Η οικονομία και το μεταναστευτικό είναι τα κυρίαρχα θέματα της συνόδου κορυφής (9-10 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει πολύ νωρίς σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχεδόν έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες συζητούν τις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω πληθωρισμού, καθώς και τα στοιχήματα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Ωστόσο στο τραπέζι των «27» είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και η τραγωδία από τον Εγκέλαδο σε Τουρκία και Συρία. Ο Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο CNN, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη διαρκούς συντονισμού, καθώς η Τουρκία θα χρειαστεί βοήθεια «και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού».
Ταυτόχρονα, θα ζητήσει κινητοποίηση κάθε ευρωπαϊκού εργαλείου και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο για τη Συρία. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες έλεγαν άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να στείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Ευρωπαϊκό χρήμα στον Έβρο
Ο «χαρτοφύλακας» του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει κατά τ’ άλλα «δύσκολες» διεκδικήσεις, στις οποίες δείχνουν να προσκρούουν ισχυρές, αντίθετες απόψεις. Ανάμεσά τους, το αίτημα της Αθήνας για χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους αφενός των εργαλείων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αφετέρου των «τεχνητών εμποδίων» – όπως ο φράχτης του Έβρου, δηλαδή.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση του φράχτη θα προχωρήσει κανονικά με εθνικούς πόρους εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή «συνδρομή». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης στις επαφές του με ομολόγους του (όπως έκανε πρόσφατα με την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι) αλλά και με την ευρωπαϊκή ηγεσία δεν εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί συνεχώς για την ανάγκη ενιαίας στήριξης σε ενέργειες που θα επιτρέπουν τον «φραγμό» σε διόδους παράνομης μετανάστευσης και αδίστακτων διακινητών.
Εξάλλου ο ίδιος θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για έμπρακτη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής για τις μεταναστευτικές ροές, ζητώντας μια «ολιστική προσέγγιση» του ζητήματος. Με στόχο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να υπάρχει «ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και στην ευθύνη».
«Μεγαλύτερη ευελιξία»
Για την οικονομία, εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, η Αθήνα ζητάει «μεγαλύτερη ευελιξία» στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτό που θέλει, όπως προτίθεται να πει εκ νέου ο Μητσοτάκης, είναι να ακολουθηθεί το θετικό… προηγούμενο της πανδημικής περιόδου. Πρόκειται για άποψη με την οποία συμπλέουν και άλλες χώρες, ιδίως από τον ευρωπαϊκό Νότο, όπως η Ιταλία.
Στο τραπέζι των «27» θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο η συζήτηση που άνοιξε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με την ευρωπαϊκή αντίδραση στο αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). Οι διαβουλεύσεις αυτή τη φορά επικεντρώνονται στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
«Όχι σε ενέργειες που απειλούν με ανισότητες» ανάμεσα σε κράτη – μέλη αναμένεται να είναι η αιχμή του Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιμείνει στο αίτημα για πιο φιλόδοξες κινήσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στον δρόμο τους για την πράσινη μετάβαση.