Τα επόμενα βήματα στον δρόμο της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διατήρησης του μορατόριουμ ηρεμίας προσπαθούν να σχεδιάσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου Αθήνα και Αγκυρα, με το στοίχημα να είναι η διατήρηση των χαμηλών τόνων τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες. Με την Τουρκία να δηλώνει υπέρ της εκτόνωσης και επανεκκίνησης του διαλόγου, στη σκιά των φονικών σεισμών και της αλληλεγγύης που επέβαλαν την αλλαγή της ρητορικής και την έναρξη της επαναπροσέγγισης αλλά όχι και αλλαγή των θέσεών της. Η Αθήνα από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στον διάλογο, αλλά είναι εμφανές ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Αγκυρα.
Στις δυνατότητες συνεργασίας με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στον Εβρο, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα» και γνωρίζοντας ότι τα βήματα αυτά γίνονται σημειωτόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα στην επιθετικότητα πάντα θα αντιτάσσει την ετοιμότητα, ωστόσο δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την «καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε. Δεν είμαστε όμως αφελείς. Είμαστε προσηνείς αλλά δεν είμαστε αφελείς». Στις ανακοινώσεις για το φράχτη στον Έβρο αντέδρασαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει το καλό κλίμα μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να πιάσει το νήμα των διαφορών μετά τις κάλπες και πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν επαναπαύεται.
Φουάτ Οκτάι: «O πάγος με την Ελλάδα έλιωσε»
Στην ατζέντα των επόμενων σταθμών της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που χτίζεται πάνω στους σεισμούς, με στόχο την κατά κάποιον τρόπο αποκατάσταση ενός είδους εμπιστοσύνης, είναι και η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ στις 4 Απριλίου. Στην Τουρκία μαζί με τον Παναγιωτόπουλο θα μεταβεί και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να συναντηθεί και εκείνος με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Δύο συναντήσεις που λίγους μήνες πριν δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν δυνατές.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, από τα Κατεχόμενα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «ο πάγος με την Ελλάδα έλιωσε». Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης στην περιοχή και ευχήθηκε η κατάσταση της προσέγγισης να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «εμείς δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε από κανέναν να μας χαρίσει τα δικαιώματά μας, τα παίρνουμε. Ας μην το αμφισβητήσει κανείς».
Toυρκία κατά ΗΠΑ για το Κυπριακό
Την ίδια στιγμή το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκφράζει την ενόχληση της Αγκυρας και να καταδικάζει τη συμφωνία της Εθνοφρουράς του Νιου Τζέρσεϊ με την Κυπριακή Δημοκρατία περί συνεργασίας σε σειρά τομέων προκλήσεων. Η Αγκυρα καταγγέλλει ξανά τις ΗΠΑ για διατάραξη των ισορροπιών στην Κύπρο, καθώς και για ενθάρρυνση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε εξοπλισμούς. Η Τουρκία καλεί την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την πολιτική τους και διαμηνύει ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκυπρίους». Αντίδραση υπήρξε και από το ψευδοκράτος που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η προσπάθεια των ΗΠΑ να αλλάξει την υπάρχουσα ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της «ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας», εξαλείφει την πιθανότητα διαλόγου που απαιτείται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή».