Σοκ και δέος στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά η πολιτική απαιτεί ταχύτητα στις κινήσεις και η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος είναι σε εξέλιξη. Η εβδομάδα που διανύουμε συμπίπτει με τις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και με την πρώτη γύρα διεργασιών στην Κουμουνδούρου με άξονα δύο δεδομένα: ταχύτατη και σε βάθος αποτίμηση της συντριβής.
Αλλά και αφήγημα για την επόμενη κάλπη. Όπως έλεγαν ήδη απ’ το βράδυ της Κυριακής κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τώρα στόχος είναι να συγκρατηθεί η δύναμη του κόμματος αλλά και να τεθεί εκ νέου ένα πειστικό επιχείρημα στους πολίτες και στους όμορους χώρους για την κάλπη που έρχεται και που όπως έλεγαν θα έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Εδώ υπάρχει ο φόβος βέβαια πως το ποσοστό που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε δύο σημεία: πρώτον, πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μπει καν σε λογική συζήτησης ή καλέσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια συγκυρία. Αλλά και πως από το βράδυ της Κυριακής έχουν διαμορφωθεί οι όροι ανοικοδόμησης ενός δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον επόμενο πολιτικό κύκλο που θα αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ στις πίσω θέσεις του πολιτικού συστήματος. Τώρα όλοι –ες στην Κουμουνδούρου έχουν το βλέμμα τους στον Αλέξη Τσίπρα.
Οδικός χάρτης
Τι οδικό χάρτη θα προτείνει αλλά και πώς θα εκκινήσει τις διεργασίες του χώρου για ανάταξη, ανασυγκρότηση και άμυνα μέχρι εσχάτων. Μετά την κάλπη, τα εσωτερικά ρεύματα και τάσεις της συριζαικής πολυκατοικίας δεν έλαβαν την απόφαση ανοιχτού χτυπήματος στην ηγετική ομάδα, σεβόμενοι και την δεύτερη κάλπη. Δεν υπήρξε καν μάζεμα ρευμάτων όπως η Ομπρέλα, ενώ τα στελέχη που είχαν και έχουν μέχρι στιγμής τον άχαρο ρόλο να σταθούν σε πάνελ, μιλούν αυτοκριτικά αλλά και χωρίς αιχμές ακόμη για το σύνολο της στρατηγικής που προηγήθηκε.
Είναι βέβαιο πως αμέσως μετά το ΕΓ του κόμματος θα έχουμε σύγκληση της ΠΓ του. Εκεί προφανώς μια σειρά κορυφαίων παραγόντων θα θέσουν ορισμένες διαστάσεις και ερμηνείες της ήττας. Μια μερίδα στελεχών για παράδειγμα της Ομπρέλας σίγουρα θα βάλει την στροφή στο Κέντρο ή ακόμη και τον δανεισμό της τακτικής στόχευσης του «μεσαίου χώρου» που προφανώς δεν έπεισε – και ήταν και ένα εκ των θεμάτων του συνεδρίου.
Οι περιδινήσεις επίσης με τον Κατρούγκαλο, η μπανανόφλουδα που πάτησε το κόμμα με την συζήτηση για το 2015 και όχι για την 4ετία Μητσοτάκη, οι περιδινήσεις για κυβέρνηση ηττημένων-ανοχής- ειδικού σκοπού είναι επίσης διαστάσεις που θα τεθούν επί τάπητος αν και ένας παράλληλος φόβος όλων είναι ο νέος κύκλος εσωστρέφειας. Το τελευταίο είναι το χειρότερο σενάριο σε μια περίοδο που και τυπικά και ουσιαστικά είναι εκ νέου προεκλογική αλλά και όπως φαίνεται υπαρξιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.