Σε κλίμα έντασης, με τους τόνους να ανεβαίνουν αρκετές φορές, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η εξέταση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στο πλαίσιο της δίκης με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.
Παράλληλα, εξετάστηκε και η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα, η οποία έκανε ξεχωριστή αναφορά στις υποψίες που τις είχαν μεταφέρει συνάδελφοί της για τον ρόλο της μητέρας στα επεισόδια που είχε η 9χρονη Τζωρτζίνα με τη μάρτυρα να διατυπώνει την άποψη ότι η κατηγορούμενη, σήμερα, μητέρα «μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία».
Με την έναρξη της διαδικασίας ο Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος είχε διενεργήσει την νεκροψία στο άψυχο σώμα της μικρής Τζωρτζίνας, κλήθηκε να απαντήσει σε συμπληρωματικές ερωτήσεις της προέδρου, με το συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια να διατυπώνει ευθέως αιχμές για «αφανείς συμβούλους» εστιάζοντας προς την καθηγήτρια τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου.
«Υπονοείτε κάτι για τη διευθύνουσα;» ήταν η άμεση αντίδραση της δικαστικής λειτουργού ξεκαθαρίζοντας πως το δικαστήριο δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και πως όλα είναι υπό έρευνα. Ο Αλέξης Κούγιας είπε πως εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι οι ερωτήσεις «σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τις απαντήσεις του ιατροδικαστή που οδηγούν στην αθώωση της κατηγορούμενης» θυμίζοντας πως εκκρεμεί το αίτημά του να κληθεί να καταθέσει η Χαρά Σπηλιοπούλου .
«Δεν γνωρίζουμε την κ. Σπηλιοπούλου. Κάνω τις ερωτήσεις γιατί κάθομαι και διαβάζω» είπε η πρόεδρος. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα οι τόνοι ανέβηκαν ξανά με τον Αλέξη Κούγια να διαφωνεί για σειρά ερωτήσεων προς τον μάρτυρα.
«Εδώ είστε για να δικάσετε και όχι να καταδικάσετε την κατηγορούμενη, » είπε ο κ. Κούγιας, με την πρόεδρο να ξακαθαρίζει για μία ακόμα φορά πως θα διατυπώσει όλες τις ερωτήσεις που έχει να κάνει στον μάρτυρα.
Ο ιατροδικαστής πάντως, για ακόμα μια φορά απέδωσε το θάνατο του παιδιού στη χορήγηση της κεταμίνης η οποία, όπως σημείωσε, προηγήθηκε της ανακοπής. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «προσπάθεια εξουδετέρωσης του μάρτυρα». Ερωτήσεις και για το χρόνο θανάτου της Τζωρτζίνας δέχτηκε ο μάρτυρας καθώς στην κατάθεση του υποστήριξε ότι το παιδί ήταν ζωντανό κατά την προσπάθεια ανάνηψης και μέχρι τις 3 παρά 10 το μεσημέρι. «Αυτό το είπα με βάση τα ευρήματα της τραχείας, όχι της καρδιάς», είπε σε μία αποστροφή της κατάθεσής του.
Πρόεδρος: Οι γιατροί μπήκαν στις 2:30 στο δωμάτιο και είπαν ότι δεν είδαν ζωτικά σημεία. Διαπίστωσαν μόνο το ρεύμα της καρδιάς αλλά σφίξεις δεν είχε. Εάν έχουμε ένα ζωντανό άνθρωπο και του χορηγηθεί θανατηφόρα δόση κεταμίνης τι προκαλείται;
Μάρτυρας: Καταστολή και υποξία, διότι επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής.
Πρόεδρος: Η θέση της κατηγορούμενης είναι ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από νοσηλευτές και γιατρούς την ώρα της ανάνηψης. Αφού χορηγήθηκε εκείνη την ώρα γιατί δεν είχαμε αυτά τα συμπτώματα;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ξέρω τι κατέγραψε το μόνιτορ
Αμέσως μετά στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα η οποία είχε εξετάσει την μικρή Τζωρτζίβα το Νοέμβριο του 2021 για ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας , που εξελίχθηκε πολύ καλά.
Όπως εξήγησε η μάρτυρας αργότερα όταν κλήθηκε να δει το παιδί που ήταν πλέον νοσηλευόμενο ενημερώθηκε για τις υποψίες που είχαν άλλοι γιατροί για το αίτιο του επεισοδίου.
«Οι συνάδελφοι με ενημέρωσαν πριν την εξέταση ότι ίσως τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα».
Η παιδονευρολόγος, που έγραψε το συνοδευτικό έγγραφο για τη μεταφορά του παιδιού από το νοσοκομείο του Ρίου προς το Αγλαΐα Κυριακού, ανέφερε πως ζήτησε το ιστορικό της Τζωρτζίνας από τη μητέρα.
«Πήρα ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό από τη μητέρα. Μου περιέγραψε το επεισόδιο του Απριλίου του 2021 πριν μπει στο Καραμανδάνειο. Δε μου φάνηκε επιληπτικό επεισόδιο, αλλά δεν μπορούσα να το αποδώσω κάπου. Για τα επεισόδια μετά την ανακοπή κατάλαβα από τη μητέρα ότι δεν ήταν ίδιας φύσης με εκείνο του Καραμανδανείου» ανέφερε και συμπλήρωσε λόγο αργότερα: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία»
Η ίδια εξήγησε στο δικαστήριο πως από την αρχή έλαβε σοβαρά υπόψη τις υποψίες που διατύπωσαν οι γιατροί σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης των επεισοδίων στο παιδί από τη μητέρα. «Επειδή πήρα σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων μίλησα με δυο γιατρούς για ενημέρωση εισαγγελέα, δεύτερον πως θα παρακολουθούσαμε το παιδί 24 ώρες το 24ωρο. Όταν τους ρώτησα τι υποψιάζονται μου είπαν φραγή αεροφόρων οδών με μαξιλάρι. Συζητήσαμε το πως θα βάζαμε κάμερες να παρακολουθείται το παιδί».
Η παιδονευρολόγος επανέλαβε ότι είχε ανησυχήσει εξαιτίας της επικινδυνότητας του επεισοδίου. «Η σκέψη μου ήταν ότι το επεισόδιο ήταν επικίνδυνο. Δεύτερη σκέψη ήταν ότι δεν ήταν επιληπτικό επεισόδιο. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να διακρίνει κάποιος ένα επεισόδιο επιληπτικής φύσης από μη επιληπτικής φύσης. Ο χαμηλός κορεσμός που υπήρχε πριν το επεισόδιο σημαίνει ότι το επεισόδιο είναι δευτεροπαθές και οφείλεται σε κάτι άλλο».
«Ξανακοίταξα το φάκελο του παιδιού, είδα την αυξημένη τροπονίνη, μίλησα με τον κ. Ηλιάδη επειδή με τρόμαξε το επεισόδιο και μίλησα με την κ. Μαρμαρίδου την επιστημονική υπεύθυνη της παιδιατρικής κλινικής. Ενημερώσαμε τους γονείς ότι θα πάει το παιδί στο Αγλαΐα Κυριακού και ο πατέρας αντέδρασε πολύ έντονα. Η μητέρα πρότεινε να πάνε Γιάννενα και είπα δεν υπάρχει περίπτωση. Στις 25 Ιανουαρίου το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ» περιέγραψε η κ. Πελεκούδα.
Η ύπαρξη των βίντεο και ο θάνατος του παιδιού απασχόλησαν την παιδονευρολόγο που άρχισε να αναζητά τους παράγοντες που οδήγησαν τη Τζωρτζίνα στο θάνατο. «Μετά το βίντεο και μετά το θάνατο του παιδιού άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τις λίστα με τις ουσίες. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις ένα παιδί από κακοποίηση και η υποψία ενός συναδέλφου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Στη συνέχεια απέκλεισε τη χορήγηση κεταμίνης στα επεισόδια που προηγήθηκαν του τελευταίου που οδήγησε τη Τζωρτζίνα στο θάνατο. «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ δεν ήταν κεταμίνη» τόνισε η γιατρός, ενώ συμπλήρωσε: «δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».
Κούγιας: Εσείς πιστεύετε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή;
Μάρτυρας: Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται μια ταινία
Κούγιας: Τι θα έπρεπε να κάνει να ουρλιάζει;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της.
Κούγιας: Το γεγονός ότι βιντεοσκοπεί το επεισόδιο και φωνάζει και τους γιατρούς για να σώσουν το παιδί της, τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Αυτό απαιτεί σοβαρό βαθμό σαδισμού.
Κούγιας: Τι προσπάθεια θα έπρεπε να κάνει η κατηγορούμενη για να προκαλέσει σπασμούς;
Μάρτυρας: Θέλει σοβαρή έρευνα φαρμακολογίας. Ξέρω να σας πω ότι σίγουρα θα υπάρχει τρόπος, όμως θέλει έρευνα και γνώση.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.