Εννιά μέρες έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με 57 ανθρώπους νεκρούς και μετά την κατάθεση του σταθμάρχη, στην ανακρίτρια βρέθηκε και ο επιθεωρητής εργασίας, ο προϊστάμενος δηλαδή του σταθμάρχη ο οποίος μάλιστα τις επόμενες ώρες από το δυστύχημα έλαβε αναρρωτική άδεια.
Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από τα όσα υποστήριξε ενώπιον των δικαστικών αρχών ο αρμόδιος επιθεωρητής σχετικά με όσα έλαβαν ή δεν έλαβαν χώρα πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο επιθεωρητής εξετάστηκε με την ιδιότητα του μάρτυρα ενώπιον της 3ης τακτικής ανακρίτριας Λάρισας που χειρίζεται την υπόθεση στις 3 Μαρτίου.
Ο άνδρας, o οποίος μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα πήρε αναρρωτική άδεια ενός μήνα επικαλούμενος πρόβλημα στη μέση του, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να φωτίσει τα όσα έλαβαν χώρα πριν τα δύο τρένα συγκρουστούν και 57 άνθρωποι χάσουν τη ζωή τους.
«Όταν στη 01:15 συνάντησα τον Β. Σ. (σ.σ. 59χρονος σταθμάρχης), τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του, ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Π. (σ.σ. προηγούμενος σταθμάρχης) παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Τον Π. . (σ.σ. προηγούμενος σταθμάρχης ), τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε, κι αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν Π. . (σ.σ. προηγούμενος σταθμάρχης ) εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα…».
«Η σηματοδότηση είχε αποκατασταθεί από τον Νοέμβριο ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονταν προβλήματα»
Ο μάρτυρας εξήγησε στην ανακρίτρια πως από τον περασμένο Νοέμβριο η σηματοδότηση στο σταθμό της Λάρισας είχε αποκατασταθεί ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονταν προβλήματα.
«Επί σειρά ετών, πάνω από έξι – επτά χρόνια και στην άνοδο και στην κάθοδο δε λειτουργούσαν τα φωτοσήματα, ήταν μονίμως κόκκινα. Άρα για να αναχωρήσει κάθε αμαξοστοιχία, έπρεπε να επιδοθεί από τον σταθμάρχη στον εκάστοτε μηχανοδηγό υπόδειγμα ειδοποίησης 1001. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2022 παραδόθηκε από τις εταιρείες ΕΡΓΟΣΕ και ΆΛΣΤΟΝ η φωτεινή σηματοδότηση αλλά κάποιες στιγμές παρουσίαζε προβλήματα».
Το μοιραίο βράδυ ο επιθεωρητής όπως κατέθεσε δεν ενημερώθηκε για κάποιο πρόβλημα στο φωτόσημο.
«Δεν αναφέρθηκε κάποια βλάβη, διότι μπορεί να παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή, οπότε στην περίπτωση αυτή ο σταθμάρχης, όφειλε να επιδώσει υπόδειγμα 1001 στον μηχανοδηγό αμαξοστοιχίας και στον προϊστάμενο βάσει του εσωτερικού κανονισμού κυκλοφορίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που το υπόδειγμα 1001 επιδίδεται και μέσω τηλεφώνου. Ο σταθμάρχης μέσω ραδιοτηλεφώνου, επικοινωνεί με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας και τον ενημερώνει για την έξοδο της αμαξοστοιχίας με ερυθρό φωτόσημο και κυκλοφορεί επί της γραμμής ανόδου ή καθόδου μέχρι τον εκατέρωθεν σταθμό εισόδου».
Ο επιθεωρητής «ρίχνει» ευθύνες σε σταθμάρχες και νεκρό μηχανοδηγό
Ο επιθεωρητής όπως περιέγραψε ενημερώθηκε από τον σταθμάρχη Λάρισας για τη διαδικασία που ακολούθησε, ενώ έριξε και ευθύνη στον νεκρό μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
«Όπως μου μετέφερε ο σταθμάρχης Σ. σε δια ζώσης επικοινωνία μετά το συμβάν, όσο η αμαξοστοιχία ήταν στο σταθμό, με αριθμό τηλεγράφηματος 47, επικοινώνησε με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 62 και του είπε ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το φωτόσημο είσοδο των Νέων Πόρων, δίχως να του αναφέρει αν κινείται στη γραμμή ανόδου ή καθόδου. Ο μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος και όφειλε να εκφωνήσει αυτό που του είπε ο σταθμάρχης(…) Ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα».
Ο επιθεωρητής αναφέρθηκε αναλυτικά και στο πρόγραμμα με τις τρεις βάρδιες που υπήρχε στο σταθμαρχείο Λάρισας για το μήνα Φεβρουάριο λέγοντας ότι μεταξύ δέκα και έντεκα κανονικά υπηρετούσαν τρεις σταθμάρχες.