Παιχνίδια πολιτικής ή μικροπολιτικής; Η Ιστορία θα δείξει. Γεγονός είναι, όμως, ότι η πολιτική αντιπαράθεση που ξέπασε από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στη γενικότερη εκλογική του κατάρρευση στις 21 Μαΐου, κέρδισε μία και μοναδική περιφέρεια στον καθολικά «γαλάζιο» χάρτη της Ελλάδας, στην Ροδόπη, όπου εξέλεξε έναν μειονοτικό βουλευτή, δηλαδή έναν Έλληνα μουσουλμάνο της Θράκης, τον Οζγκιούρ Φερχάτ, μοιάζει επικίνδυνη.
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, μίλησε για «ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές της 21ης Μαΐου στη Ροδόπη».
«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων, που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πετώντας το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και, ουσιαστικά, κατηγορώντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ότι «καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας».
Η επίμαχη φωτογραφία για τον Φερχάτ
Την καταγγελία του αυτή, υποθέτει κανείς ότι, την βασίζει ο κ. Μητσοτάκης στις πληροφορίες και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναφέται ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Οζγκιούρ Φερχάτ, «παρέστη σε εκδήλωση της παράνομης ‘Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης’, μαζί με τον ψευδομουφτή και τον Τούρκο πρόξενο».
Ο υποψ. βουλευτής @syriza_gr στη Ροδόπη Οζγκιούρ Φερχάτ παρέστη προκλητικά σε εκδήλωση της παράνομης «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», μαζί με τον ψευδομουφτή και τον Τούρκο πρόξενο.
Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;
Ως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να σιωπά; pic.twitter.com/dQDnTBrrIQ
— Tasos Chatzivasileiou (@tasos_chatziv) June 3, 2023
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αν παρατηρήσει κανείς την φωτογραφία θα δει στον τοίχο την ελληνική και την τουρκική σημαία, καθώς και τις φωτογραφίες των Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ…
«Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη » καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, έντονη υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας».
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της πως «δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών τής μουσουλμανικής μειονότητας».
Και αφού κάλεσε τη ΝΔ να μην επιμείνει «για λόγους ψηφοθηρικούς, σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ», τόνισε ότι «το μόνο που καταφέρνουν με το διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας» και του Ερντογάν.
Η περίπτωση Μπαράν του ΠΑΣΟΚ
Να θυμίσουμε, πάντως, ότι περίπου τα ίδια – και μάλλον, χειρότερα – είχαν συμβεί και με μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», μιλώντας για τις εκλογές για το νέο ψευδομουφτή της Ξάνθης.
Ο λόγος για τον Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος, σε δημόσια ανάρτησή του, δήλωσε μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» (BTTA Danışma Kurulu), ανακοίνωσε τους υποψήφιους ψευδομουφτήδες και καλούσε τους Έλληνες μουσουλμάνους να προσέλθουν στις «εκλογές» στις 9/9.
Στη συνέχεια και ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέταζε το ενδεχόμενο ακόμα και της διαγραφής τού βουλευτή, ο Μπαράν ανασκεύασε πλήρως τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι «η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Εφεξής δε και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση των θέσεών μου ή των προθέσεών μου, δηλώνω ότι δεν θα μετέχω σε καμία διαδικασία που ενθαρρύνει τα αντίθετα με τα παραπάνω».
Θεσμική αντίδραση
Η περίπτωση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης – την οποία η Τουρκία πάντα αποκαλεί «τουρκική» – δεν ήταν ποτέ μια εύκολη περίπτωση. Και όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της προπαγάνδας της Άγκυρας, κάθε φορά που ένας Τούρκος πολιτικός επισκέπτεται την Θράκη.
Ωστόσο, όταν η Ελλάδα, ως κράτος και όχι ως κόμματα ξεχωριστικά, διαπιστώνει και έχει αποδείξεις ότι, πράγματι, Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, βουλευτές ή ακόμη και πολίτες, παίζουν παιχνίδια εις βάρος της χώρας τους – γιατί είναι πολίτες αυτής της χώρας και όχι της γείτονος – η αντίδραση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, συνολική και θεσμική, όπως συνέβη για παράδειγμα με την περίπτωση του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και ας μην είναι το ίδιο, αφού εκεί απεδείχθη από την Δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για υπόθεση κατασκοπείας.
Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όταν μπαίνουν στην «σκακιέρα» της προεκλογικής αντιπαράθεσης, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την ίδια τη χώρα.