Οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες με στοχευμένα σινιάλα για τη στήριξή τους την επόμενη τετραετία είναι στο επίκεντρο της προσοχής για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Σε κρίσιμες κατηγορίες πολιτών (και δεξαμενές ψηφοφόρων), όπως είναι οι νέοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οικογενειάρχες, απευθύνθηκε από την Ελευσίνα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας μέτρα συνολικού κόστους άνω του μισού δις ευρώ.
Οι «θετικές» εκπλήξεις, όπως τις προσδοκά η κυβέρνηση, μέσω από «εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος για την τετραετία 2023-2027 προκαλούν κόντρες κορυφής. «Είχα και έχω ένα μέλημα», είπε ο Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες της Δυτικής Αττικής, «θα στηρίζουμε τους πιο αδύναμους, να αισθάνονται ότι στη δύσκολη στιγμή υπάρχει κράτος δίπλα τους, όπως κάναμε στην πανδημία». Λίγη ώρα νωρίτερα ο ίδιος από τα ναυπηγεία Ελευσίνας δεσμευόταν για τρεις παρεμβάσεις.
Η πρώτη είναι η θεσμοθέτηση «Youth Pass», δηλαδή η ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες καθώς και για μεταφορές. Η δεύτερη είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Η τρίτη αφορά την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου του 2024 με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά επιπλέον και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής: στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στα 120 ευρώ για δύο παιδιά, στα 170 ευρώ για τρία παιδιά, στα 220 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
«Εκλογικό άγχος»
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του «εκλογικό άγχος και πανικό», που, κατά την Κουμουνδούρου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η ΝΔ «καλπάζει» προς την εκλογική νίκη. Ήδη άλλωστε έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο αλλά και για το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου της κάθε πλευράς.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις αφορούν μέτρα «ενταγμένα στο πρόγραμμά μας και κοστολογημένα» στο πλαίσιο και του μεσοπρόθεσμου 9 δις που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται καθ’ οδόν προς την κάλπη να υπάρξουν περαιτέρω στοχευμένα «αποκαλυπτήρια», όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους για «ψεύτικες υποσχέσεις».
Σταθερότητα
Σε κάθε περίπτωση τα θέματα της οικονομίας, τα οποία προβληματίζουν εντόνως την κοινή γνώνη, όπως φαίνεται και δημοσκοπικά, μαζί με την κοινωνική ατζέντα, την οποία έχουν ανοίξει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προσδοκώντας διεύρυνση της απήχησής τους θα μείνουν σε πρώτο πλάνο μέχρι την εκλογική αναμέτρηση.
Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να περιγράφει ένα σκηνικό δημοσιονομικής ισορροπίας, προβάλλοντας κυρίως τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, το παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ («υπερφορολόγηση», «κατακρεούργηση συντάξεων» κ.ο.κ.) καθώς και τη συνέπεια λόγου και πράξεων στη διάρκεια της τετραετίας. «Όλες οι πολιτικές που συζητάμε για τα επόμενα χρόνια, στηρίζονται πάνω στην οικονομία» ήταν το μήνυμά του από την Δυτική Αττική. «Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο στόχος που έχω για τη χώρα» πρόσθεσε, «είναι να προσεγγίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού, είτε μιλάμε για επενδύσεις, για κοινωνικό κράτος. Και το κλειδί είναι η γρήγορη ανάπτυξη, σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, για να μην ζήσουμε όσα ζήσαμε την περασμένη δεκαετία».