Δύσκολα τα πράγματα για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη χώρα.
Ως αιτίες φέρει τη φτωχή κάλυψη των γεγονότων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις απειλές κατά των δημοσιογράφων και τα άλλα προβλήματα στον ευρύτερο τομέα της δικαιοσύνης.
«Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της αποστολής, Sophie in ‘t Veld, από την κεντρώα φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe (RE).
Η Ελλάδα στην χειρότερη θέση
Η Ολλανδή πολιτικός, σύμφωνα με το Euractiv, ανέφερε ότι η διάρθρωση του τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης πλήττει τον πλουραλισμό.
Η αντιπροσωπεία έθιξε επίσης τη χρήση παράνομου spyware κατά των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του απορρήτου τους και εμπόδιο για να γίνει σωστά η δουλειά τους.
Η αντιπροσωπεία επίσης έθεσε ζήτημα παράνομης παρακολούθησης των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι αφενός παραβιάζει την ιδιωτικότητα τους και αφετέρου ότι τους εμποδίζει να κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Η Sophie in ‘t Veld είπε χαρακτηριστικά ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει σωματικές απειλές ή λεκτικές επιθέσεις, καλώντας τις αρχές να πράξουν άμεσα τα δέοντα.
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, επισημαίνοντας ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος στη σχετική αστυνομική έρευνα.
«Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Αυτό δεν είναι άδικο μόνο για την οικογένειά του, αλλά στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε η ίδια.
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και η αντιπροσωπεία ζητά από τις αρχές να ζητήσουν τη βοήθεια της Europol», πρόσθεσε.
Δικαιοσύνη σε… slow motion
Εξίσου σημαντικές ήταν οι αντιρρήσεις της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης.
«Ο έλεγχος από την δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργός και αναποτελεσματικός με αποτέλεσμα μια κουλτούρα ατιμωρησίας», σημείωσε η Ολλανδή πολιτικός.
Τόνισε δε ότι οι ανεξάρτητες αρχές ελέγχου στην Ελλάδα βρίσκονται «υπό τεράστια πίεση», τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, ενώ αναφέρθηκε και στην παρενόχληση των ατόμων που εκπροσωπούν τα όργανα ελέγχου.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της ΕΕ βάζουν την ελληνική δικαιοσύνη στο επίκεντρο.
Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διαδικασία διορισμού του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας.
«Όσον αφορά τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Επιτροπή υπενθυμίζει, όπως έχει ήδη επισημανθεί στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, ότι το τρέχον σύστημα διορισμών στις ανώτατες θέσεις του δικαστικού σώματος εγείρει ανησυχίες ότι υπόκειται σε δυνητικά ισχυρή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία», είπε ο ίδιος, συστήνοντας τη συμμετοχή του δικαστικού κλάδου στη διαδικασία σύμφωνα με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.