Η έμφαση που θέλει να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρη σε όσους συνομιλούν μαζί του αυτές τις μέρες: το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλείται να αποφασίσει ποιοι θα αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα σηκώσει το βάρος της επόμενης τετραετίας και της προσπάθειας το κόμμα να αναδειχθεί στη βασική προοδευτική εναλλακτική απέναντι στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ – με στόχο να γίνει παράλληλα και ο βασικός κεντροαριστερός πόλος στο πολιτικό σύστημα.
Η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα απαρτίζεται από 32 βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων και εκλέγονται για πρώτη φορά σε τέτοια θέση. Αλλοι έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε νευραλγικές θέσεις εντός του κομματικού μηχανισμού, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πάρει κυβερνητικές αρμοδιότητες στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ακόμα κι ένας πρώην πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται για επιλογές που θα γίνουν ως μέρος μιας τυπικής διαδικασίας» διατείνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας πως η παρουσία τους στη Βουλή θα είναι διακριτή όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών και προτάσεων, αλλά και σε επίπεδο προσώπων – στην κεντροαριστερή ανάγνωση, η αξιόπιστη αντιπολίτευση γίνεται όταν προσφέρονται αντιπροτάσεις στα «όχι» και επιτρέπονται οι μεγάλες συναινέσεις στα «ναι».
Ο Ανδρουλάκης καλείται να αποφασίσει για θέσεις που θα αναλάβουν να οργανώνουν από εδώ και πέρα την κοινοβουλευτική δράση του ΠΑΣΟΚ: για τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τον διευθυντή της ΚΟ – θέση εξωκοινοβουλευτική, αλλά νευραλγική για τη λειτουργία των βουλευτών, για την οποία υπάρχουν εισηγήσεις πως πρέπει να δοθεί (δεδομένης της «φρεσκάδας» των περισσότερων βουλευτών) σε πρόσωπο που διαθέτει εμπειρία, κοινοβουλευτική και μη.
Παλιά και νέα στελέχη
Πέραν των βουλευτών που σήκωσαν το βάρος της εκπροσώπησης την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία (στην οποία ο Ανδρουλάκης δεν βρισκόταν στη Βουλή), δηλαδή του Μιχάλη Κατρίνη, της Ευαγγελίας Λιακούλη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, αναμένεται επίσης να αξιοποιηθούν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι ξανά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το προεδρείο της Βουλής), οι νεοεκλεγέντες Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασίθι), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοια) και Γιάννης Τσιμάρης (Ιωάννινα), καθώς επίσης βουλευτές με θητεία σε προηγούμενες κομματικές θέσεις, όπως ο Στέφανος Παραστατίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.
Δεδομένη είναι η αξιοποίηση και των δύο βουλευτών Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή και Δημήτρη Μάντζου, οι οποίοι μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη σήκωσαν και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του βάρους της προηγούμενης προεκλογικής καμπάνιας. Η εμπειρία του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και αυτή του Παύλου Γερουλάνου θα παίξουν επίσης τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών της ΚΟ.
Σε κάθε περίπτωση, η εσωκομματική καταγωγή των βουλευτών δεν θα παίξει ρόλο στις επιλογές – το μότο που θέλουν να ακολουθήσουν στο ΠΑΣΟΚ είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για το κάθε πόστο», με δεδομένο πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος από εδώ και πέρα.
Στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινώσει και την έδρα που θα κρατήσει ο ίδιος (δεν αποκλείεται να παραμείνει στην Α’ Θεσσαλονίκης), ενώ την ερχόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και η πρώτη σύγκληση των οργάνων για την αποτίμηση του αποτελέσματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ