Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν από τις πλημμύρες
Μέσα σε τόνους λάσπης, με τη στάθμη των υδάτων να μην έχει υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους ενώ είναι αντιμέτωποι με τις λοιμώξεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εφοδιασμού των κατοίκων με τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αρχίσει αντιτετανικό εμβολιασμό πόρτα-πόρτα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στις περιοχές που υπάρχουν πολλά νεκρά ζώα ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα περάσει κάποιος»
Οι κάτοικοι προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να βάλουν σε μια σειρά την καθημερινότητά τους αλλά τα προβλήματα πολλές φορές είναι ανυπέρβλητα. Στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλη της Λάρισας συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών.
Ο κόσμος αδειάζει τα διαμερίσματά του από τα νερά και τις λάσπες και μαζί πετούν έπιπλα, οικοσυσκευές, αντικείμενα.
«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα περάσει κάποιος» λέει αγανακτισμένος κάτοικος της περιοχής, την ώρα που οι σωροί των κατεστραμμένων αντικειμένων στοιβάζονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Μάχη για να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για να περισυλλέξουν τα νεκρά ζώα που αποτελούν υγειονομική βόμβα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα υπόλοιπα ζώα, για τα οποία αναζητούνται τροφές οι οποίες χάθηκαν στα λασπόνερα.
Την ίδια ώρα, σε πάρα πολλούς δήμους εξακολουθεί το νερό να είναι ακατάλληλο. Καθημερινά γίνονται μετρήσεις εργαστηριακά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίζουν οι πολίτες εάν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού ή όχι.
Από χθες άνοιξε ένας ακόμη δρόμος που ήταν για ημέρες κλειστός. Πρόκειται για τον επαρχιακό δρόμο της Λάρισας προς την Αγιά, εκεί όπου υποχώρησαν τα νερά. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα νερά από τη λίμνη Κάρλα μέχρι και το Ελευθέριο.
Οι υπεύθυνοι, μαζί με τους επιστήμονες που ήρθαν από την Ολλανδία, αναζητούν λύση. Πώς μπορούν δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν αυτά τα νερά, τα οποία καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα του Θεσσαλικού Κάμπου.
Σε όλες αυτές τις περιοχές ήδη γίνονται απολυμάνσεις και εμβολιασμοί προληπτικά, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και οι λοιμώξεις αναπνευστικού.