Η Ηλεία προσφέρεται για αντιδεξιά ρητορική -πέραν της παπανδρεϊκής παράδοσης που ενυπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, η συγκεκριμένη περιφέρεια δεν έχει σταματήσει να «δίνει» έδρες στο ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ακόμα και την περίοδο της κρίσης που κόστισε στην παράταξη ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του.
Ο Πύργος έγινε το φόντο του Νίκου Ανδρουλάκη για να συνεχίσει τον διμέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ -τραβώντας μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή από την πρώτη, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας, αλλά παράλληλα βγαίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα «απ’ τα αριστερά».
Και αυτό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς ποντάρει στο αφήγημα της συνεργασίας των δύο χώρων (στην λογική πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα, οπότε τα «κουκιά» βγαίνουν και χωρίς τον Βαρουφάκη), χρησιμοποιώντας και πασοκική φρασεολογία με το «συμβόλαιο για την αλλαγή» και το προσκλητήριο για προγραμματικές συγκλίσεις.
«Ψαρεύουν στα θολά νερά του νεοναζισμού»
Μιλώντας λίγο μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου για το κόψιμο του μορφώματος Κασιδιάρη και το «πράσινο φως» στο «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως ο λόγος που η ΝΔ αποφάσισε να κατεβάσει τον νόμο για την απαγόρευση των εγκληματικών οργανώσεων ήταν για να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας -επί της ουσίας επέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου για την καθυστερημένη ανάληψη πρωτοβουλίας, που επέτρεψε στον Κασιδιάρη τρία χρόνια να κάνει προεκλογική εκστρατεία από την φυλακή.
Περισσότερο επικριτικός ήταν με την αξιωματική αντιπολίτευση: «Ποια είναι και η Αριστερά του κ. Τσίπρα; Θέλω πραγματικά να αναρωτηθείτε αν υπάρχει άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με ανάλογη στάση απέναντι στους νεοναζιστές, όπως αυτή που κρατούν το ΜέΡα25 του κ. Βαρουφάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.
«Ο ένας ευθαρσώς δήλωσε πως «θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχαν, αλλά αφού υπάρχουν, δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να κατέβουν στις εκλογές». Ο κ. Τσίπρας δεν ψήφισε τον νόμο ώστε να μπει εμπόδιο στην κάθοδο της Χρυσής Αυγής. Τι έχουν να πουν στις οικογένειες των θυμάτων; (…) Είναι δυνατόν να υπάρχουν κόμματα, που ψαρεύουν στα θολά νερά του νεοναζισμού των δολοφόνων και να μην έχουμε καθαρή στάση σε αυτά τα φαινόμενα; Για αυτό, λοιπόν, μαθήματα προόδου, συνέπειας και αξιοπιστίας δεν δεχόμαστε από τους αριστερούς ψάλτες της Δεξιάς», επεσήμανε ο Ανδρουλάκης.
Υπάρχει προηγούμενο: το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πολλές φορές στο παρελθόν επικριθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πως λειτουργεί ενισχυτικά στη ΝΔ. Μάλιστα, έναν μήνα πριν από την Πάτρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μιλώντας για κάτι «πολιτικά αδιανόητο» για το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το βλέμμα στο 2008
Αυτή η λογική της προοδευτικής σύγκρουσης, η οποία ουσιαστικά προέρχεται και από το γεγονός πως τα δύο κόμματα απευθύνονται στις ίδιες δεξαμενές ψηφοφόρων, επιτρέπει στον Ανδρουλάκη να υπενθυμίζει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της κρίσης απέναντι στην τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -παρότι πλέον ο Τσίπρας αποδίδει την κρίση χρέους στις επιλογές της γαλάζιας διακυβέρνησης από το 2004 έως το 2008, αυτή η «στροφή» είναι πολύ πρόσφατη και δεν συνάδει, λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, με τις επιλογές που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος.
«Κύριε Τσίπρα, εμείς στα ψηφοδέλτιά μας δεν έχουμε κανένα δεξιό παράγοντα ούτε του Καραμανλή ούτε του Σαμαρά ούτε του Μητσοτάκη. Τη Νέα Δημοκρατία της χρεοκοπίας να την ψάξεις στα ψηφοδέλτιά σου, με τα “ορφανά” του κ. Καμμένου και τον κ. Αντώναρο», ανέφερε στην ομιλία του ο Ανδρουλάκης, σε αιχμηρό τόνο και σε δεύτερο ενικό, αναδεικνύοντας, κατά την πασοκική οπτική για τις ευθύνες της κρίσης, τις διαφορές των δύο κομματικών σχηματισμών.
Αιχμές για συνάντηση με Σολτς
Ο Ανδρουλάκης, βέβαια, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά, παίρνοντας αφορμή από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο, Ολαφ Σολτς -συνάντηση που χρησιμοποιείται από την Κουμουνδούρου προς επίρρωση της ανάγκης συσπείρωσης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
«Ο κ. Τσίπρας πήγε στη Γερμανία και είδε τον κ. Σολτς. Δεν άκουσα να λέει τη λέξη «εμπάργκο εξοπλισμών» για την Τουρκία των προκλήσεων, αλλά ακούσαμε να λέει για τη δήθεν νέα συμφωνία των “Πρεσπών του Αιγαίου”. Δεν έβαλε ακόμη μυαλό από την προηγούμενη Συμφωνία των Πρεσπών;», αναρωτήθηκε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για εμπάργκο όπλων προς την γειτονική χώρα, θέση που ο Ανδρουλάκης υποστηρίζει και εντός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).
«Πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιος θα είναι ο συνομιλητής του. Διότι, υποστηρίζει ότι αν αλλάξει η κατάσταση με τον Ερντογάν και έρθει ο Κιλιντσντάρογλου «θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συμφωνία των Πρεσπών του Αιγαίου». Μα ο κ. Κιλιντσντάρογλου προβαίνει σε χειρότερες προκλήσεις αναφορικά με τα νησιά μας από ό,τι ο κ. Ερντογάν. Ποιο, λοιπόν, είναι το σχέδιο αυτής της συμφωνίας;», αναρωτήθηκε ο Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις θέσεις εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επί της ουσίας απευθυνόμενος σε ένα αντιδεξιό μεν, «πατριωτικό» δε, ακροατήριο που παραδοσιακά στηρίζει ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.