Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες, για την συμμετοχή τους στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund».
Η πρόσκληση απευθύνεται στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για την συμμετοχή τους στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 3η Μαΐου 2023.
Σκοπός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης.
Η πρόσκληση αφορά τα ακόλουθα επιμέρους ταμεία, Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans), Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) και Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) (εφεξής «Ταμεία Συγχρηματοδότησης») ως εξής:
– Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans): Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, προς ΜμΕ που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του Energy efficiency/transition, της ενίσχυσης της αλυσίδας των παρόχων green services, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
– Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans): Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, ώστε να λάβουν δανειοδότηση με σκοπό την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
– Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans): Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60% αποκλειστικά σε ΜμΕ που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ. Στόχος του η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κύκλου των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις), η προστασία και η αύξηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση/αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας καλύπτοντας με επιτυχία τις αυξημένες λειτουργικές τους δαπάνες.
Σκοπός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου
Με τη με αριθμό 21615/ΦΕΚ Β 1574/15.03.2023 ΚΥΑ, συστάθηκε το Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Business Growth Fund» ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σκοπό την στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης.
Οι πόροι του Ταμείου Χαρτοφυλακίου είναι 840.000.000 ευρώ και προέρχονται από χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 440.000.000 ευρώ και από χρηματοδοτική συνεισφορά από την υπ’ αριθμ. 92.378/22.06.21 Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ ύψους 400.000.000 ευρώ.
Η πρόσκληση αφορά την αξιοποίηση -σε πρώτη φάση- πόρων του Ταμείου ύψους 575 εκ. ευρώ εκ των οποίων: 305 εκ. ευρώ αποτελούν χρηματοδοτική συνεισφορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και 270 εκ. ευρώ προερχόμενα από την υπ’ αριθμ. 92.378/22.06.21 Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ. Οι πόροι αυτοί, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς στο πλαίσιο των επιμέρους Ταμείων δημιουργούν συνολικά δανειακά κεφάλαια ύψους κατ’ ελάχιστον 1,2 δις. ευρώ. Μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΠΔΕ, ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ αφορούν στην κάλυψη της μερικής επιδότησης των τόκων για 2 έτη για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην άτοκη συγχρηματοδότηση των δανείων που θα παρασχεθούν μέσω των επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων.
Τα Ταμεία Συγχρηματοδότησης του «Business Growth Fund» θα υλοποιηθούν με την αξιοποίηση του πληροφορικού συστήματος «Know Your Customer» της Αναπτυξιακής Τράπεζας («Πλατφόρμα KYC»).
Υπενθυμίζεται ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αναπτύξει το πληροφορικό αυτό σύστημα με σκοπό τη διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών άντλησης βασικών στοιχείων του υποψήφιου τελικού αποδέκτη και τη δημιουργία ενός σημείου επαφής για την καταχώριση απαραίτητων στοιχείων των ελληνικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων με εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα που προσβλέπουν να συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο πλαίσιο λειτουργίας της, η πλατφόρμα αντλεί βασικά στοιχεία των επιχειρήσεων από τις ηλεκτρονικές βάσεις των εκάστοτε απαραίτητων δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι πόροι της πρόσκλησης διαμοιράζονται στα επιμέρους Ταμεία Συγχρηματοδότησης ως εξής:
Ι) Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans): 200 εκ. ευρώ για την συγχρηματοδότηση δανείων κατά 40% και 18 εκ. ευρώ για τη διετή μερική επιδότηση επιτοκίου (3%),
ΙΙ) Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans): 100 εκ. ευρώ για συγχρηματοδότηση δανείων κατά 40% και 9 εκ. ευρώ για τη διετή μερική επιδότηση επιτοκίου (3%) και
ΙΙΙ) Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans): 240 εκ. ευρώ για συγχρηματοδότηση δανείων κατά 40% και 8 εκ. ευρώ για τη διετή μερική επιδότηση τόκων (3%) αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στην διετή επιδότηση επιτοκίου του μέρους του δανείου που χρηματοδοτείται από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (60% εκάστου δανείου) αφορά τμήμα του συνολικού επιτοκίου ύψους 3% σταθερό καθ’όλη τη διάρκεια της διετίας, και αποδίδονται στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς απολογιστικά σε τριμηνιαία βάση.
Πηγή: ΟΤ