Σε διαδικασία ανανέωσης των ενόπλων δυνάμεων και κάλυψης αναγκών που δημιουργήθηκαν λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης βρίσκεται εδώ και καιρό η Αθήνα.
Με εξοπλιστικά συμβόλαια που καλύπτουν διάφορους τομείς και ορισμένα βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη ή κάποια παραμένουν υπό εξέταση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τους όρους των συμβολαίων.
Μέχρι το 2025 αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R, όπως λέει στο in ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, Γρηγόρης Κουτσογιάννης, με τα «Romeo» να αναμένεται να ενταχθούν και να ενισχύσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Στο τραπέζι έχει ήδη μπει και εξετάζεται και το ζήτημα της απόκτησης των ελικοπτέρων Black Hawk.
Το in επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Sikorsky στο Palm Beach της Φλόριντα με τον Γρηγόρη Κουτσογιάννη να υποστηρίζει ότι «το Black Hawk είναι ένα ιδανικό ελικόπτερο για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία αποστολών» αφού είναι σε θέση να φέρει εις πέρας από αποστολές κοινής ωφέλειας, έως αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR) , SAR μάχης και αποστολές επίθεσης, μπορεί να καλύψει και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις.
Ποια προγράμματα έχει σήμερα η Sikorsky με το Πολεμικό Ναυτικό και πότε αναμένεται να φτάσουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Mh-60R στην Ελλάδα;
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ένα στόλο από 11 S-70B/B6 Aegean Seahawk από το 1996. Τα ελικόπτερα αυτά έχουν υπηρετήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και έχουν πετάξει δεκάδες χιλιάδες ώρες μέχρι σήμερα στο απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου. Συνεχίζοντας αυτή τη σπουδαία σχέση, τον Ιούλιο του 2020, η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε την LoA (Letter of Offer and Acceptance) για την απόκτηση 4 νέων MH-60R τον Ιούλιο του 2020. Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και το Πολεμικό Ναυτικό επωφελήθηκαν από τη δέσμευση αγορών με άλλες χώρες, μειώνοντας σημαντικά την τιμή μονάδας του ελικοπτέρου. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελληνική κυβλερνηση ζήτησαν επιπλέον 3 ελικόπτερα με ταχεία παράδοση. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζεται για την εισαγωγή του MH-60R στο στόλο του προς το τέλος του τρέχοντος έτους- πιλότοι και τεχνικοί βρίσκονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ και εκπαιδεύονται στο συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων με το Αμερικανικό Ναυτικό. Όλα τα ελικόπτερα θα παραδοθούν μέχρι το 2025.
Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2020, η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία Govt-to-Gov’t με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μέσω διακρατικής διαδικασίας FMS (Foreign Military Sales) με το αμερικανικό Ναυτικό καθιέρωσε ένα πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης του στόλου Aegean Hawk. Λόγω του αυξημένου επιχειρησιακού ρυθμού του καλοκαιριού του 2020, το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από το αμερικανικό Ναυτικό να επισπεύσει το πρόγραμμα συντήρησης (επιθεώρηση-συντήρηση-επισκευή) και να επικεντρωθεί σε αυτό πριν από τη φάση εργοστασιακής συντήρησης και αναβάθμισης (Mid-life Upgrade – MLU) του έργου.
Το πρόγραμμα εκτελείται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Κατασκευαστή Πρωτότυπου Εξοπλισμού του ελικοπτέρου, της Sikorsky. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας FMS, το αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε στη Sikorsky να εξειδικεύσει και να εγκρίνει μια εγχώρια εταιρεία για την εκτέλεση του έργου συντήρησης υπό την καθοδήγησή της. Ακολουθώντας τις πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές που έθεσαν Πολεμικό Ναυτικό και αμερικανικό Ναυτικό, η Sikorsky πραγματοποίησε ανάλυση της τοπικής βιομηχανίας και εντόπισε την εταιρεία που πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την εκτέλεση του έργου.
Η εταιρεία που επιλέχθηκε, η Aeroservices SA με έδρα το αεροδρόμιο Μεγάρων, έχει δεκαετίες εμπειρίας στη συντήρηση ελικοπτέρων παρόμοιου μεγέθους, τόσο με κυβερνητικές όσο και με εμπορικές συμβάσεις. Μετά την εκτέλεση της LOA τον Σεπτέμβριο του 2020, το πρώτο ελικόπτερο εισήχθη στην Aeroservices SA για προγραμματισμένη συντήρηση υπό την επίβλεψη της Sikorsky. Η συντήρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα του Κατασκευαστή Πρωτότυπου Εξοπλισμού (Sikorsky), τους κανόνες και τους κανονισμούς του Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς και τις δοκιμές πτήσης και εδάφους του Πολεμικού Ναυτικού. Οι εργασίες εκτελέστηκαν από έμπειρους Έλληνες τεχνικούς, πιστοποιημένους από τη Sikorsky, η οποία φέρει την ευθύνη των εργασιών.
Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται έκτοτε και τα τελευταία δύο χρόνια ένας αριθμός ελικοπτέρων έχει συντηρηθεί, επιθεωρηθεί και επιστραφεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της διαδικασίας FMS που έχει αναλάβει Sikorsky. Οι εργασίες εκτελέστηκαν στην Ελλάδα με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του ελληνικού εργατικού δυναμικού της Aeroservices, ακολουθώντας τους κανόνες διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου του Αμερικανικού Ναυτικού και της Sikorsky. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα ισχυρής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού, του Αμερικανικού Ναυτικού της Sikorsky και της εγχώριας βιομηχανίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς ένα αμυντικό πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μεταφέρει τεχνογνωσία και να προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στον τελικό χρήστη, ενισχύοντας την αυτοσυντήρηση της χώρας. Αποτελεί επίσης απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας και των πλεονεκτημάτων της συνεργασίας με μεγάλες ξένες εταιρείες.
Η Ελλάδα απέστειλε LoR για P&A για το Black Hawk. Τι δυνατότητες παρέχουν αυτά τα ελικόπτερα και ποια οφέλη θα αποφέρουν στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μπει στην οικογένεια ελικοπτέρων Black Hawk. Αυτό ξεκίνησε μέσω ενός LoR για P&A (Letter of Request for Price and Availability- Επιστολή Ενδιαφέροντος για Τιμή και Διαθεσιμότητα). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε στο αίτημα της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2022. Το ελικόπτερο UH-60M Blackhawk είναι η τελευταία γενιά του The Black Hawk, του κύριου ελικοπτέρου μάχης του Στρατού των ΗΠΑ. Το Black Hawk σχεδιάστηκε σύμφωνα με αυστηρά στρατιωτικά πρότυπα για τη δημιουργία ενός στιβαρού, ανθεκτικού και αξιόπιστου ελικοπτέρου γενικής χρήσης και επίθεσης. Με περισσότερες από 15 εκατομμύρια ώρες πτήσης – 4 εκατομμύρια από τις οποίες έχουν υπηρετηθεί σε μάχες – το Black Hawk παραμένει το μέσο αεροπορικό όχημα εργασίας για τον αμερικανικό στρατό και βρίσκεται σε υπηρεσία με 34 κράτη σε όλο τον κόσμο.
Έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 5.000 παραλλαγές της πλατφόρμας Hawk. Το Black Hawk αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2075 στον αμερικανικό στρατό, ενώ υπάρχει οδικός χάρτης τεχνολογικής ανανέωσης μέχρι το 2065 για την αποφυγή των προκλήσεων του χρόνου. Το Black Hawk είναι ένα ιδανικό ελικόπτερο για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία αποστολών, καθιστώντας το πραγματικά ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών. Από αποστολές κοινής ωφέλειας, έως αποστολές έρευνας και διάσωσης (SAR) , SAR μάχης και αποστολές επίθεσης, μπορεί να καλύψει τις πλέον απαιτητικές αποστολές.
Παράλληλα, λόγω της σημαντικής ομοιότητας με το Seahawk, η πιθανή εισαγωγή του Blackhawk θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και της ομοιοτυπίας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, καθώς μοιράζονται παρόμοια εξαρτήματα, κοινή αλυσίδα εφοδιασμού, εκπαίδευση και κουλτούρα συντήρησης, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και το πλήθος των πλατφορμών στο οπλοστάσιο, ενώ παράλληλα βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα του στόλου.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Blackhawk και οι δυνατότητές του;
Το Black Hawk είναι το κύριο ελικόπτερο μάχης του αμερικανικού στρατού και σχεδιάστηκε με αυστηρά στρατιωτικά πρότυπα για τη δημιουργία ενός στιβαρού, ανθεκτικού και αξιόπιστου ελικοπτέρου γενικής χρήσης και επίθεσης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 43 ετών, το Black Hawk έχει πολεμήσει μέσα και έξω από αμέτρητες ζώνες μάχης για να μεταφέρει και να απομακρύνει στρατεύματα, έχει σώσει ζωές ως πλατφόρμα MEDEVAC ή εκκένωσης τραυματιών, έχει παράσχει κρίσιμες προμήθειες στα στρατεύματα, έχει παραδώσει προμήθειες έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και έχει εκτελέσει αποστολές εναέριας πυρόσβεσης και επιτήρησης συνόρων. Η τελευταία γενιά του Black Hawk αυξάνει την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την παραγωγικότητα του δοκιμασμένου στη μάχη Black Hawk με μεγαλύτερη ανύψωση, μεγαλύτερη ισχύ και ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα. Τα σύνθετα πτερύγια του κύριου στροφείου, οι ανθεκτικές στη διάβρωση και την κόπωση δομές και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της υγείας του οχήματος (IVHMS) βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία του ελικοπτέρου, ενώ παράλληλα μειώνουν το άμεσο κόστος λειτουργίας. Τα σύνθετα πτερύγια στροφείου ευρείας χορδής, υψηλής ανύψωσης και οι κινητήρες T700-GE-701D βελτιώνουν τις επιδόσεις και την ευελιξία του ελικοπτέρου Black Hawk σε μεγάλα υψόμετρα.
Ποιοι είναι οι όροι για την απόκτηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων;
Η διεθνής απόκτηση του UH-60M Black Hawk γίνεται μέσω του προγράμματος FMS Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού, η οποία είναι μια συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων μεταξύ δύο χωρών. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνάψει σύμβαση με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παράδοση των ελικοπτέρων. Οι περιπτώσεις FMS παρέχουν επίσης τη δυνατότητα για περαιτέρω υποστήριξη, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για το ελικόπτερο. Επί του παρόντος, τα Black Hawk παράγονται στο πλαίσιο της πολυετούς σύμβασης 10 (MY-X) που έχει υπογραφεί μεταξύ του αμερικανικού στρατού και της Sikorsky. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων MY-X, η απόκτηση γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Οι τιμές για το MY-X είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027. Το 2023 είναι η ιδανική στιγμή για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα MY-X, καθώς παρέχει ανταγωνιστικές τιμές και επιτρέπει τις παραδόσεις των ελικοπτέρων μέχρι το 2027.
Δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών, τι θα προσφέρει αυτή η αγορά στην Ελλάδα και πώς θα ενισχύσει τη θέση της σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα;
Το Black Hawk είναι ένα ευέλικτο ελικόπτερο που μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό φάσμα αποστολών. Θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της Ελλάδας για γρήγορη και ασφαλή μεταφορά στρατευμάτων, καθώς και θα παρέχει την απαιτούμενη κάλυψη SAR, ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες της στο Αιγαίο. Επιπλέον, η διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις συμμαχικές επιχειρήσεις και την καλύτερη συνεργασία σε κοινές ασκήσεις. Επιπλέον, η σύνδεση με τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι το ελικόπτερο θα υποστηρίζεται από τον αμερικανικό στρατό για τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το 2070 σημαίνει ότι το ελικόπτερο θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια και θα επωφεληθεί από τους οδικούς χάρτες τεχνολογίας, παραμένοντας σύγχρονο και αποτελεσματικό στο άμεσο μέλλον.