Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής με τη “ΜΑΧΗ για την ΑΤΤΙΚΗ”, Φίλιππου Καμπούρη, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Γεννήθηκε το 1981 στον Πειραιά είναι δημοσιογράφος – παρουσιαστής και ασχολείται από νεαρή ηλικία με τα κοινά.
Είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Εγκλήματος. Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κερατσινίου, ενώ έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά.
«Ο πολίτες της Αττικής συστρατεύονται καθημερινά μαζί μας γιατί ξέρουν ότι είμαστε η μοναδική ανεξάρτητη παράταξη που δεν μας ελέγχει η διαπλοκή και τα συμφέροντα. Έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής με τον συνδυασμό «Μάχη για την Αττική » Φίλιππος Καμπούρης.
Ερ.: Πώς νομίζετε ότι πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι από τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια την προσεχή πενταετία;
Απ.: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου και του κάθε κλάδου και να παράξουμε πλούτο προκειμένου να τον διανείμουμε όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Στο πρόγραμμα μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται:
Η επιδοματική στήριξη των άπορων και άστεγων αλλά και των μητέρων ως βοήθημα για κάθε νέα γέννηση
η Σύσταση Περιφερειακής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών
η δημιουργία περιβαλλοντικής και δασικής άμεσης δράσης
η αναβάθμιση και δημιουργία σύγχρονων Κέντρων Υγείας
η ίδρυση υπηρεσίας μεταφοράς και συνοδείας ηλικιωμένων και ΑμεΑ σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και δημόσιες υπηρεσίες
οι αναδασώσεις στα καμένα
το περιφερειακό πιστωτικό ίδρυμα για την στήριξη οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
η επιδότηση σε κάθε νεοσύστατη επιχείρηση
η ίδρυση Κλινικών ζώων για οικόσιτα και αδέσποτα
η δημιουργία βιοκλιματικών πάρκων με κέντρα άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Ερ.: Ποιες είναι οι δράσεις πολιτικής προστασίας για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής;
Απ.: Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών, για τον λόγο αυτό μέσα στο πρόγραμμα μας υπάρχει μεγάλο σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη μείωση των συνεπειών τους. Οι ολέθριες περιβαλλοντικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που άφησαν στο πέρασμα τους οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλες και η μέθοδος της πρόληψης των πυρκαγιών, όπως έχει αποδειχθεί, είναι περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική. Αυτό μπορεί να γίνει με δράσεις μείωσης της καύσιμης ύλης, με τον καθαρισμό οικοπέδων σε συνεργασία με τους δήμους και με εκπαίδευση του πληθυσμού και ειδικών ομάδων. Η δημιουργία της Περιβαλλοντικής και Δασικής Άμεσης δράσης, είναι ένα από τα σχέδια της αντιπυρικής προστασίας ενώ η αντιπυρική ζώνη, ως έσχατη λύση για την κατάσβεση πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη αντιπλημμυρικά συνεχώς τα έργα που εξαγγέλλονται παραμένουν στα χαρτιά και μόνιμα πρωταγωνιστεί το παραδοσιακό παιχνίδι μετάθεσης των ευθυνών.
Η Αττική έχει σοβαρό πρόβλημα, ιδίως οι περιοχές που βρίσκονται έκτος του κυρίως πολεοδομικού συγκροτήματος. Από τη μια η συνεχής αστικοποίηση του τοπίου μειώνει τη φυσική απορροή του νερού και επιβαρύνει τους όγκους που καταλήγουν στους βασικούς αγωγούς ομβρίων και τα ρέματα τα οποία είναι επιβαρυμένα, από αυθαίρετες παρεμβάσεις. Από την άλλη η Αττική έχει τα 3-4 τελευταία χρόνια επιβαρυνθεί σημαντικά από τις πυρκαγιές. Χρόνια τώρα η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό την πίεση μικροσυμφερόντων, κλείνει τα μάτια στην ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που βρίσκονται πάνω σε κοίτες και στο μπάζωμα και την οικοδόμηση των ρεμάτων. Οι πιο προβληματικές περιοχές της Αττικής, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Ελευσίνας, έχουν παραμεληθεί τελείως, ενώ ο Κηφισός, που ενέχει σοβαρούς κινδύνους πλημμυρών στο υπόγειο τμήμα της κοίτης του παρουσιάζει βλάβη και δεν έχει καθαριστεί και συντηρηθεί από τα φερτά υλικά.
Ερ.: Ποιος είναι ο Περιφερειακός σχεδιασμός για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων;
Απ.: Για τη «Μάχη για την Αττική», οι τρεις πυλώνες ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι η μείωση του όγκου τους, η επαναχρησιμοποίησή τους και η ανακύκλωση σε μονάδες
που θα διαχειρίζεται η Περιφέρεια και όχι ιδιώτες. Η ανακύκλωση είναι αυτή που θα αποφορτίσει σημαντικά τους ΧΥΤΑ και θα συμβάλλει ώστε να γίνει πράξη η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων εκτός Αττικής. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο τη σωστή χωροθέτηση υποδομών, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη.
Στον δικό μας σχεδιασμό προέχει: Η οικονομική υποστήριξη των Δήμων για έργα υποδομής, με στόχο τη διαλογή στην πηγή, τη δημιουργία πράσινων σημείων και τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κατά περίπτωση, εργοστασίων ανακύκλωσης, εγκαταστάσεις λιπασµατοποίησης σε οικοπεδικές περιοχές εκτός Αττικής. Οι πόροι του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί , επιπλέον πόροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι πόροι που θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό Κράτος, είναι τα εργαλεία για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία «μηδενικών αποβλήτων», ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον ΧΥΤΑ στη Φυλή, ούτε σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής;
Απ.: Τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα μπορώ να σταθώ δυναμικά απέναντι σε όποιες προκλήσεις μου παρουσιαστούν, με ήθος, εντιμότητα και εργατικότητα.
Το ηχηρό και δυναμικό «παρών» που έδωσαν χιλιάδες πολίτες στη Κεντρική ομιλία μας την 1η Οκτωβρίου, είναι η απάντηση απέναντι στις προβοκατόρικες, στημένες και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Φτάνει πια με αυτούς που το μόνο που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια είναι να μας κοροϊδεύουν και να μας εμπαίζουν. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την μεγάλη ΜΑΧΗ για μια καλύτερη Αττική.