Η εικόνα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθ’ οδόν και προς τις τουρκικές εκλογές που χθες επισημοποιήθηκε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εξελίσσεται σε έναν «δύσκολο σύμμαχο» για τη Δύση δεν αφήνει την Αθήνα σε έναν ρόλο απλού παρατηρητή.
Σε μια συγκυρία μάλιστα που η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξελίσσεται σε περιοχή κομβικής σημασίας τόσο για την ενέργεια όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης, οι συμμαχίες που έχει χτίσει η Αθήνα στην περιοχή ενισχύουν τη σημασία τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ αναβιώνει τα σενάρια για την υλοποίηση και της τετραμερούς υπουργικής συνόδου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, με όλες τις πλευρές να έχουν εκφράσει διαρκή στήριξη στο σχήμα 3+1. Εφόσον επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι θα είναι ένα σαφές μήνυμα και στην Αγκυρα.
Στις 31 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας αναμένεται άλλωστε να ταξιδέψει στο Ισραήλ, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ελι Κοέν, στο πλαίσιο και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με την Ελλάδα να θέλει να επαναβεβαιώσει και εκ του σύνεγγυς τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα, με ανώτατες διπλωματικές πηγές να μην αποκλείουν και την αναγγελία μιας ακόμα κοινής κίνησης Ελλάδας – Αιγύπτου που θα επαναβεβαιώνει τη στρατηγική τους συνεργασία απέναντι στον αναθεωρητισμό. Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη εξετάζεται σε Αθήνα και Κάιρο αν θα σταλεί κοινή απάντηση στην επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτήριζε «άκυρη» τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών του 2020.
Καταλύτης εξελίξεων τα ενεργειακά
Η συγκυρία που για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στη γεωπολιτική σκακιέρα φέρνει και την Αθήνα ενώπιον ευκαιριών και προκλήσεων. Δεδομένου δε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν να προορίζουν την Ελλάδα για ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, ο πήχης για τις διπλωματικές επαφές της Αθήνας ανεβαίνει υπό το φως και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας τα οποία είχε συστήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία και μπορούν να εξελιχθούν. Η επιμονή δε της Αγκυρας να ακολουθεί πολιτική προτεκτοράτου απέναντι σε χώρες όπως η Λιβύη δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς που προωθούνται στην περιοχή.
Εφόσον δε προχωρήσουν οι έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη ξεκινήσει η ExxonMobil, με θετικά αποτελέσματα, οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ιδιαίτερης σημασίας. Στο ίδιο κάδρο μπαίνουν επίσης οι ανακαλύψεις που έχουν ανακοινωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι έρευνες που προγραμματίζει η Αίγυπτος. Ενώ η μονομερής οριοθέτηση δυτικών θαλασσίων συνόρων στην οποία προχώρησε η Αίγυπτος επίσης μπορεί να γίνει καταλύτης εξελίξεων.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι για την Αθήνα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα παραμένει το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, με στόχο αυτό να ακυρωθεί και από τις χώρες που το υπέγραψαν.
Μήνυμα Δένδια στην Αγκυρα
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Αμφισσα επανέλαβε ότι η κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, καθώς ξεπερνά τα τριάμισι χρόνια, ενώ σημείωσε ότι «το παράδειγμα της Ρωσίας, αν το προβάλετε στη γειτονιά μας, είναι ακριβώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός. «Με τη δύναμη επιδιώκω να αλλάξω τα σύνορα». Οχι! Εκατό φορές όχι! Δεν γίνεται έτσι». Στο ίδιο πλαίσιο ο Δένδιας έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία και υπενθύμισε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο που έχει υπογράψει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή υπενθύμισε και την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας ότι το 2020 κατά την κρίση του «Ορούτς Ρέις», τα εμιρατινά F-16 είχαν σταθμεύσει στα Χανιά, «οπλισμένα, χωρίς κουβέντες, χωρίς φωνές, χωρίς δηλώσεις».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»