«Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό» λέει η Δύναμη Ζωής
«Δεν υφίσταται θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού» απαντά η Περιφέρεια Αττικής
Έντονα αντέδρασε η πλειοψηφούσα παράταξη της διοίκησης του Γ. Πατούλη στο ψήφισμα που εξέδωσε, στην τελευταία συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, με πρωτοβουλία της παράταξης Δύναμη Ζωής της Ρένας Δούρου.
Σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Ζωής αναφέρει, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με το ψήφισμα υιοθέτησε τις θέσεις των ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ ΔΕΥΑ και των διοικήσεων των ΔΕΥΑ, κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού και παρά την προσπάθεια της δεξιάς διοίκησης που επιχείρησε να το αποτρέψει. «Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!» τονίζει το Ψήφισμα.
«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες ευτελίζουν τον θεσμό του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, καθιστούν τα αιρετά μέλη του κομματικές μαριονέτες και μετατρέπουν τις συνεδριάσεις του κορυφαίου θεσμικού μας οργάνου, σε θέατρο σκιών», απάντησε, σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι «ο φθηνός λαϊκισμός βλάπτει τα συμφέροντα των πολιτών».
Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου
Χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, προωθεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες πολιτικές ισοπέδωσης κάθε δημόσιας υποδομής και δημόσιου αγαθού.
Με ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» 263 άρθρων που έφερε στη Βουλή, προωθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης για ιδιαίτερα σημαντικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συντάσσεται με τις θέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την ΠΟΕ ΔΕΥΑ, και τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μετατρέπει την ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για τους παρακάτω λόγους:
Δημιουργείται έντονη ανησυχία, αλλά και υποψία ότι με τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ύδατος και μάλιστα σε αντίθεση σε όσα ξεκάθαρα, σταθερά και αμετακίνητα έχει κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με μια σειρά από σχετικές αποφάσεις του (ΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022 και 1886/2022).
Στον τομέα των υδάτων της χώρας δεν υπάρχει και δεν νοείται ανταγωνιστική αγορά νερού ώστε να απαιτείται η ρύθμισή της από Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
Με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου επέρχεται κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δημοτικών Συμβουλίων που τα ελέγχουν, καταργώντας τον πυρήνα του ιδρυτικού νόμου 1069/1980 των ΔΕΥΑ.
Δημιουργεί ρυθμιστική αρχή, της οποίας η ύπαρξη συνιστάται στη ρύθμιση κανόνων ελεύθερης αγοράς (ενέργεια) και η οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην παροχή υπηρεσιών ύδατος. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείριση του δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι οικονομικό μέγεθος που υπόκειται σε ανταγωνισμό.
Θεσμοθετεί πόρους και κυρώσεις σε βάρος των ΔΕΥΑ και υπέρ της νέας ρυθμιστικής αρχής (με ποσοστό επί του τζίρου) χωρίς να αναγνωρίζει τον κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ επιφέροντας οικονομική αποδυνάμωση και απαξίωση.
Επιβάλλει, μέσω της προτεινόμενης ρυθμιστικής αρχής, συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, χωρίς προηγουμένως να προτείνονται μέτρα για την υποστήριξή τους.
Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τις ΔΕΥΑ, δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους από ΔΕΥΑ, που είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για θέματα Ύδρευσης –Αποχέτευσης.
Παραπλανητικά συνδέει την σκοπιμότητά του με δήθεν οδηγίες της ΕΕ (οι οποίες αποκλειστικά αφορούν στην ενέργεια). Αποκρύπτει πως σε καμία περίπτωση οι έξι πυλώνες, του άρθρου 3, του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβάλουν τέτοιας μορφής ρύθμιση.
Δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαβούλευση και συναίνεση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα
Η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα διαρρήξει την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού, θα το μετατρέψει σε εμπόρευμα και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, ενώ θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο νερό ως βασικό αγαθό.
Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η τάση ανάκτησης των επιχειρήσεων ύδρευσης από τους ιδιώτες και η υπαγωγή τους στον δημόσιο έλεγχο, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι σε 10 μέρες, στις 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ξεκινά στη Νέα Υόρκη η Διάσκεψη του ΟΗΕ – «Το Νερό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», για μια αποτίμηση της δεκαετίας δράσεων την περίοδο 2018-2028, του σχεδίου που προωθεί ο Γ.Γ. του Οργανισμού Α. Γκουτιέρες, που με σαφήνεια έχει πάρει θέση: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο». «Λαϊκιστή θα τον θεωρούσε η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία κινείται ακριβώς στον αντίποδα του νερού ως ανθρωπίνου δικαιώματος και δημοσίου αγαθού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την αντίθεση του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ζητά από την Κυβέρνηση την απόσυρση του.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής
H προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση, πανηγυρίζοντας για την έκδοση ψηφίσματος που αφορά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς και στην ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς.
Η πλειοψηφούσα παράταξη της Διοίκησης απείχε από την ψηφοφορία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες ευτελίζουν το θεσμό του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, καθιστούν τα αιρετά μέλη του κομματικές μαριονέτες και μετατρέπουν τις συνεδριάσεις του κορυφαίου θεσμικού μας οργάνου, σε θέατρο σκιών.
Αν είχαν τη στοιχειώδη σοβαρότητα τα στελέχη της παράταξης της κας Δούρου, δεν θα έθεταν κανένα ψήφισμα προς συζήτηση με αυτή τη θεματολογία, για δύο λόγους.
- Πρώτον, γιατί δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. Η προχθεσινή ανακοίνωση του κ. Κ. Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ήταν απολύτως κατηγορηματική. Όχι απλά δεν υφίσταται ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά επιπλέον αυτή η κυβέρνηση κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του, αφού για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημόσιων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.
- Δεύτερον, μόλις πρόσφατα, πριν λίγες εβδομάδες, η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία με την οποία δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και την περιουσία τους. Και μάλιστα η τροπολογία αυτή ψηφίσθηκε με εκκωφαντική την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τη σχετική ψηφοφορία. Με την νομοθετική αυτή τροπολογία, το δίχτυ ασφάλειας έγινε πιο ισχυρό για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% , όταν ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία.
Η κα Δούρου και τα στελέχη της οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας γιατί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
- Οι μετοχές των εταιρειών ύδρευσης πέρασαν στην περιουσία του Υπερταμείου που συνεστήθη κατ’ εντολή των δανειστών, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει κιχ, όπως συνέβη άλλωστε και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, όπως παραδέχθηκε δημόσια σε συνέντευξη του σε μεγάλο κανάλι προχθές ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
- Τα ευάλωτα νοικοκυριά έμειναν απροστάτευτα, γιατί δεν ξεχνούμε ούτε ποιοι εξελέγησαν με σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», ούτε ποιοι είναι αυτοί που στη συνέχεια παρέδωσαν με νόμους που τους υπαγορεύτηκαν στα ξένα funds, το δικαίωμα να βγάζουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια τους.
- Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ποιοι υπόσχονταν ότι θα σκίσουν με ένα νόμο κι ένα άρθρο τα μνημόνια και στο τέλος υπέγραφαν ακόμη πιο σκληρά κι επαχθή μέτρα.
Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έχουν δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια απερίφραστα την αντίθεση σε κάθε σχέδιο, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Από την περίοδο ακόμη που ήταν Προέδρος της ΚΕΔΕ.
Αντίθετα, η κα Δούρου ήταν αυτή που παρέμεινε άλαλη, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι μετοχές της δημόσιας ΕΥΔΑΠ έμπαιναν ενέχυρο στους δανειστές. Και η κα Δούρου έμεινε άλαλη το Φεβρουάριο του 2023, όταν το κόμμα της απείχε από την ψηφοφορία για την ενίσχυση του θεσμικού οπλοστασίου των ευάλωτων νοικοκυριών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι πολίτες μας βλέπουν και αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι «τσάμπα μάγκες» και ποιοι είναι αυτοί που αγωνίζονται πραγματικά, υπηρετώντας το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών κι όχι το κομματικό συμφέρον.
Αν πιστεύουν ότι με κενά περιεχομένου ψηφίσματα θα καταφέρουν να αποκτήσουν εσωκομματικό πλεονέκτημα στην κούρσα της βουλευτικής εκλογής, θα διαψευστούν.
Και θα νιώσουν στο πετσί τους που οδηγεί τελικά ο φθηνός λαϊκισμός.