Με την κατάθεση της νέας διορθωτικής τροπολογίας που αφορά τους όρους συμμετοχής των κομματικών σχηματισμών στις επόμενες εκλογές, με το βλέμμα όλων στραμμένο στο «κόμμα-μόρφωμα Κασιδιάρη» και το τρικ με την τοποθέτηση του Αναστάσιου Κανελλόπουλου στην θέση του προέδρου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προχειρότητα και λάθος χειρισμούς.
Παρότι στην πραγματικότητα οι τροποποιήσεις που προβλέπονται και αναμένεται να συζητηθούν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας (με πλήρη επίγνωση πως αυτές οι μέρες είναι από τις τελευταίες της λειτουργίας της υπάρχουσας Βουλής) είναι τεχνικού χαρακτήρα, το γεγονός πως μιλάμε για την τρίτη διορθωτική κίνηση μιας νομοθετική ρύθμισης που, στην αρχική της μορφή, κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια, φέρνει πολιτικές αντιδράσεις.
Δύο γραμμές απέναντι στο Μαξίμου
Η αντιπολίτευση έρχεται στην επερχόμενη συζήτηση με δύο γραμμές, χωρίς καμία εκ των δύο να είναι ιδιαίτερα κολακευτική για το Μέγαρο Μαξίμου. Δια στόματος Χάρη Καστανίδη, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στηρίξει «κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι η προστασία της Δημοκρατίας», κάνοντας παράλληλα λόγο για προχειρότητα και ανευθυνότητα.
«Χρειάστηκε μέχρι τώρα να φέρει τρεις ρυθμίσεις, πράγμα που δεν θα συνέβαινε εάν άκουγε εξαρχής και πριν δύο χρόνια τις υπεύθυνες προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός -στην συζήτηση που είχε γίνει για την τελευταία ρύθμιση, η Χαριλάου Τρικούπη είχε σημειώσει προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, πως η διαδικασία πρέπει να τεθεί σε επίπεδο ολομέλειας στον Αρειο Πάγο -το οποίο ενσωματώνεται τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν, θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα υπερψηφίσει την τροπολογία, στην λογική πως σε τέτοιου είδους ζητήματα δημοκρατίας το κόμμα λειτουργεί ως «πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας». Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τα Καλάβρυτα, είναι προαναγγείλει πως θα δώσει αγώνα «σε κάθε μεριά της Ελλάδας ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μην βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων».
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ εγείρονται ανησυχίες ως προς το «φωτογραφικό» της διάταξης, που θα μπορούσε δυνητικά να την καταστήσει αντισυνταγματική και ως εκ τούτου να γυρίσει μπούμερανγκ στην προσπάθεια της πολιτείας να θωρακίσει το Κοινοβούλιο από την είσοδο εγκληματικών οργανώσεων που δρουν υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.
«Όταν προειδοποιούσαμε για τις συνταγματικές ακροβασίες του κ. Μητσοτάκη με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος μαζί με το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν μία τροπολογία που αποδεικνύεται δυστυχώς φιάσκο», ανέφερε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, επιμένοντας στις επικρίσεις που είχαν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «όχι» στην τελευταία διάταξη και επισημαίνοντας πως, με την νέα παρέμβαση, η κυβέρνηση μοιάζει να καθοδηγεί το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Ένα μήνα μετά και ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, διαβλέποντας το αδιέξοδο, ετοιμάζεται να φέρει νέα τροπολογία για να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, παρεμβαίνοντας όμως ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει. Το μόνο που καταφέρνει όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης τελικά όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Την αρνητική στάση του ΚΚΕ επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. «Με αφορμή την υπόθεση με το κόμμα του ναζί Κασιδιάρη, η κυβέρνηση και διάφορα άλλα παπαγαλάκια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα (…) Και τώρα προσπαθούν να την αποτρέψουν με επικίνδυνες διατάξεις αποδίδοντας τους μάλιστα τον τίτλο του “αντισυστημικού”, όταν αποδεικνύεται ότι τέτοια κόμματα είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος».
Στην οπτική του Περισσού, είναι ο λαός αυτός που πρέπει να επιλέξει να αποκλείσει το «κόμμα Κασιδιάρη» από την Βουλή, στέλνοντάς το «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Την νέα διορθωτική κίνηση καταψηφίζει και το ΜέΡΑ25.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι απευθυνόμενη κυρίως προς την μεριά και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε τίποτα σχετικό. Απλώς, θέλουμε να είναι ισχυρή, να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως», επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης σε σχετική παρέμβαση στην Βουλή. «Θα παρακαλούσα, όποιος το θέλει αυτό, όποιος εν τέλει θέλει το αποτέλεσμα να είναι να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη, να μας το πει ευθαρσώς με όποιο επιχείρημα έχει».
Σύμφωνα, βέβαια, με όσους παρακολουθούν την υπόθεση ήδη από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειχναν το «κόμμα Κασιδιάρη» να τσιμπάει ποσοστά, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση ενσωματώνουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα στην μεταξύ τους (προεκλογική) κόντρα σηκώνοντας τους τόνους -την στιγμή ακριβώς που η ακριβώς αντίθεση στάση ενδεχομένως να διευκόλυνε και το έργο της Δικαιοσύνης.