«Δεν θέλω τσουβάλιασμα των ευθυνών για τα Τέμπη. Θέλω οι ευθύνες να αποδοθούν, άμεσα δίκαια και ονομαστικά», σημείωσε, μιλώντας σε πάνελ στο MEGA, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας πως για να αποφευχθούν τα συστημικά λάθη του παρελθόντος, χρειάζεται και μια κοινή συνισταμένη στο πολιτικό μας σύστημα.
Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την υποψηφιότητα του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ σχετικά με τις δημοσκοπήσεις σημείωσε πως θα είναι μεγάλο λάθος αν τα κόμματα χαρίσουν την αδιευκρίνιστη ψήφο, στην αντισυστημικότητα.
«Δεν θέλω τσουβάλιασμα ευθυνών»
«Νομίζω πως είναι μία από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Η διάχυση των ευθυνών, ένα τσουβάλιασμα ευθυνών, οδηγεί σε μια ατιμωρησία και συγκάλυψη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να αποδοθούν οι ευθύνες δίκαια και ονομαστικά. Τα συστημικά λάθη του παρελθόντος για να αποφευχθούν, χρειάζεται μία σοβαρή μελέτη από τους ειδικούς και μία κοινή συνισταμένη στο πολιτικό μας σύστημα, όχι μόνο της κυβέρνηση αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων ώστε ο σιδηρόδρομος να είναι ξανά ασφαλής», είπε αρχικά.
«Τις ευθύνες ο Κώστας Καραμανλής τις ανέλαβε και παραιτήθηκε. Οι πολιτικές ευθύνες στο επίπεδο του αρμόδιου υπουργού αναλήφθηκαν αμέσως. Αυτό είναι το ένα βασικό στοιχείο. Το δεύτερο είναι ότι δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διάλογοι πραγματικά αδιανόητοι στο τι συνέβη εκείνη την τραγική νύχτα στο σταθμό της Λάρισας, νομίζω ότι πρέπει να δούμε όλη τη διάσταση όπως έχει:
Δηλαδή τις συνθήκες τις συστημικές, τι λειτουργούσε και τι δεν λειτουργούσε. Αποδεικνύεται ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης, φωτοσήμανσης στον τοπικό σταθμό της Λάρσας για κάποια χιλιόμετρα λειτουργούσε. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί – δεν χρησιμοποιήθηκε…
Όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ακόμη και τα χειροκίνητα παραβιάστηκαν…Επομένως θέλω να διακρίνω τα δύο επίπεδα», είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς αν ήταν λάθος η τοποθέτηση Καραμανλή που διαβεβαίωνε πριν το δυστύχημα ότι υπήρχε ασφάλεια στα τρένα, απάντησε: «Εκ του αποτελέσματος ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε. Τι άλλο να πει κανείς σχετικά με αυτό;»
Επέμεινε δε πως «δεν θέλω το τσουβάλιασμα. Θέλω οι ευθύνες να είναι άμεσες, δίκαιες και ονομαστικές. Και διακρίνω το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ, με όλα τα συστημικά θέματα που πρέπει να τα λύσουμε, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα».
Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου
Σχετικά με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε:
«Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας έχει απαξιωθεί μετά από λανθασμένες πολιτικές της δεκαετίας του 80’ και του 90’ και οι μεμονωμένες προσπάθειες ανάταξης μετά δεν έφεραν το σωστό αποτέλεσμα εξαιτίας και της τεράστιας δημοσιονομικής περιπέτειας στην οποία μπήκε η χώρα μετά το 2010.
Πρέπει να ενισχύσουμε το μεταφορικό έργο, είναι δεδομένο και το έχουμε πει και ο πρωθυπουργός το είχε πει από πριν συμβεί το δυστύχημα πως έχουμε μείνει πίσω στο επίπεδο των σιδηροδρόμων . Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει με πλήρη ασφάλεια. Χρειαζόμαστε κάποιες προϋποθέσεις:
Το πρώτο έχει να κάνει με τη διοίκηση αυτών οργανισμών και ήδη προχώρησαν οι δύο πρώτες αντικαταστάσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα βασικά στοιχεία ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, γι’ αυτό θα έχουμε στην αρχή λιγότερα και με χαμηλότερη ταχύτητα δρομολόγια.
Θέματα που θα πρέπει να τα δουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο που θα είμαστε πλήρως λειτουργικοί στο σύστημα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, του οποίου η ολοκλήρωση αναμένεται τέλος Σεπτεμβρίου».
Ζαχαριάδης: Ποτέ δεν είπαμε πως φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς
«Εμείς ποτέ δεν είπαμε πως φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς», είπε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι συμφωνεί με όσα είπε ο υπουργός Μεταφορών, επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης, είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά».
Ο κ. Ζαχαριάδης, δήλωσε ότι «χαίρομαι για την τοποθέτηση του κ. Πέτσα αναφορικά με τις ευθύνες γιατί δεν νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είπε αυτό. Ο πρώην υπουργός πριν 4 χρόνια βγήκε και μίλησε. Αυτός που ήταν υπουργός μέχρι πριν δύο εβδομάδες θα βγει να μιλήσει; Ο υφυπουργός θα βγει να μιλήσει ή η ευθύνη στο δημόσιο διάλογο εξαντλείται σε μία 45λεπτη, πολύ καλή κατά τη γνώμη μου και τεκμηριωμένη, παρέμβαση Σπίρτζη;».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε το τρένο, από το 2015 εως το 2019. Κατεβάσαμε διπλή γραμμή και πήραμε 1.200 άτομα προσωπικό και ήταν ένα έργο σε εξέλιξη το οποίο θα έπρεπε να είχε τελειώσει το 2020. Πέρα από το θέμα της τηλεματικής το ατύχημα συνέβη γιατί υποχώρησαν όλα τα προηγούμενα στάνταρ ασφαλείας».
Κανέλλη: Αυτές είναι οι πολικές ευθύνες
Από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη, σημείωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες αφορούν τον βαθύτατο αντιλαϊκό προσανατολισμό που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Όπως εξήγησε, αντί τα τρένα να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων, χρησιμοποιούνται με βάση τα κέρδη και την αγορά.
«Την ώρα που συζητάμε μέσα στο πένθος για τα Τέμπη, προϋπολογίζονται 3 δισ. ευρώ για να φτιαχτεί η θηριώδης, από πλευρά όγκου που θα μεταφέρει, σιδηροδρομική γραμμή από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο και από το Ορμένιο στην Βουλγαρία για να προωθούνται όπλα του ΝΑΤΟ», επεσήμανε η κ. Κανέλλη, όταν όπως είπε, αυτή τη στιγμή με την παρούσα κατάσταση για να μετακινηθεί κάποιος από το Ορμένιο μέχρι την Θεσσαλονίκη με τρένο θέλει 2 ημέρες.
«Είχαμε και έναν εκτροχιασμό τρένου μέσα στην Αλεξανδρούπολη με τανκς», πρόσθεσε.
Δημοσκοπήσεις
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πτώση της ΝΔ και αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου, ο κ. Ζαχαριάδης, χαρακτήρισε «σφάλμα να κάνεις δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο. Το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ και αδικεί το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση, μία απλή απεικόνιση της πρόθεσης ψήφου…».
Συμπλήρωσε δε πως «η μεγαλύτερη ώθηση για να κινηθεί ο κόσμος σκοτεινά και προς τα ακροδεξιά κόμματα, είναι η διάχυση ευθυνών του, του στυλ «όλοι μαζί τα φάγαμε». Κάτι που είναι η στρατηγική του πρωθυπουργού», όπως υποστήριξε.
«Δεν έχουν νόημα οι δημοσκοπήσεις αλλά οι κάλπες. Η εργαλειοποήση των δημοσκοπήσεων με ενοχλεί», είπε.
«Να μείνουμε όρθιοι και όχι αμνήμονες»
Από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη είπε πως το ΚΚΕ, την ώρα που όλοι κραυγάζουν πως όλα είναι μπάχαλο, έχει καθήκον ειδικά απέναντι στους νέους, «να μείνουμε όρθιοι και όχι αμνήμονες…. Διότι αμνήμων λαός, ξεχνά το αίμα του Φύσσα και σκέφτεται να ψηφίσει Κασιδιάρη. Αμνήμων λαός ξεχνάει τα εγκλήματα τα προηγούμενα ή το τι σημαίνει ελεύθερη αγορά και ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
«Εγώ βαρέθηκα να ακούω το παραμυθάκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ξέρω με επίσημα στοιχεία πως το 2021 έχουν γίνει πάνω από 1.000 σιδηροδρομικά ατυχήματα, από τα οποία τα 97 είναι μετωπικές συγκρούσεις, με 680 νεκρούς. Μόνο το 13% της ΕΕ έχει αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως φαίνονται στα στοιχεία, από το Ευρωκοινοβούλιο», είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει ότι «δεν μπορεί κάποιος να δουλέψει κάτω από συνθήκες άγνοιας υπερκόπωσης, χαμηλής αμοιβής, εξαθλίωσης, και (σε κάποιες περιπτώσεις) ρουσφετιού».
«Πολιτικές εξελίξεις οφείλουν να είναι αυτές που θα αποφασίσει ο λαός. Με συμμετοχή και όχι αποχή», είπε.
Πού υπήρξε πλήρης συμφωνία του Πέτσα με Κανέλλη – Τι είπε για Καραμανλή
Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως «συμφωνώ σε όλα όσα είπε η Κανέλλη από τον Κασιδιάρη και μετά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν λένε ότι ενισχύεται η αντισυστημική ψήφος. Λένε ότι ενισχύεται η αδιευκρίνιστη» και συμπλήρωσε πως θα είναι μεγάλο λάθος αν τα κόμματα χαρίσουν την αδιευκρίνιστη ψήφο, στην αντισυστημικότητα.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «δεν είναι ώρα να ασχοληθούμε με τις εκλογές. Είναι πολύ νωρίς ακόμη».
Και οι τρεις πολιτικοί καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη.