Με μια επιπλέον νέα κίνηση και συγκεκριμένα με την πίεση προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ανοίξει τα χαρτιά της προεκλογικά, αποκαλύπτοντας «με ονόματα και με κόμματα», όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, τις επιδιώξεις της για το μετεκλογικό τοπίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανέλθει στη ρητορική περί «σταθερότητας» μέσα από αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πολιτικό» πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού ήταν αυτός που όξυνε το κλίμα αν05τιπαράθεσης, διευρύνοντας τις αποστάσεις που ήδη υπήρχαν. Από την κυβέρνηση θα επιμένουν να ρίχνουν προς τη Χαριλάου Τρικούπη το βάρος της αδυναμίας συνεννόησης και, άρα σε δεύτερο χρόνο εκείνο της ευθύνης εν όψει συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον η δεύτερη κάλπη δεν βγάλει σκηνικό αυτοδυναμίας.
Η… ψύχρα μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη αποτυπώθηκε πάντως και στη συνύπαρξή τους στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα ανήμερα της εθνικής επετείου, όταν επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ τους παρά μόνο τα τυπικά – μια ευγενική χειραψία.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κερδίζουν στο μετριοπαθές ακροατήριο όσο θα προβάλλουν τις δικές τους «καθαρές» θέσεις σε αντιπαραβολή με την «τακτική της ασάφειας» του ΠΑΣΟΚ, κατά την ορολογία πρωθυπουργικών συνεργατών, ενώ ένα στίγμα για το πώς θα κινηθεί πλέον επικοινωνιακά η ΝΔ έδωσε ο Μητσοτάκης με την κυριακάτικη ανάρτηση για τον απολογισμό της εβδομάδας.
«Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες» έγραψε, χαράσσοντας ουσιαστικά γραμμή προς το γαλάζιο στρατόπεδο για στοχευμένες βολές προς τον Ανδρουλάκη και όχι για απαντήσεις σε κάθε αποστροφή του.
Και από τις Βρυξέλλες άλλωστε ο Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε σε «άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε», μένοντας μόνο στο γαλάζιο μήνυμα: ότι «η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση για το άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
Το Μαξίμου προσδοκά να ανοίξει βηματισμό και με την προβολή των προγραμματικών προτάσεων (για το «νέο» κράτος και όχι μόνο), θεωρώντας ότι η διείσδυση στο εκλογικό σώμα, με αιχμή τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς που βρίσκονται στη – δημοσκοπικά – γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, προϋποθέτει ηπιότητα και θετικό αφήγημα.
Ταυτόχρονα για τη συσπείρωση της γαλάζιας βάσης και με δεδομένο ότι πρωτίστως από τη ΝΔ γέμισε η δεξαμενή των αναποφάσιστων μετά τα Τέμπη είναι αναγκαία τα μηνύματα αυτοπεποίθησης, χωρίς υποχώρηση από την κεντρική επιδίωξη επίτευξης αυτοδυναμίας.
Επιστροφή στις περιοδείες
Με το βλέμμα στον εκλογικό ορίζοντα του Μαΐου άλλωστε ο Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, σχεδιάζει σφιχτό πρόγραμμα περιοδειών. Στον άμεσο προγραμματισμό του Μητσοτάκη βρίσκονται η Φθιώτιδα (απόψε αναμένεται η κεντρική ομιλία από τη Λαμία), τα Ιωάννινα (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) και η Λέσβος, ενώ από τη Ρόδο άρχισαν εκ νέου οι κομματικές εξορμήσεις για συζητήσεις με τοπικούς φορείς και για προεκλογικές ζυμώσεις με τους νεοδημοκρατικούς πυρήνες.
Προτεραιότητα του Μαξίμου είναι να κλείσει πριν από το Πάσχα την εκκρεμότητα της παρουσίασης του γαλάζιου «αναπτυξιακού σχεδίου για το 2030» σε όσες περιφέρειες δεν έχει γίνει ακόμα, εξ ου και ήρθαν σε πρώτο πλάνο οι έδρες της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, του Βόρειου Αιγαίου.
Στην ατζέντα υπάρχουν δράσεις και έργα υποδομής που έκανε ή δρομολογεί η κυβέρνηση με αξιοποίηση κάθε εργαλείου – από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα φανεί και στη σημερινή περιοδεία, καθώς ο Μητσοτάκης προγραμματίζει συγκεκριμένες στάσεις στον Νομό Φθιώτιδας πριν από την ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»