Πρόβα για έναν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χωρίς τάσεις και ρεύματα ή έστω με εξασθενημένη παρουσία των δεύτερων; Χαρτογραφώντας τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπως προέκυψε πλέον και από την κάλπη του Ιουνίου, παρατηρεί κανείς πως κορυφαίοι εκπρόσωποι ρευμάτων και τάσεων της Κουμουνδούρου μένουν εκτός Βουλής, ενώ ενισχύεται ένα τμήμα στελεχών που πρόσκεινται απλώς στον Αλέξη Τσίπρα ή παραμένουν ανένταχτοι των φυλών.
Είναι μια πρόβα της νέας εποχής; Σίγουρα πάντως η νέα ΚΟ δεν έχει, για παράδειγμα, βαριά ονόματα του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης που έμειναν εκτός ήδη απ’ τον Μάιο, αλλά και τελικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αρα η ιστορική τρόικα είναι εκτός της Βουλής, όχι όμως και απούσα από τις διεργασίες του κόμματος του επόμενου κύκλου. Ενα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της Ομπρέλας που δεν θα κάθεται στα έδρανα είναι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Δύο ακόμη ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στη νέα Βουλή, ο Δημήτρης Βίτσας (εκ των συμμάχων της Ομπρέλας και με βαρύνουσα άποψη για τα εσωτερικά) και ο Θόδωρος Δρίτσας, που αν τελικώς επιλέξει την έδρα της Α’ Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας, μένει εκτός.
Βολές από Βίτσα
Μάλιστα ο Βίτσας έριξε μερικές προειδοποιητικές βολές, διαμορφώνοντας ένα πρελούδιο για το τι θα επακολουθήσει λέγοντας πως το συνέδριο για να μην είναι πρόχειρο, πρέπει να γίνει μετά τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για τον Τσίπρα είπε δε ότι ο ίδιος θα πρέπει «να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο. Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της ΚΟ».
Από τη νέα Βουλή μένουν εκτός και δύο πρόσωπα της παλαιάς φρουράς και με ρόλο στις κυβερνήσεις της πρώτη φορά Αριστεράς. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης. «Τασικά» δεν εγγράφονται κάπου με την κλασική έννοια αλλά διατηρούν διαύλους και οι δύο με όλα τα ρεύματα εντός. Απώλειες όμως καταγράφουν και οι της προεδρικής φρουράς, της Κίνησης Μελών. Εδώ ξεχωρίζουν οι Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης. Ο πρώτος, δε, έχει επιπρόσθετη σημασία πως δεν θα είναι βουλευτής αφού εντός της Κίνησης Μελών έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και αρμοδιότητα στο κόμμα για τις συμμαχίες, συμπλεύσεις και στρατηγική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με καλή χαρτογράφηση σε δήμους και περιφέρειες λόγω πασοκικών καταβολών του. Ξεχωριστό ρόλο έχει πάντα και ο Κώστας Ζαχαριάδης στις φιλοπροεδρικές «ταξιαρχίες» και με καλούς διαύλους με την κομματική βάση. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης επίσης καταγράφονται στις προεδρικές απώλειες, ενώ η πρώτη έχει δουλέψει πετυχημένα ως τώρα και με την ιδιότητα της τομεάρχου Εργασίας και με καλούς και χρήσιμους διαύλους με το ακανθώδες πεδίο των συνδικάτων. Γιώργος Τσίπρας και Γιάννης Μουζάλας, διαφορετικές περιπτώσεις αλλά με κοινό παρονομαστή την αναφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν καταγράφονται στη νέα σύνθεση.
Αιφνιδιασμός από Αποστολάκη
Σε αντίστιξη των παραπάνω διαμορφώνεται μια σύνθεση στη νέα ΚΟ αρκετά τσιπρική (Γεροβασίλη, Παππάς, Χρηστίδου, Λινού, Μαμουλάκης, Νοτοπούλου κ.ά.) ή βουλευτές που δεν έχουν ανάμειξη στις εσωτερικές παρτίδες του κόμματος. Ενας εξ αυτών είναι και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης που πάντως χθες αιφνιδίασε, λέγοντας ότι χρειάζεται άμεσα συνέδριο με όριο τις αυτοδιοικητικές, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Τσίπρα που είχε δείξει το όριο των ευρωεκλογών, ενώ για τη νέα κυβέρνηση εκτίμησε πως θα πάει πολύ καλά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ