Τι εντοπίζεται σήμερα ως βασικά το αδύναμο σημείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οδό για τις πρώτες κάλπες; Πως δεν πείθει συνολικά το σχέδιο για τη δική του διακυβέρνηση και πως ακόμη και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται για το εκλογικό σώμα τη σταθερότητα στη χώρα.
Εδώ μέρος των αναλυτών θεωρεί πως είναι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ακόμη και ο λόγος που δεν παίρνει τη δυσαρέσκεια που προφανώς καταγράφεται για την κυβέρνηση.
Ετσι, όσο πάμε προς τις εκλογές φαίνεται να κερδίζει έδαφος το νέο στρατήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που αν είχε τίτλο θα το συνοψίζαμε ως «είμαστε εμείς η δύναμη σταθερότητας».
Σχέδιο δύο αξόνων
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχουν ενωθεί οι δυσαρέσκειες και έχει αναδιαταχθεί το όλο πολιτικό σκηνικό. Επίσης έχουν ρευστοποιηθεί εκ νέου οι προθέσεις και οι συμπεριφορές του εκλογικού σώματος και έχει χάσει οριστικά την αυτοδυναμία η κυβερνώσα παράταξη.
Αρα σκανάροντας όλες τις τελευταίες μετρήσεις θεωρούν πως το σχέδιο Μητσοτάκη για «αυτοδυναμία ακόμη και με τρίτη κάλπη» δεν προχωρά. Εδώ λοιπόν, θέτουν εκ νέου ένα σχέδιο δύο αξόνων.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το επιχείρημα πως με το βαθύ κράτος και τις στρεβλώσεις του μπορούν να αντιπαρατεθούν μόνον οι ίδιοι και όχι η κυβέρνηση. «Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν θα έρθουν ποτέ σε σύγκρουση με τα δικά τους παιδιά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το Δημόσιο, λένε κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δεύτερος έχει σχέση με τη σταθερότητα και το πώς αναποδογυρίζουν το επιχείρημα της κυβέρνησης. Θεωρούν πως η ΝΔ στερείται εταίρων για συγκλίσεις, τη λένε «ανάδελφο κόμμα» και άρα πως το κυνήγι του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία είτε μέσω διαδοχικών καλπών είτε με δανεισμό βουλευτών άλλων κομμάτων θα «θέσει τη χώρα σε περιπέτειες». Αρα το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ – και το στοίχημα ταυτόχρονα – μιλάει για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ως συνώνυμο της σταθερότητας από την πρώτη Κυριακή.
Το ζήτημα του πρωθυπουργού
Εδώ προσθέτουν και μια σειρά ευρημάτων μετρήσεων που καταγράφουν ως τάση πως κερδίζει έδαφος η ιδέα των συμμαχικών κυβερνήσεων, σε σχέση με τις αυτοδύναμες για τον κόσμο. Δεν υποτιμούν παράλληλα τα όσα έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, αλλά και αποφεύγουν την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση.
«Ο,τι αφορά το ζήτημα του πρωθυπουργού, παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντλεί τη νομιμοποίησή του από την ψήφο των πολιτών και όχι από άλλου τύπου διαδικασίες», είπε για παράδειγμα ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Πιο προωθημένα ο Πάνος Σκουρλέτης (ΑΠΕ) δήλωσε ότι «όσον αφορά το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, νομίζω πως τα πράγματα είναι σαφή και καθορίζονται εν πολλοίς από την ψήφο των πολιτών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα».
Η στρατηγική τους για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και συγκλίσεις με όμορες προοδευτικές δυνάμεις διατηρείται. Ταυτόχρονα με το πειστικό σχέδιο για τη χώρα που θέλουν να αναπτύξουν.
«Σήμερα είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής. Για το τι έχουμε και τι μας πρέπει. Τι θέλουμε και τι μας αξίζει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τήλο που πήγε για την 25η Μαρτίου και τη φετινή επέτειο.
Λεκτικό ατόπημα
Εν τω μεταξύ ένας άστοχος λεκτικός ακροβατισμός του βουλευτή Νάσου Αθανασίου κατά του Πρωθυπουργού έφερε μια νέα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση – ο Αθανασίου μίλησε για μονταζιέρα – αλλά και μια αμηχανία σε μια φάση που στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν χαμηλούς τόνους και ανοίγματα σε κεντρώα υποτίθεται κοινά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»