Το βλέμμα στραμμένο στο πρόγραμμα και όχι τόσο στα πρόσωπα έχει επιλέξει να έχει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει πολύ ξεκάθαρη τη θέση του για τον ονομαζόμενο «άγνωστο Χ» στη θέση του πρωθυπουργού, μετά την κόκκινη γραμμή που τράβηξε για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει δημόσια πως δεν θα μπει σε συζήτηση για τα ονόματα προεκλογικά, γιατί δεν θα επιχειρήσει να επιβάλει κάποιο πρόσωπο – ο επόμενος πρωθυπουργός, εφόσον προκύπτουν οι προϋποθέσεις για ισχυρό ποσοστό και προγραμματικές συγκλίσεις που έχουν ήδη τεθεί από την πασοκική πλευρά, θα είναι συναινετική απόφαση, πρόσωπο κοινής αποδοχής επιλεγμένο μέσα από συζήτηση από τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διεργασία.
Και παρότι στο ΠΑΣΟΚ δεν αντιστάθηκαν στην επικοινωνιακή γοητεία που έχει η πρωθυπουργολογία, με το σχετικό σποτάκι που αναρωτιέται «ποιον έχει στο μυαλό του ο Νίκος Ανδρουλάκης;», η πιθανότητα να βγει στην προεκλογική επικαιρότητα τέτοιου είδους πρόταση από το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας δεν υφίσταται.
To μεγαλύτερό τους ατού
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, δίνουν έμφαση στην προγραμματική τους παρουσία. Γνωρίζουν πως το πρόγραμμά τους συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ατού τους – και αυτό έχει φανεί και μέσα από σχετικές μετρήσεις που έχουν έρθει στα χέρια των επιτελικών στελεχών. Γι’ αυτό επέλεξαν να το παρουσιάσουν εγκαίρως, αξιοποιώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, τον Ηλία Κικίλια, αλλά και μια σειρά έμπειρων στελεχών που δούλεψαν γι’ αυτό.
Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως ήταν οι πρώτοι που έβαλαν στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας, που «σήκωσαν» το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την πράσινη ανάπτυξη και στις μεταφορές – υπό την ομπρέλα της σωστής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην πασοκική οπτική, δεν αξιοποιήθηκε σωστά από τη σημερινή κυβέρνηση.
Προτεραιότητες
Σε αυτό το πρόγραμμα, που θα παρουσιάζεται εκ νέου και τμηματικά μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κρύβονται και τα ψιλά γράμματα μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας – καθώς σε αυτό κρύβονται οι 10 προγραμματικές προτεραιότητες που θα φέρει στο τραπέζι ο Ανδρουλάκης, όταν πάρει – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – τη δική του διερευνητική εντολή.
Κάποιες από αυτές αφορούν την αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. με επιδοτήσεις για τη δημιουργία δικτύων ενέργειας, τις επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, τη δημόσια υγεία σε ποσοστό 8%-9%, την κοινωνική κατοικία, αλλά και με δάνεια, για προώθηση συνεργειών μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και τη διαχείριση των θεσμών, που λόγω των υποκλοπών έχει δημιουργήσει και προσωπικό ρήγμα ανάμεσα στις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: ο Ανδρουλάκης θα επιμείνει πως όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να στελεχωθούν με διαφανή διαγωνισμό και θητεία που θα υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο.
Παράλληλα, αναμένεται να βάλει επίμονα στο τραπέζι τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών χωρίς «καταχρηστική» επίκληση του απορρήτου από επιχειρησιακούς και πολιτικούς εμπλεκόμενους.
Ο Ανδρουλάκης επί της ουσίας παίζει το χαρτί της ρεαλιστικής, προοδευτικής εναλλακτικής, η οποία λειτουργεί και ως πυλώνας δημοκρατικής σταθερότητας: «Θα δώσουμε αγώνα σε κάθε μεριά της Ελλάδας ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μη βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων» είπε, συμβολικά, από τα Καλάβρυτα, για τις τελευταίες εξελίξεις με το «κόμμα Κασιδιάρη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»