Σήμα ανανέωσης θέλουν να εκπέμψουν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην πορεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τις αποφάσεις τους για τη βουλευτική έδρα που θα κρατήσει ο καθένας, αφού όπως είναι γνωστό ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες.
Έτσι, λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής την Κυριακή 28 Μαΐου, η οποία θα διαλυθεί την επόμενη ημέρα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη καταλήξει στην έδρα που θα κρατήσουν.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υποψήφιος, επίσης, στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
Εφόσον λοιπόν ο ίδιος κρατάει την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ κερδίζει 9 έδρες, αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Παναγιώτης Κόκκορης δεν θα καταφέρει να εκλεγεί, καθώς βρίσκεται στην 10η θέση.
Με στόχο την ανανέωση η επιλογή Τσίπρα
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Πειραιά, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός Βουλής ο «παλιός» Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ανήκει στην «Ομπρέλα», την τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ο λόγος της επιλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, είναι ακριβώς αυτός: ότι στις άλλες έδρες που ήταν υποψήφιος, θέλησε να αφήσει νέους βουλευτές να βγουν «μπροστά», αφού η ανάγκη της ανανέωσης ξεπρόβαλε πιο επιτακτική από ποτέ μετά την σοκαριστική ήττα στις 21 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη, θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης για συμβολικούς λόγους, προκειμένου να ενισχύσει την παράταξη στην εκλογική μάχη που θα δώσει στη Μακεδονία, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
«Δύναμη» στην Θεσσαλονίκη ο Καστανίδης, που μένει εκτός
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η επιλογή Ανδρουλάκη αφήνει εκτός Βουλής τον έμπειρο και «δυνατό» στην Θεσσαλονίκη, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έλαβε την περασμένη Κυριακή 7.584 ψήφους.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει και στο νότιο τομέα της Αθήνας, εκεί όπου πήρε έδρα το ΠΑΣΟΚ και πλέον βουλευτής θα ορκιστεί ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έλαβε 9.391 ψήφους.
Την έδρα παίρνει και η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, Ελένη Βάτσινα, αλλά και ο Φραγκίσκος Παρασύρης, καθώς και εκεί επικεφαλής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς το Ηράκλειο είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε 2 έδρες.
«Ουδέν πρόβλημα» με τον Καστανίδη, λέει το ΠΑΣΟΚ
«Δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον Χάρη Καστανίδη», διαμηνύει πάντως η Χαριλάου Τρικούπη, μετά την απόφαση Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, γεγονός που απέτρεψε την εκλογή τού επί χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη περιφέρεια.
Πηγές του Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη μεγάλη περιφέρεια της συμπρωτεύουσας. Είναι, δηλαδή, ενταγμένη στον ευρύτερο προεκλογικό σχεδιασμό του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να πιστεύει ότι η παράταξη μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις της στη Μακεδονία – και ειδικά στην Α’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης – και εκτιμά πως είναι εφικτός ο στόχος εκλογής και δεύτερου βουλευτή.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεσμευτική για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα αποφασίσει σε ποιες τρεις περιφέρειες θα είναι υποψήφιος.
Στη Φθιώτιδα ο Κουτσούμπας
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κρατήσει την έδρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Φθιώτιδα, αφήνοντας εκτός τον Κωνσταντίνο Μπασδέκη.
Ο κ. Κουτσούμπας είχε δηλώσει υποψηφιότητα στην Φθιώτιδα, την Α΄Θεσσαλονίκης και τη Β1 Βορείου Τομέα.
Με βάση την επιλογή του, λοιπόν, στην εκλογική περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα, όπου το ΚΚΕ κέρδισε δύο έδρες, εκλέγονται η Αφροδίτη Κτενά (9.360 ψήφοι) και η ‘Ερη Ρίτσου (5.691 ψήφοι). Την έδρα της Α΄Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει ο Γιάννης Δελής (6.634 ψήφοι), ο οποίος ήταν βουλευτής και το 2019.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θα κρατήσει την έδρα στη Λάρισα.
Εν αναμονή της… λίστας
Βέβαια, οι εκλεγμένοι βουλευτές θα είναι βουλετές μιας… ημέρας και, όπως είναι γνωστό, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν πρόκειται να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αφού η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει βάσει λίστας, που θα «κατεβάσουν» τα κόμματα μετά από απόφαση των προέδρων τους.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται απίθανο να μπουν στις λίστες ονόματα βουλευτών που, παρότι εκλέχθηκαν, έμειναν εκτός από… σπόντα, επειδή «τους πήρε» την έδρα ο πρόεδρος.
Μπορεί βέβαια οι πρόεδροι να επιλέξουν διαφορετικές περιφέρειες στις 25 Ιουνίου για τους ίδιους ή να τοποθετήσουν σε – θεωρητικά – μη εκλόγιμες θέσεις τους «χαμένους», με το επιχείρημα «θα ανεβάσουμε» τα ποσοστά μας. Και πάλι, όμως, μοιάζουν δύσκολες οι ανατροπές…