Την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας εν όψει της ίδρυσης και ιδιωτικών ΑΕΙ αναμένεται να ζητήσουν σήμερα το πρωί οι πρυτάνεις τους από τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στην πρώτη συνάντησή τους μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του.
Βέβαια, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, που ολοκληρώνουν σήμερα την 103η σύνοδό τους, ξέρουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να αντιταχθούν στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη μορφή που τα εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που στη χώρα μας αναγνωρίζονται ήδη κανονικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δεκάδων κολεγίων που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Με το δεδομένο δε ότι οι νόμοι τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και η ευρύτερη διεθνής νομολογία αντιμετωπίζουν με καχυποψία κάθε κράτος με ιδιότυπες συνταγματικές αντιφάσεις, όπως οι ελληνικές, το θέμα δεν συζητήθηκε χθες ιδιαίτερα στη σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ.
Ετσι, τα μέλη των διοικήσεων των πανεπιστημίων προτίμησαν να μην τοποθετηθούν επί του θέματος εάν δεν ακούσουν πρώτα τον υπουργό Παιδείας να αναπτύσσει τις θέσεις του επ’ αυτού και να εξηγεί τις λεπτομέρειες της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του. Πάντως, είναι ήδη γνωστό ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα γίνει μέσω της ενεργοποίησης των διακρατικών συμφωνιών και θα αφορά μόνο αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια που θα πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες θα τεθούν από τη χώρα μας.
Μέριμνα για τα δημόσια ΑΕΙ
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να λάβει μέριμνα για το καθεστώς των κολεγίων και της ευρύτερης μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με την κατάρτιση πλαισίου στο οποίο θα είναι διακριτό το τι ακριβώς προσφέρει ο κάθε φορέας.
Κατά τη χθεσινή σύνοδο, άλλωστε, τέθηκε με επιμονή και υποστηρίχθηκε δυναμικά από τους πρυτάνεις η ανάγκη υποστήριξης οικονομικά αλλά και θεσμικά των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία επί σειρά ετών υποχρηματοδοτούνται. Ειδικότερα, ζητούν προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των αποδοχών τους και ουσιαστική αυτοδυναμία των ιδρυμάτων τους. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη διαχείριση των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας των ΑΕΙ που αποτελούν και τα μοναδικά «ταμεία» τους που διαθέτουν χρήματα, ενώ από αυτούς χρηματοδοτούν πλέον και μέρος των λειτουργικών τους αναγκών.
Κατά τα άλλα, στη σύνοδο που έγινε στην Καστοριά με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκαν η ποιότητα των ακαδημαϊκών σπουδών, η έρευνα, η δυναμική εξωστρέφεια και η στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών ΑΕΙ στο ανταγωνιστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τέλος, τέθηκε επί τάπητος η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»