμα αδύναμος, πράγμα που εφόσον επιβεβαιωθεί και στις κάλπες αποδυναμώνει τη θέση του πρώτου κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πλήρη επίγνωση της πίεσης που θα τους ασκηθεί το επόμενο διάστημα κυρίως από τη ΝΔ που προσπαθεί να βάλει και πάλι στο κάδρο τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Οπως τονίζουν πάντως συνεργάτες του Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Και στο εσωτερικό η «προειδοποιητική» διαρροή για τη διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν δείχνει να έχει συνέχεια, τουλάχιστον προσώρας, μετά και την εμφάνιση του πρώην υπουργού στη Βουλή την Πέμπτη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»