Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη νέα του ηγεσία κινούνται μεταξύ «πατριωτικής» και «κεντροαριστεράς». Οι δε αριστεροί (και όχι μόνο) του κόμματος προβλέπουν κατάρρευση
Την αναταραχή εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περισσότερο εντείνουν, παρά καταλαγιάζουν οι κινήσεις του νέου προέδρου. Με οξυμένο το κλίμα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ τα κομματικά όργανα δεν έχουν, ακόμη συγκροτηθεί, τίθεται πλέον ζήτημα ταυτότητας και ιδεολογίας.
Φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσαρμοστεί στον πολιτικό του ρόλο ο Στέφανος Κασσελάκης, αναγνωρίζοντας αφενός ότι είναι πρόεδρος και αφετέρου πως είναι πρόεδρος αριστερού κόμματος. Από τη Νέα Υόρκη, όπου και βρέθηκε λίγο πριν το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε σε δύο πολύ απλές, μα πάρα πολύ σαφείς κινήσεις.
Οι κινήσεις Κασσελάκη και οι αντιδράσεις
Η πρώτη του κίνηση ήταν το βίντεό του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Λυπάμαι που δεν είμαι εκεί για να γιορτάσω μαζί σας», λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Χάρη Δούκα, υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. «Είδατε τι μπορούμε να κάνουμε, αν ενωθούμε» συμπληρώνει κάπως σιβυλλικά.
Η δεύτερη κίνησή του ήρθε με την ανακήρυξη της πολλά υποσχόμενης Διάνας Βουτυράκου σε συντονίστρια των «μικρών think tanks».
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή (την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) είναι να σχηματιστούν μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί μου και θα συνεισφέρουν στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Για την άρτια στελέχωση αυτών των μικρών «think tank» η Διάνα Βουτυράκου αναλαμβάνει τον ρόλο της συντονίστριας».
Νέα παραβίαση του καταστατικού
Κι αν το συγχαρητήριο μήνυμα προκάλεσε αίσθηση επειδή θύμισε περισσότερο μήνυμα νικητή των εκλογών, παρά μάλλον ηττημένου (με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τερμάτισε τελευταίος, παρά το γεγονός ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση), η κίνηση δημιουργίας μικρών think tanks με παράλληλη δημιουργία θέσης συντονίστριας, προκαλεί -ξανά- αντιδράσεις για μία ακόμη καταστατική παραβίαση.
Ο λόγος είναι ο εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει τμήματα, που ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς, αντίστοιχους με τους τομείς της ΚΟ. Αυτά τα τμήματα, με την αρχή της ισάριθμης αντιπροσώπευσης (50-50) έχουν ως επικεφαλής συντονιστές ή συντονίστριες και αναπληρωτές ή αναπληρώτριες. Οι επικεφαλής είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνοι των τμημάτων είναι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να υπάρχει, πέρα από την ισάριθμη αντιπροσώπευση και μία σχετική ισορροπία στα τμήματα, αφού ορίστηκαν οι επικεφαλής προερχόμενοι οριζόντια από τις δύο τάσεις του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης με μόλις μία κίνηση δημιουργεί μία δική του, ελεγχόμενη από τον ίδιο ομάδα η οποία λογοδοτεί οπουδήποτε πλην των κομματικών οργάνων και, μάλιστα, αντικαθιστά τα υπάρχοντα τμήματα.
Ζήτημα ηγεσίας
Αν το πρώτο διάστημα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούσε για «φάουλ», εναποθέτοντας τις ελπίδες του στην υπόσχεση του προέδρου ότι «μαθαίνει γρήγορα», πλέον οι δικαιολογίες έχουν στερέψει.
Ειδικά μετά την ομιλία του στον ΣΕΒ, το ιδεολογικό χάσμα έγινε παραπάνω από σαφές, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέλειψε να αναφερθεί σε δύο βασικές προγραμματικές διεκδικήσεις του κόμματος, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις και το 7ωρο εργασίας, ενώ μίλησε για stock options, κάτι που στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζεται ως εξαπάτηση των εργαζομένων.
Η δε επιμονή στην αναφορά του περί πατριωτικής Αριστεράς, σε συνδυασμό με το «κλείσιμο του ματιού» προς το ΠΑΣΟΚ και την ρευστοποίηση των αριστερών θέσεων του κόμματος, πλέον δεν χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε νικητές προεδρικούς και ηττημένους, αλλά σε αριστερούς και μη.
Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το έθεσε ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές», αναφέρει.
Για ποιον χτυπά η καμπάνα;
Όχι απαραιτήτως για τον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα κομματική ηγεσία, αλλά το ενδεχόμενο της διαφαινόμενης πολιτικής κατάρρευσης, έρχεται να συνταχθεί με την υπόλοιπη συζήτηση περί του μέλλοντος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι απολύτως σαφής, όμως, στην απάντησή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη μετά από την ομιλία του δεύτερου στον ΣΕΒ: «Μια νέα μεγάλη Αριστερά, οφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Ξέρουμε από πού προερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε «με όλους» ή με το «κεφάλαιο». Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια. Στηρίζουμε την ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με όρους δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών παραγωγής. Προφανώς παραμένουν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την μισθωτή εργασία και τη νεολαία, αλλά οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της καινοτομίας, είναι στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε»,
«Επαναπατρισμός» στο ΠΑΣΟΚ
Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατάφερε να κερδίσει -αν και τρίτο κόμμα- κομβικούς δήμους της χώρας, με σημαντικότερο τον δήμο Αθηναίων, άνοιξε ο δρόμος των… επαναπατρισμών.
Ξεκινώντας από τον Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος είχε αιτηθεί και πολλές συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μίλησε ανοιχτά από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις εκλογές και μάλιστα με έναν αρχηγό.
Για συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε συζητήσει ήδη από την βραδιά της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την -ομολογουμένως- θριαμβευτική εκλογή του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης, φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Γιώργο Παπανδρέου σχολιάζοντας ότι πρόκειται για νίκη της «κεντροαριστεράς».
Λίγο αργότερα ήρθε και το προαναφερθέν βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι κατά το Διαρκές Συνέδριο, όπου και έθεσε την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε αποκαλέσει το ΠΑΣΟΚ «κεντροδεξιό κόμμα», λέγοντας πως δεν θα του προσφέρει την… αριστερή καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η πρώτη αποχώρηση, ωστόσο, είναι γεγονός και αφορά στην Γεωργία Γεννιά, που είχε εκλεγεί βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2015. Η κα Γεννιά αποχώρησε από το κόμμα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και, σύμφωνα με φωτογραφία αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, έχει πια προσχωρήσει ξανά στο ΠΑΣΟΚ.
Στο διά ταύτα, το ζήτημα είναι ίδιο με το ζητούμενο: πού πηγαίνει η Αριστερά. Αν κρίνουμε από τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη νέα του ηγεσία κινούνται μεταξύ «πατριωτικής» και «κεντροαριστεράς». Οι δε αριστεροί (και όχι μόνο) του κόμματος προβλέπουν μία κατάρρευση, η οποία θα φανεί, πια, στις ευρωεκλογές του Μαΐου.