Τα μετεκλογικά σενάρια και η ακρίβεια σέρνουν τον χορό της αντιπαράθεσης στην τελική ευθεία – όπως όλα δείχνουν – για τη… σκληρή δοκιμασία της απλής αναλογικής. Το πολιτικό σύστημα κινείται με (εκλογικό) ορίζοντα την 9η Απριλίου και όλες οι πλευρές, αναμένοντας την πρωθυπουργική επιβεβαίωση, υιοθετούν συγκρουσιακή στάση.
Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της πρώτης αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής, που σύμφωνα και με τους αναλυτές θα αποτελέσει καθοριστικό εφαλτήριο για την αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική.
Είναι σαφές ότι οι αρχηγοί «καίγονται» για την επίτευξη των εκλογικών στόχων τους, δεδομένου ότι εάν δεν επιτευχθεί έστω το… μίνιμουμ απειλούνται μετεκλογικά με πιεστικές συζητήσεις για τον ρόλο του καθενός (για την ενδυνάμωσή του ή αντίθετα την αμφισβήτηση) εντός της παράταξής του.
Η κυβέρνηση επιμένει να μιλά μόνο για τον βασικό εκλογικό στόχο της, αυτόν της αυτοδυναμίας της ΝΔ στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, αφήνοντας απέξω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ποντάρει στις «συγκρίσεις» με τους πολιτικούς αντιπάλους της, αλλά και επαναφέρει σε υψηλούς τόνους το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων».
«Υπόγειες διεργασίες»
Αυτό που προσδοκούν στην κυβέρνηση είναι να διαμορφώσουν στα μάτια των πολιτών την εικόνα μιας αντιπολίτευσης χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης, όπως έλεγε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στερείται θετικής προοπτικής, γι’ αυτό και ο αποκλειστικός τους σκοπός είναι πώς θα εμποδίσουν τη ΝΔ να κυβερνήσει».
Και ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για υπόγειες διεργασίες στο πολιτικό παρασκήνιο, προφανώς για να παραπέμψει στη συνύπαρξη του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου σε κοινωνική εκδήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτήριζε ως «συγκολλητική ύλη (…) το μένος τους για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση θα ζητεί από τους ψηφοφόρους να αντιμετωπίσουν την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ως την τελική, ξορκίζοντας τυχόν πλήγματα από τη χαλαρή ψήφο. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα επιζητούν ισχυρή εντολή για αλλαγή συσχετισμών και επιβολή των δικών τους προγραμματικών θέσεων.
«Προσπαθούμε»» λέει η ΝΔ, για «ημίμετρα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Με δεδομένο ότι οι εκλογικές στοχεύσεις και οι στρατηγικές των πολιτικών κομμάτων είναι διαφορετικές και ότι τα σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο θα λειτουργούν ως πεδίο τριβής, η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι μέτωπο συγκρούσεων.
«Πανηγυρίζουν με ημίμετρα προεκλογικού χαρακτήρα» κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ και κρατά σταθερά ψηλά στην κριτική του όλα τα θέματα της οικονομίας.
Μέχρι αύριο θα έχει ανοίξει για όλους τους δικαιούχους (για κάποιους ανοίγει και από σήμερα) η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην «κάρτα αγοράς» τροφίμων (market pass) ενώ από την Τετάρτη στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα μπουν επιπλέον, εννέα κατηγορίες προϊόντων (επομένως θα είναι συνολικά 60). Πρεμιέρα αναμένεται και για ένα ακόμα μέτρο, το «σαρακοστιανό» καλάθι.
«Εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα όταν γίνονται παραβάσεις όταν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καμία ουσιαστική δυνατότητα ελεγκτικού μηχανισμού καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία, αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές» λένε στο Μαξίμου. Και δεσμεύονται ότι όσο οι κρίσεις επιμένουν «συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης».