Μια δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και δη των ευρημάτων που αφορούν τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες παραμέτρους για τις τάσεις και τον τρόπο που σκέφτονται και κρίνουν οι πολίτες, οδεύοντας προς τις κάλπες.
Ίσως δε με τη χώρα να βρίσκεται ακόμη σε σοκ από την τραγωδία στα Τέμπη η μελέτη των απαντήσεων αυτών να επιτρέπει πιο ασφαλείς μακροπρόθεσμες προβλέψεις από ότι το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων -βάσει των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων της MRB και της Prorata, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί κάτω του 3%, στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους.
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή τη στιγμή είναι άκρως παρακινδυνευμένη, δεδομένου ότι μέχρι τις εκλογές μεσολαβεί αρκετός χρόνος και πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν.
Την ίδια στιγμή βεβαίως κανείς δεν αμφισβητεί ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που ξεσκέπασε διαχρονικές κακοδαιμονίες του κράτους, εξοργίζοντας την κοινωνία, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και δημιουργεί νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό.
Οι κινητοποιήσεις δε των νέων, πολλοί από τους οποίους καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά, «τρομοκρατεί» τα κομματικά επιτελεία που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού νεολαιίστικου κινήματος, της δύναμής του, των καταβολών του και των προθέσεων του.
Με κριτήριο τα κοινωνικά προβλήματα
Υπό το ρευστό αυτό πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB που αφορούν την τοποθέτηση των πολιτών σε ότι αφορά κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα -που η στάθμισή τους στην κρίση των πολιτών επηρεάζεται ελάχιστα από το τραγικό δυστύχημα- και το ποιος από τους δύο αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων τους έχει πείσει ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Βάσει των απαντήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρκετούς λόγους να αισιοδοξεί, καθώς εμφανίζεται ικανότερος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ορθής λειτουργίας του κράτους, της πάταξης της διαφθοράς, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ωστόσο να δημιουργήσει το γεγονός ότι έστω και με οριακή διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την ανεργία, αλλά και τα προβλήματα στη δημόσια παιδεία, τομείς που η Αριστερά είχε κατεξοχήν προβάδισμα.
Το προβάδισμα ωστόσο του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης της ακρίβειας με τα νοικοκυριά να «στεγνώνουν» από ρευστότητα στα μέσα του μήνα -και εφόσον η άποψη αυτή παγιωθεί και διατηρηθεί- είναι σαφώς άσσος στο μανίκι.
Στοιχείο που προφανώς θα επενδύσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτάσσοντας ακόμη περισσότερο τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς είναι και η σημαντική διαφορά υπέρ του σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα και το σχέδιο για πάταξη της διαφθοράς.
Τα δυνατά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αντίθετα, στα δυνατά χαρτιά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι τα ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, πεδία που παραδοσιακά η συντηρητική παράταξη έχει προβάδισμα.
Αισθητή διαφορά όμως υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ζήτημα ευαίσθητο για τους Έλληνες.
Πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξακολουθεί να αποτελεί η υπόθεση των υποκλοπών, με τους πολίτες να εντοπίζουν πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας και να θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερης ποιότητας δημοκρατία.