Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί κερασιών στην Πέλλα μετρούν σημαντική απώλεια στο εισόδημά τους, μιας και την μία χρονιά το προϊόν διατέθηκε σε χαμηλές τιμές και την άλλη υπέστη ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356,36 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022).
Το θέμα της μεγάλης απώλειας εισοδήματος των κερασοπαραγωγών της Πέλλας, έτους 2022, επαναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και την Γενική Γραμματέα Χριστίνα Καλογήρου.
Στην επιστολή, τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους κερασοπαραγωγούς, λόγω των μειωμένων τιμών στη διάθεση των προϊόντων τους αλλά και του ιδιαιτέρως αυξημένου κόστους παραγωγής, επισυνάπτοντας στοιχεία και παραστατικά των Συνεταιρισμών που αποδεικνύουν ότι πέρυσι η τιμή του προϊόντος κυμάνθηκε στα 0,80 – 0,90 ευρώ.
Μεγάλες καταστροφές και φέτος
Έχοντας επίσης ως δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τη φετινή χρονιά καθώς λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής από σχίσιμο των καρπών, μονίλια και εντομολογικές προσβολές από το έντομο «κηλιδόπτερη δροσόφιλα», θεωρείται αναγκαία η αποζημίωση των κερασοπαραγωγών λόγω της απώλειας εισοδήματος έτους 2022.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών, των εκπροσώπων των κερασοπαραγωγών και των Συνεταιρισμών της ΠΕ Πέλλας, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.
Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα αρχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε για το έτος 2022 σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.