«Η Ελλάδα δεν βοήθησε την Τουρκία περιμένοντας ανταλλάγματα» δήλωνε ο Νίκος Δένδιας στις 21 Φεβρουαρίου κατά την επίσκεψη του αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο οποίος φρόντισε να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη επανάληψης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι δηλώσεις Μπλίνκεν από την Αθήνα άλλωστε είχαν πολλές αναφορές στην άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και την αποστολή βοήθειας μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη και το φιλότιμο των Ελλήνων.
Τα Τέμπη
Η Τουρκία επέστρεψε την αλληλεγγύη με δηλώσεις και συμπαράσταση τόσο από τους αξιωματούχους της γείτονος όσο και από το λαό της χώρας, στην Ελλάδα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Στρώνεται τραπέζι διαλόγου;
Με το ερώτημα όλων – ακόμα και αν κάποιοι το χαρακτηρίζουν πρώιμο – το αν η αλληλεγγύη και από τις δύο πλευρές που προκάλεσε αλλαγή κλίματος και επέβαλε να σιγήσουν οι απειλές και η πολεμική ρητορική μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος ώστε «στρωθεί» και ένα τραπέζι διαλόγου ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ.
Η αφορμή για μία πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στο να ζεστάνουν ξανά τις μηχανές του διαλόγου, φαίνεται να δόθηκε στην Ντόχα, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες.
Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στην Ντόχα
Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ εκ μέρους της Άγκυρας στη Διάσκεψη λαμβάνει μέρος ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στο περιθώριο της διάσκεψης Τσαβούσογλου και Φραγκογιάννης συναντήθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε Τουρκία και Ελλάδα και η επανέναρξη της θετικής ατζέντας η οποία είχε αναβληθεί το καλοκαίρι του 2022.
Θετική ατζέντα
Η θετική ατζέντα περιλαμβάνει 25 θεματικές, σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και εμπορικούς κλάδους των δύο χωρών και θεωρείται ίσως το πλέον «ανώδυνο» τραπέζι διαλόγου, αφού δεν εμπεριέχει ζητήματα εθνικής φύσεως.
Με τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών να αποτελεί ενδεχομένως και μία ιδανική ευκαιρία, αν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ο διάλογος από το εν λόγω τραπέζι ακόμα και πριν τις εκλογές.
Να μη χαθεί το μομέντουμ
Ακόμα και αν αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μέχρι τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία να πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση, στο πλαίσιο των διερευνητικών ή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο ιδανικό για να μην χαθεί το μομέντουμ.
Έστω και αν ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα στην Αθήνα σχετικά με τη διάρκεια που μπορεί να έχει το μορατόριουμ ηρεμίας που έφερε η αλλαγή κλίματος.
Νέο ευχαριστώ από Τσαβούσογλου
Να σημειωθεί ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Ντόχα, ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τις χώρες που έδειξαν την αλληλεγγύη τους στη χώρα του μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
«Η ειλικρινής διεθνής αλληλεγγύη ζεσταίνει τις καρδιές μας και μας δίνει δύναμη. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ήταν από τις πρώτες που πρόσφεραν υποστήριξη και αλληλεγγύη στις πιο σκοτεινές μέρες. Γνωρίζουμε ότι αυτό το χέρι βοήθειας είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια σημαντική θυσία. Το τουρκικό έθνος δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό. Η αλληλεγγύη σας μετά τους σεισμούς έδειξε για άλλη μια φορά ότι είστε οι πιο ανεπτυγμένοι και γενναιόδωροι στην καρδιά. Τα αδέλφια σας στην Τουρκία σας ευχαριστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δένδιας στην Κωνσταντινούπολη
Την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε και εθιμοτυπική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογο του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε επίσης επιμνημόσυνη δέηση τόσο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όσο και για τα θύματα των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία.
Ο Δένδιας κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο είχε μία εις βάθος συζήτηση για το έργο του Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο.