Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2007 καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τη ζήτηση να παραμένει υποτονική, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται υπό το βάρος της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και των πεισματικά υψηλών τιμών σε πολλούς τομείς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,7% την Παρασκευή, καταγράφοντας την όγδοη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Από την αρχή του έτους η υποχώρηση ανέρχεται στο 66%.
Ειδικότερα, οι τιμές του ολλανδικού TTF, για τον πρώτο μήνα διαπραγματεύτηκε στα 25,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού νωρίτερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε 1,1%. Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα άλλαξαν ελάχιστα.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση
Η κατάσταση που διαμορφώνεται πάντως, εγείρει προβληματισμούς ως προς τη ζήτηση, με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να ανησυχούν ότι κάποιο μέρος της ζήτησης αυτής μπορεί να έχει χαθεί οριστικά ή να αντικατασταθεί, αφού οι τιμές ρεκόρ του περασμένου έτους έπληξαν ιδιαίτερα τους κατασκευαστές.
Και βέβαια, με τις αποθήκες γεμάτες σε ιστορικά υψηλά, τον ήπιο καιρό, και την αφθονία υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με το πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσουν οι τιμές πριν οι παραγωγοί αρχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή.
Το βλέμμα στον χειμώνα
Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί traders προσπαθούν να προβλέψουν πώς η ανεπαρκής ζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα. Η Energy Aspects Ltd. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα έχει δυσκολίες στην απορρόφηση του εφοδιασμού φυσικού αερίου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, εάν ο ρυθμός των εγχύσεων παραμείνει αρκετά ταχύς ώστε να ωθήσει τα αποθέματα της περιοχής πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η ύφεση της Γερμανίας
Μία άλλη παράμετρος που προκαλεί προβληματισμό είναι η γερμανική οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε τεχνική ύφεση. Επίσης, η ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιβαρύνει επίσης τις τιμές, με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG της χώρας να απουσιάζουν αισθητά από την αγορά spot.
Γεμάτες οι αποθήκες
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 66%, περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το ποσοστό αποθηκευμένου του φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του έτους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Τα υψηλά αποθέματα ενόψει του καλοκαιριού και η ασθενής ζήτηση υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι παρέλθει.
Ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.
Απεξάρτηση από τη Ρωσία
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δεν εξαρτάται πλέον από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, αφού κατάφερε να βρει γρήγορα εναλλακτικούς παραγωγούς (κυρίως υγροποιημένου φυσικού αερίου), να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση κατανάλωσης και να επιταχύνει την εισαγωγή καθαρών πηγών ενέργειας.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 ήταν 17% χαμηλότερη από τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να βγάλει έναν ακόμα χειμώνα χωρίς σημαντικές επιπτώσεις, εάν επιδείξει τη δέουσα προσοχή.
Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν
Όσο υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ, η ήπειρος σπεύδει να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές της.
Κι ενώ η Ρωσία είναι απασχολημένη προσπαθώντας να επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές της προς τους Ασιάτες καταναλωτές, η Ευρώπη έχει αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) ανήλθαν σε 2,9 bcm το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και αυτό καθιστά το Αζερμπαϊτζάν σχετικά μικρό προμηθευτή στην ΕΕ, ο συνολικός όγκος που παρέχεται το 2023 είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το 2021, η Ευρώπη έλαβε 8 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αυξήθηκε σε 11,4 bcm το 2022.
Σύμφωνα με το Caspiannews.com , ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες από περίπου 12 bcm φέτος σε περίπου 20 bcm το 2027.
Τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν μια στρατηγική εταιρική σχέση στην στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του μνημονίου, το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μνημόνιο συμφωνίας, τα δύο μέρη εξέφρασαν επίσης το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Η ΕΕ πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να γίνει στρατηγικός εταίρος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μακροπρόθεσμα ενώ θα αυξήσει τον ρόλο του ως προμηθευτής φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.
Πηγή: Ot.gr